Pripojenie zavlazovacieho systemu na vodovodny kohutik

Ahojte, chcel by som si svojpomocne spravit zavlazovanie maleho travnika asi 35m2. Chcem to pripojit na vodovodny kohutik, ktory vychadza z fasady. Medzi travnikom a kohutikom sa nachadza terasa siroka cca 3m. Asi by som to pripojil ala "gardena" ze z kohutik natiahnem zahr.hadicu 3/4" a pripojim k zavlazovaciemu systemu. Je lepsie spravit sachtu a tam pripojit tu hadicu alebo mam nechat rovno hadicu zo zavlazovacieho systemu trcat nad povrch a spojkami pripojit hadicu? Napadlo ma aj podkopat terasu a viest rovno PE hadicu popod terasu az k vodovodnemu kohutiku, ale to je dost "komplikovane". Ma to niekto z vas podobne pripojene?
Odpovedať
Ta sachta ci ano-nie by ma trapila najmenej, nebude ti hadica zavadzat na terase? a aj dizajnovo nic moc.
Odpovedať
@atlaska iste, to nie je naj riesenie. Tu hadicu budem viest krajom terasy tak ze ju nebude az tak vidiet. Mne ide v otazke skor technicka stranka. Ci je treba robit sachtu a tak pripajat alebo ci to v mojom pripade nie je uplne jedno :)
Odpovedať
Akoze davat zavlahu na travnik kde s prepacenim nakoniec docuras z terasy no proti gustu :) Ja by som si to vychutnal a polieval s hadicou v ruke :-p Ale ked uz asi by som dal dole kohutik tam dal rozdvojku aby si mal vodu aj na terase aj v zavlahe. Hadicu alebo radsej plastovu trubku by som potiahol v stene alebo popri - to uz je otazka volby a potiahol pod terasou. Ventil si mozes dat kdekolvek po ceste nemusis si komplikovat zivot so sachtou ale ked uz tak staci k terase mala plastova nadoba kde si to napojis.
Odpovedať
@17juraj17 dalo by sa to aj polievat rucne, ale po skusenosti viem ze sa k tomu moc nedostanem lebo mame male dieta a babo na ceste :) Takze to riesenie co si navrhol je nieco taketo? (vid. foto) Moze sa viest ta trubka aj na povrchu, kde svieti slnko (UV)?
Odpovedať
Budes mat z vodovodneho kohutika dostatocny tlak aby vytlacil trysky zavlazovacieho systemu? Nebude ten tlak kolisat (ked pustis vodu v dome - spracha, wc)?
Odpovedať
@radog tiez sa mi to az tak moc nezdalo, ale podla firmy co predava komponenty zavl.systemu by to malo fungovat. Ja som nameral na tom vodovodnom kohutiku tlak okolo 4Bar (ked nie je nic pustene) a min. 2.8Bar (ked ide pracka a umyvacka riadu). Vodovodny kohutik ma zavit 3/4" ale netusim v stene aky priemer rury ide. Prietok by mal byt okolo 17-18l / min meral som ako rychlo sa napusti 10l vedro.
Odpovedať
naco vlastne chces spajat tu hadicu niekde? ved ju potiahni od kohutika po travniku vcelku.
Odpovedať
atlaska - kedze to chce mat ako sucast zahrady a celorocne treba to na zimu vypustit , preto tie spoje. radog - tak to gratulujem , deti to je radost . Aspon sa to hovori :-) No mam ine skusenosti :-D Ano tak nejak to bude najlepsie ta minisachta ti staci par cm2 len aby si sa tam dostal s rukou a mozes ju prikrit par cm travnikom aby nebola vidiet. Len ten kohutik na polievanie by som dal vyssie aby si do neho nebuchall ked budes plnit vedro s vodou.
Odpovedať
@robogym no tlak by teda mal byt ok. len ten prietok - to mas tak na 3-4 trysky. prerataval si to? inak nerozmyslal si napojit to niekde pri vodovodnej sachte? nebudes to mat blizsie ako od toho kohutika?
Odpovedať
@17juraj17 vypustit to moze na konci. Lepsie aj tak vyfukat kompresorom, lebo male kvapky vody s ostrekovaca nevypusti a mozu roztrhnut mrazom trysku.
