Problem s automatickou zavlahou

Zdravim vsetkych! Chystam sa zriadit si doma travnik o rozlohe max.100m2. Kedze by som bol rad, aby vyzeral aspon trosku k svetu, uvazujem nad automatickym zavlazovanim. Od minuleho roka mam doma rucne vrtanu 10m hlboku studnu. Vodny stlpec ma cca 7m (priemer rury je 160mm). Zdalo by sa, ze vody bude dost, ale ako na potvoru, velmi pomaly doteka. Inak povedane, cerpadlom o tychto parametroch: Príkon 1000 W, Max. hĺbka ponoru 15 m, Max. prietok 80 l/min, Max. výtlak 60 m.... vycerpam vodu cez 3/4" hadicu za cca 2min. a potom musim pockat asi 15-20min. nez dotecie voda do studne na maximum. S automatickym zavlazovanim nemam ziadne skusenosti, preto mam na vas skusenejsich par otazok: 1. ake su moznosti v takomto pripade, ked nje studna malo vydatna? napadli mi veci ako zasobnik vody (resp. domaca vodaren??), rozdelit polievanie na viac okruhov, pricom by bolo polievanie realizovane v noci v kratkych intervaloch...? 2. existuju nejake filtre, ktore zabrania zanasaniu trysiek, ak nie je voda zo studne dokonale cista? 3. da sa pribl.urcit spotreba vody zavlazovacieho systemu, ked si clovek zisti presny pocet a typ trysiek? Vopred velmi pekne dakujem za kazdu uzitocnu informaciu, radu, upozornenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@buli007 1. ak je malo vydatna nepomoze ti nic... plati jednoduchy vzorec prijem vody musi byt minimalne rovnaky alebo vacsi ako vydaj... inak ti bude voda stale chybat.. potom len druhy vrt 2. ano existuju 3. ano kazda tryska ma vyrobcom stanovenu optimalnu spotrebu vody pri istom tlaku. Ide o to aby si zavlahu spravil a nastavil tak aby co najeefektivnejsie narabala s mnozstvom vody... ;-)
Odpovedať
@buli007 orientuj sa skor na rotacne trysky, polievanie s nimi sice trva dlhsie, no staci im nizsi prietok a voda moze stihat dotekat. To ze si schopny tahat 2 minuty vodu zo studne nepovie vela, ked nevies pri akom je to prietoku (realne to bude tazko ten papierovy max. prietok cerpadla).
Odpovedať
@buli007 Podľa mojich prepočtov by to sedelo. V studni máš pri 7 metrovom stĺpe asi 150 l vody. Ak má čerpadlo prietok 80 l/min, tak to vyčerpá do 2 minút. Zásobník by pomohol, ale musel by byť dostatočne veľký. Keby som čelil tomuto problému, asi by som spravil nasledovné: Inštaloval by som do zeme zásobník tak minimálne 1000 litrov. Na naplnenie zásobníka by ti stačilo menej výkonné ponorné čerpadlo. Do studne by som dal čidlá na hornú a dolnú hladinu, pripojil relé, ktoré by ovládalo toto čerpadlo - napr. takéto niečo: https://eshop.elkoep.sk/eshop/cid/422... Toto čerpadlo by v noci doplňovalo ten zásobník vody. Do neho by som potom zapojil to čerpadlo, ktoré máš teraz a to by napájalo zavlažovací systém. 80 l za minútu je dostatočné pre všetky systémy. Tie sú konštruované tak, že 60 l za minútu prítok postačuje aj na viacero postrekovačov. Na 100 m2 ti bude stačiť jeden okruh. Na stránke https://www.gardena.com/sk/zivot-v-za... si môžeš naplánovať zavlažovací systém. Keď zadáš výkon čerpadla (l/min.), tak ti ukáže koľko sprinklerov môžeš zapojiť do jednej vetvy. Pri 1000 litrovej zásobe vody môžeš polievať cca 15 minút, čo postačí pre trávnik.
Odpovedať
Dakujem pekne za postrehy. Je to cele divne kedze vsetci susedia maju vody dost a nikto tu nema hlbsiu studnu ako 10m. Druha studna neprichadza do uvahy, budem to musiet skusit vyriesit asi nejakym zakopanym zasobnikom. Asi to bude chciet jeden casovy senzor, ktory vycerpa do maxima studnu a bude sa zaplnat zasobnik. Len zase bude treba aj nejaky plavakovy ktory zaisti, aby sa nadrz nepreplnala. A mozno by to chcelo naozaj odsimulovat. Mozno vdaka mensiemu priemeru rur a tiez vdaka spominanym triskam ktore polievaju dlhsie s mensim odberom vody by to stacilo dotekat. Tazko povedat asi.
Odpovedať
Profilova fotka
@buli007 co sa studne tak moznosti su asi len 2 bud ju skusit prehlbit alebo mozno precistit ci sa ti nezaniesli kapilary mozno to pomoze. co sa tyka zavlahy tak ti odporuci pouzit hunter MP rotatator trysky, maju skoro minimalny prietok napr na plochu 9x9m potrebujes 13l/min cize by si mohol polievat v tvojom pripadde viac ako 10min. ked to rozumne rozplanujes tak ak das 2-3 polievania za den 10 min tak to mas bez problemov z jednim okruhom. pouzivam ich doma a 550m2 neprevidelnej zahrady mam pokryte len 2 okrumi a 27 tryskami. este planujem rozsirit plochu o dalsich 400m travy a tam budem mat 10 trysiek na celu plochu a jeden okruh
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?