Prečo mi hnije mrkva po uskladnení v pivnici?

Ahojte. Podarilo sa mi vypestovat krasnu mrkvu, v sobotu som ju pozbierala, ocistila, dala dolu vnat a uskladnila v pivnici. Mrkva zacala hnit a je to velmi rapidny proces, o par dni z nej nic nebude. Toto iste sa mi stalo aj minuly rok, myslela som, ze je to zlym skladovanim, preto som tento rok mrkvu dala do pivnice u mojho otca, on tam bez problemu skladuje vsetko. A hnije aj tak 😞 Neviete, cim to moze byt a ako ju zachranit? Pestovala som ju vo vyvysenom zahone a kym bola v zemi, nehnila, bola naozaj ukazkova. Dakujem za rady.
Odpovedať
@one_ize bud mas zlu odrodu, skore odrody nie su vhodne na skladovanie, moze byt, ze si ju skoro vybrala a sste nie je vyzreta. Mrkva na skladovanie sa vybera az v oktobri. Pred ulozenim do pivnice sa nechava aspon tyzden preschnut na tienistom mieste, neumyva sa, vnat sa neodrezava ale len sa vykruti tesne nad korenom Buduci rok sa sustred na vyber neskorej odrody,mrkvy, nie karotky, vhodndn na skladovanie, byva to napisane na sacky, vyber ju v spravnom termine
Odpovedať
@one_ize A ako ju skladuješ? Mrkvu treba skladovať tak, že ju dáš do bedničky a zasypeš ju pieskom. Najlepšie je, keby sa jednotlivé kusy navzájom nedotýkali, preto ja ich ukladám po vrstvách a každú vrstvu zasypem postupne. Ak mrkvu necháš len tak na vzduchu, tak po čase chytí hnilobu. A ako napísala zita - ešte je skoro vyberať mrkvu na skladovanie. Ešte ju nechaj v zemi a vyber tesne pred príchodom prvých mrazov.
Odpovedať
@zita19 dakujem za odpoved. Nie som si ista, aku som mala odrodu, ale vybrala som iba cast. Zvysok este ostal v zahone, tak ju tam necham do oktobra a uvidim, ci to nejako pomoze. Inak vyberala som ju tak, ako pises, len som ju nasucho ocistila od blata a vykrutila vrch. Nelezala na slnku tyzden, iba den, ale bolo velmi horuco, zdalo sa mi, ze to staci.
Odpovedať
@chrobak7 v pivnici je kopa piesku, na nej je mrkva vysypana a na plytko zahrabana. A hnije aj tak. Asi som urobila chybu, ze som ju tak skoro vybrala. Ale uz bola fakt velka, bála som sa, aby nezacala drevnatiet alebo kvitnut.
Odpovedať
Podla mna si vsetko urobila OK. Teda za predpokladu, ze by si ju vybrala neskor. Inak co sa tyka vyberania a skladovania, tak takto bezne postupujeme aj my a teda problem s hnilobou sme nemali este.
Odpovedať
@one_ize mrkva kvitne az druhom roku, nedrevnatie, to len kalerab
Odpovedať
Profilova fotka
Standartny postup pri skladovani. Neviem ako inak by sa este mala skladovat. Mozno je to v odrode. Aku si mala odrodu vies?
Odpovedať
@rudolf13 neviem, kupovala som ju v obi, obycajna mrkva, nie karotka ani nijaka baby odroda. Asi to bude tym skorym zberom. Otestujem to na zvysnej, ktora ostala v zahone.
Odpovedať
A nemohlo by to byt napr tym, ze mala nejaku chorobu a prejavila sa az po vybrati? V zahone nemam zem, ale zahradnicky substrat, mam ho tam druhy rok. Napadlo mi, ze mozno v tom substrate je daka plesen alebo co. Mam tam este zasadeny petrzlen a v druhom su paradajky. Paradajkam schnu listy, ale to moze byt vselicim, nestriekala som ich vobec. Petrzlen je zatial ok. Predtym tam bola cibua, tu uz som vybrala a bez problemu.
Odpovedať
Profilova fotka
@one_ize skus neskor pozbierat ten zvysok no ja osobne si nemyslim, ze to pomoze. Ak schnu listy rajcinam moze to byt aj tym substratom, niektore nie su vhodne na pestovanie zeleniny.
Odpovedať
Profilova fotka
Mozno je chyba v cisteni moji svokrovci jak vykopali taku hlinenu dali do pivnice a vydrzala no bol tam darling a hlinena podlaha tym to malo svoju klimu. U mna skorej v pivnici uschne ako zhnije ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja sa tiez priklanam k tomu co pisal wolodymyr, ze mozno by bolo fajn ju hned necistit :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@one_ize nezberaj tak skoro, ešte ju nechaj a skús to nečistiť a uvidíš ako to dopadne, ale ja si nemyslím, že by si urobila nejakú veľkú chybu možno len ten skorší zber, substrátom to pravdepodobne nebude.