Odpovedať
Asi by sa teda dala potiahnut ta PE hadica az ku kohutiku a tam by som spravil ventil na uzatvorenie a miesto na pripojenie kompresoru na zazimovanie, ale skor asi treba tu hadicu prisrobovat k terase, lebo tie rychlospojky by mohli povolit.
Odpovedať
@radog dostal som ponuku na Hunter MP Rotator 2000 a na 6 postrekovacov 4x90st. a 2xlavy roh a pri tlaku vody 2Bar vysla spotreba vody na cca 6l/min. Pozeral som do Hunter katalogu a sedi to. Skor som sa bal ze ked je tlak v kohutiku 2.8 bar a pripojim to na PE hadicu 1", ktora je asi vacsi priemer ako rura v stene (povedzme 1/2") ci neklesne aj tlak na 1.4bar. (Nestudoval som hydrauliku tak nemam o tom ponatie :)) Jedna sa o radovu zastavbu a nemam moznost pripojit zavlazovanie inak ako na zahradny kohutik. Vodovodne rozvody su vedene niekde cez podzemne garaze pod radovkami.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@atlaska ano mas pravdu, dost som o tom teraz cital a budem to zazimovavat prefukanim kompresorom
Odpovedať
@robogym Z môjho pohľadu - do zeme toto http://www.gardena.com/sk/water-manag... a prepojiť to hadicou ako na obrázku. Na zimu odložíš a keď bude treba z kohútika napustiť vedro, jeden "cvak" pri odpojení hadicovej spojky je asi to najmenej :-)
Odpovedať
robogym - tlak sa siri podla mojich vedomosti vsetkymi smermi rovnako :-) skor bude problem ci ozaj dokazes zasobovat 1/2 hadicou 6 trysiek tak aby si mal aj pri poslednej dostatocny prietok a tlak na to aby sa ta tryska vysunula a striekala... Polievat s takymi tymi preklapacimi postrekovacmi si neuvazoval?
Odpovedať
Profilova fotka
@mirec1 tlak ano, ale to je staticka velicina :). Ked vsak tecie voda hadicou vznikaju tlakove straty v zavislosti od priemeru a rychlosti prudenia. Cize ak mas hadicu v ktorej voda netecie, tlaku bude rovnaky na yaciatku a na konci. Ale ak ta voda bude tiect dost rychlo, bude na zaciatku tlak vacsi ako na konci.
Odpovedať
dakujem za vysvetlenie :) uz som zavlazovace objednal a uvidim ci to pojde ked sa to vsetko zapoji, keby nahodou nie tak tam dam len 4. Bude to jeden uzavrety okruh (stvorec). Polozena hadica bude 1" PE a od terasy ku kohutiku pouzijem asi zahradnu hadicu 3/4". Ten tlak som rano nameral 4Bar. Sused skusal pripojit 2 postrekovace od Gardeny a povedal ze z toho tlaku tie postrekovace tiekli aj tam kde nemali :) Kedze tie MP rotator maju prietok len cca 1.5 l/min a ja mam k dispozicii 17l/min tak by to mohlo stihat. Uz aby to bolo namontovane :) K tomu pripojeniu: Ku terase polozim malu ovalnu sachtu, do nej dam 2x1" ventil s rychlovymenitelnym pripojenim (pri vypustani vymenim z 3/4" na 1/2") a od sachry potiahnem zahradnu hadicu asi 3/4" a pri kohutiku zapojim nejaky pocitac. Chcel som aj tie mag.ventily ale nemam kde ulozit vacsiu sachtu ako som objednal, lebo zahradka je dost mala :)
Odpovedať
@dedo758 vyrobim si nieco podobne ako ma Gardena, ale robim este jeden okruh na polievanie stromov okolo plota a nechcem tam mat dve tie krabicky
Odpovedať
"trosku" drahe polievanie
Odpovedať
@larker suhlasim, ale teraz je dolezitejsia uspora casu keby to objednavam este raz tak asi uz neplanujem 100% pokrytie ale len take priblizne. trochu som to sam prekomplikoval ;)
Odpovedať
@larker koli comu?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?