Prečo sa mi červená hortenzia zmenila na zelenú?

Dobrý deň, mám hortenziu, ktorá cca mesiac kvitla na červeno a teraz sa jej kvety zmenili na zelené(zelenohnedé). Kvety sú stále krásne, veľké, nie sú zosušené. Vie mi niekto poradiť prečo zmenila farbu?
Odpovedať
hortenzie menia farbu podla toho aku maju kyslu podu.
Odpovedať
treba ju dat do kyslej pody a pravidelne sledovat ph
Odpovedať
@tothova5a Hortenzie dokazu menit farbu podla zlozenia zeminy. tie kupene v hypermarketoch a pod. su zvacsa dovazane zo zahranicia,kde su roznymi hnojivami pripravovane k rychlemu predaju, comu prisposobuju aj farby. Ked hortenziu doma presadis a nema rovnake podne podmienky, tak moze zmenit farbu. H.treba sadit do jamy cca 50 cm sirokej a hlbokej, ktoru vysypes cistou raselinou. Potom treba prihnojovat pripravkami na hortenzie. Prv ludia zahrabavali k hortenziam napr.klince,mince a pod., alebo polievali zriedenym octom.
Odpovedať
@tothova5a V zavislosti od pH pody a obsahu urcitych ionov (Fe, Al) kolise farba beznych odrod hortenzie (H. macrophylla) medzi ruzovou a modrou farbou. Toto by mohla byt skor nejaka odroda (ja mam tiez jednu taku, ale netusim ako sa vola), ktorej kvety postupne ako starnu, tak menia farbu. Podobne sa sfarbuju niektore odrody zo skupiny Hovaria alebo Schloss Wackerbarth (Saxon)...
Odpovedať
@dalko @mima1 @tensy @majki555 presadila som ju do raseliny na hortenzie a kazde dva tyzdne ju hnojim hnojivom na hortenzie, je v polotieni. Prva foto je sucasna farba a druha foto je povodna farba.
Odpovedať
Myslím, že tvoja hortenzia jednoducho odkvitá. (Ale krásna je aj odkvitajúca). Píšeš, že si si ju kúpila asi pred mesiacom v plnom kvete. Bola pravdepodobne rýchlená v skleníku a tým sa posunulo jej obdobie kvitnutia. Moje hortenzie na záhonoch majú ešte len zelené puky, sem tam trochu ružovej. S tým hnojením by som to na tvojom mieste nepreháňala, tento rok sa farba už neobnoví. Aj ju necháš v kvetináči, prezimuj ju na chladnom a bezmrazom mieste a budúci rok bude kvitnúť v riadnom termíne päť na červeno.
Odpovedať
Profilova fotka
@tothova5a Farba hortenzie súvisí s pH pôdy a obsahom hliníka v pôde. V kyslej pôde sa tvoria modré kvety, ktoré sú pôvodne z ružovej. Pôdy s vyšším pH 5,5 - 6 tvoria ružové, červené kvety. Biele nie sú ovplyvňované hodnotou pH.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?