Privod vody z potoka

Ahojte nemate nejake napady a rady, ako najlepsie vyriesit odklonenie casti vody z potoka na môj pozemok? Neriesili ste niekto nieco take? chcem si vybudovat male jazierko na zahrade so stalym pritokom vody a potok mam hned za plotom. Problem je najma v tom, ze keby som ruru urobil s hrdlom priamo zapustenym do potoka tak by mi vhanalo aj spinu, vsetok kal, listy a zapchavalo ruru mozno aj znehodnocovalo jazierko rozmyslal som ze zakopat nejaku perforovanu ruru do dna, obalit strkom geotextiliou a priviest do sachty na pozemok - ale ktovie ci by sa mi to neuprchalo alebo urobit nejaku len vpust ako pri strechach v dne potoka - mozno sa to tiez upcha alebo nejaku sachtu zakopanu 0,5 m od potoka, do ktorej by sa voda dostavala len gravitaciou aby mi ju nezanasalo necistotami, na dne by bola rura, na vrchu sito...neviem dakujem za kazde napady
Odpovedať
@keram3053 Písalo sa o tom aj tu: http://www.modrastrecha.sk/forum/prip... Skôr, než tu začnú niektorí polemizovať, či je to legálne alebo nie, poviem, ti, že viem ťa pochopiť. Keby som mal veľký pozemok a potok vedľa neho, tiež by som si spravil také jazierko. Neviem, či ťa zaujíma aj legislatívna stránka veci, ale ak si pozrieš vodný zákon č. 364/2004 § 18, tak tam je to tak nejednoznačne napísané, že z povrchových zdrojov možno odoberať vodu na uspokojovanie svojich potrieb jednoduchým vodným zariadením. Ďalej sa píše, že jednoduchým vodným zariadením je prenosná nádoba. Takže čerpadlom určite nemôžeš brať vodu z potoka. Keby som to robil ja, tak asi spravím pri potoku (najlepšie niekde pod kríkmi, aby to nebolo vidno) zo starých tehál taký malý bazénik, napr. 0,5 x 0,5 m hlboký tiež 0,5 m a z neho urobil vývod podzemným potrubím (na jeho konci mirežku) k jazierku.
Odpovedať
@keram3053 presne rovnako to mam aj ja, hned za pozemkom mi tecie potok. Sice maly, ale je. Planujem kupacie jazierko cca 100m2 plocha a privod cerstvej vody by bol pre ryby super. Planujem tam nasadit par kaprov a tiez pstruhov. No a prave ten pstruh by uvital tu tecucu cerstvu vodu. Zatial som sa o to moc nezaujimal, ako je to po legislativnej stranke, nakolko prvotny je dom. Je to vsak vizia do buducna. Urcite by bol ako argument pre povodie ten, ze tou mojou nadrzou, ak by sa oklonil tok potoka do jazierka a potom naspat, by som vlastne zreguloval tok za jazierkom a tym padom vedel mozno zamedzit nejakemu zvyseniu hladiny pri privalovych dazdoch? Neviem. Mozno sa mylim. Ale kazdopadne to budem chciet nejako poriesit. ;-)
Odpovedať
My mame tiez potocik hned za plotom. Tiez sme mali podobne plany. Ale dnes sme radi, ze sme ich nerealizovali. Zial, vela ludi si potok myli so skladou odpadu,neraz bilogickeho.Su schopni do potoka nahadzat vselico. Od zdochnutych zvierat,zbytkov z kuchyne,starych hrncov az po nabytky. Ak nebyvate niekde blizko pramena, tak si svoj plan vopred dobre premyslite ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?