Odpovedať
@one_ize substratom to nebude, teda kgm sj tohto roku nepridavala hnoj alebo inu organicku hmotu. S Mrkva ma rada nevyhnojenu lahku podu. Cistenie od hliny tiez nemusi byt problem, ale lepsie je nechat zeminu obschnut a az tak ju odtrusit z korenov. Paradajkh uz o tomto case maju iesen, tym to nebude. Treba si trisku nastudovat aj o striedani plodin, mrkva je rasgljna tretej trate, ma sa sist az treti rok po hnojeni. Ak das o rok mrkvu tam kde su teraz paradajky, tak to bude v pohode, poda uz bude "vyjedena" z dusika a to ma mrkva rada. A pod paradajky treba pridat kompost, na zimu na hrubo namulcovat zahon zahradnym odpadom, prevapnit dolomitickym vapencom, skoro na jar na polozotlety odpad nasiat viku na zelene hnojenie a tesne pred vysadbou zapracovat granulovany kravsky hnoj.
Odpovedať
Tiez si myslim, ze to bude tym skorym zberom. Ved uvidis ako tie ostatne, ktore vykopes az v oktobri ci preziju alebo nie. Ak nie, tak je jasne, ze to je odrodou.
Odpovedať
@one_ize skorý zber bude problém, jeden rok sa to aj nám stalo, lebo som friško to chcela mať povyťahované a nachystané na zimu. Ale som sa unáhlila. Niektoré veci proste potrebujú čas, netreba sa ponáhľať :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@marianna_1 niekedy sa nevypláca sa zbytočne ponáhľať. Čo sa týka uskladnenia, tak na to je ešte čas ;-)
Odpovedať
záleží na veľa veciach správna priprava pôdy,zalievanie, sadí sa v druhej rade rok po hnojení, všeobecne vydrží najviac každá zelenina, v priestoroch s veľkou vlhkosťou, správnou teplotou okolo + 5st, a bez svetla, uskladňovať až vtedy ked už vonku nie sú vhodné podmienky,
Odpovedať
Asi som to fakt uponahlala. Nevadi, spracovala som ju na mrkvove pyre do poharov, na zimu bude dobra. Uvidim, ako sa bude darit tej, ktora ostala v zahone. Nechce sa mi zakladat novu temu, neviete mi poradit aj s fazulou? Mam tahavu odrodu a vobec zatial nevyzera, ze by chcela schnut. Struky su stale zelene. Je to ok, uschne este do jesene? Prvy krat som zasadila tahavu, kazdy rok davam krickovu a ta uschne spolahlivo este pocas leta.
Odpovedať
@one_ize robievas takto pyre do poharov? my sme zatial tak este nerobili, ale to moze byt ptoom v pohode aj do kolacov, co? nevadi, myslim, ze sa z toho poucis do buduceho roka a uz to budes inak, neskor riesit ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@one_ize ak ti fazuľa nestihne dozrieť úplne = do sucha, pozberaj zelené struky, vylúskaj a mäkké fazuľky daj do mrazáka. Sú veľmi chutné a veľmi rýchlo uvarené. Ja to tak robím už x rokov.
Odpovedať
@one_ize do spodu zacnu vyschynat struky. Mozu si dat cas az do septembra, takze ak chces suchu, nechaj ju. Keby mali prist mrazy, tak pozbieraj vsetku. Nezrelu do mrazaka, zrelu dosusit a do komory. Odporucam aj susenu fazulu dat na 48 hodin do mrazaka a potom dosusat. Spolahlivo zlikvidujes tu hnusnu ciernu chrobac, co by ti ju do jari predierkovala
Odpovedať
@chrobak7 plne s tebou súhlasím. Takýto postup mám od manželovej starkej.
Odpovedať
@one_ize ved je ešte leto , ťahavá fazuľa je z časti zelená i do mrazov , zbiera sa postupne od spodu i mesiac,máme ju na povale v strukoch i do zimy, prpľavá práca na lúpanie, pešiu časťejšie používame ako mladé struky,lebo sa lepšie oberá ako z ťahavej, to je už prázdne
Odpovedať
este tip na uskladnenie, kto nemate pivnicu. Ja skladujem korenovu zeleninu v hlinenom sude (co sa kapusta tlaci), sud dam na chladnejsie miesto a zelenina vydrzi az do kym nie je dalsia. Akurat som isla vyumyvat sudok, ze reku prichystam na tohorocnu urodu a nasla som v nom zabudnute petrzleny. Nic im nebolo, skoncili v polievke, az sa tomu cudujem, ze ozaj az do teraz vydrzali..
Odpovedať
@akvi petržlen je nezmar prezimuje i v záhrade, zabudnutý už na jar vypúšťal výhonky, sud mám na záhrade na ňom ešte kvety
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?