Presadenie višne

Profilova fotka
Zdravím záhradníkov modrej strechy. Mám taký problém, že v záhrade máme zhruba 5ročný strom višne. Ako strom rastie, stále viac tieni stolovému hroznu. Nepýtajte sa, prečo sa tam zasadilo, proste je to tam. Otázka je ale, či sa to ešte v takej veľkosti dá presadiť na iné miesto, aby strom nevyschol? Či by sa dalo ho vykopať s čo najväčším počtom koreňov, aby strom aj prežil. Bolo by s tým lepšie robiť v čase vegetačného pokoja, alebo niekedy koncom leta, aby ešte stihol trochu pustiť nové korene. Polievanie denne by bola samozrejmosť. Za všetky názory vďaka.
Odpovedať
Profilova fotka
@prirodokochac ahoj, mozne to je, samozrejme lepsie je to urobit v case vegetcneho pokoja, a presadzat zasadne s celym korenovym obalom, to znamena aj s hlinou na korenoch. Co najvacsi obvod zeniny okolo korenov. Neporusia sa tym jemne vlasocnicove korene, ktore nasavaju vodu a v nej rozpustene ziviny. Denne polievanie potom nie je nutne - aby sa strom neprelial a neuhynul. Staci davat pozor aby mal primeranu vlhkost pri korenoch.
Odpovedať
My sme tento rok presádzali mladú morušu - bol apríl a už kvitla - prežila to v pohode. Kdesi som čítala, že pri stromčeku má byť istý čas priviazaný kôl ako podpera, aby sa pri silnom vetre nepopretŕhali jemné vlásočnicové korienky, potom ju po čase kľudne dať preč. Prajem, nech sa presadenie vydarí :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@prirodokochac Pri dospelých stromoch je to vždy risk. Určite nepresádzať teraz, ale na jar (marec, apríl) alebo na jeseň (október - november), v čase, kedy sa stromy vysádzajú a sú bez listov. To vidím ako najvhodnejšie riešenie. Ako už bolo spomenuté, vzrastlé stromy sa musia presádzať s maximom koreňov a zemou na nich. Treba orezať okolo celej časti koreňovej sústavy. Predtým dobre poliať, aby sa na koreňoch zemina udržala, potom určite vysadiť do výživnej pôdy a ukotviť. Na jar uvidíte výsledok.
Odpovedať
Profilova fotka
@ju_niper @mistraal @rastlinky_sk Ďakujem každému za rady. Vyčkám teda do druhej polovice októbra a presadím to. Ak tú višňu zachránim, budem rád, no a ak sa nepodarí, mám ešte dve, ktoré ale nezavadzajú.
Odpovedať
Nezabudnite po presadeni konariky poskracovat. Tym, ze stromcek bude mat mensie korene, logicky maju vyzivovat mensiu korunu.
Odpovedať
Mne sa paci tento sposob: http://www.presadzanie-stromov.sk
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?