Presadenie stareho brectanu

Zdravim vas, chcem sa opytat ako sa da presadit 10 az 20 rocny brectan. Rodicia ho pestovali na zahrade a rozhodli sa ze ho zlikviduju. Je uz obrovsky. Rad by som si ho presadil na svoj pozemok ale nemam skusenost ako na to, samozrejme rad by som ho presadil aj s korenom a co najviac vyhonkami. Dakujem za rady
Odpovedať
Profilova fotka
@kieewic je to už starý strom(ker), vykopaním zlikvidujete podstatnú časť koreňov a toľko musíte skrátiť aj výhonky. Na jeseň ho vykopte, presaďte a na jar čakajte či sa ujme. Je to nezmar, rozmnožiť sa dá jednoduchým ponorením odlomeného minuloročného výhonku do zeme, skoro celý rok. Brečtan prvé roky rastie skromne, ale po uchytení ženie výhonky ako liana.
Odpovedať
@kieewic moje pokusy o presadenie starsich stromov a krikov na 90 percent vzdy zlyhali. A pritom som vsetky odporucenia dodrzal. Brectan neni az taka vzacna drevina aby sa ho oplatilo , nebodaj s profesionalnou pomocou, presadzat.
Odpovedať
Profilova fotka
@kieewic Pokiaľ správne rozumiem, najradšej by ste ho presadil ako celok, aby zaujal na novom mieste a hneď aj splnil funkciu. Možno ste to už aj skúsili. Vždyzelené dreviny sa vysádzajú a teda aj presádzajú na jeseň. Pokiaľ sa Vám bude chcieť pohrať sa so všetkými výhonmi a zachovať ich dĺžku, potom musíte aj počítať s ťažšou manipuláciou a následným vyväzovaním výhonkov na požadované miesto. Korienkom bude chvíľu trvať, kým sa pripnú na nové miesto. Hlavne zvážte a vyberte podobné podmienky aké mal na pôvodnom stanovišti. Je tiež pravda, že pomaly rastie. Pokiaľ sa však uchytí v novom prostredí, už výhony vyženie rýchlejšie. Rozmnožovať je ho ľahko aj potápaním. Stačí nastrihať dlhé výhony a ponoriť do ryhy. Určite sa zakorení. Skúste teda nastrihať výhony a zasadiť takto, ak by sa nepodarilo presadiť celú lianu. Najmä zalievajte. Pôdu nemusíte špeciálne vylepšovať. Polotieň mu vyhovuje najviac. Dokáže rásť aj vo väčšom tieni.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?