Prečo lekno v jazierku nekvitne a listy hnednú?

Prosím o radu niekoho, kto sa vyzná do jazierok a vodných rastlín. Začiatkom leta nám biele lekno kvitlo, no teraz má len čierne púčiky a kvety nekvitnú. Navyše zhnedol jeden list. Minulý rok pritom lekno kvitlo celé leto. Prerábali sme nedávno jazierko, teda sme ho zväčšovali. Môže to byť spôsobené tým? Počas prerábok bolo lekno celý čas vo vode a po vložení naspäť ešte jeden kvet vykvitol a potom nič. Poraďte, mi prosím a vopred ďakujem :)
Odpovedať
Profilova fotka
Pre trvalé kvitnutie potrebuje každý druh lekna určitú hľbku. Ak ste ho vybrali, preň pokles hladina je ako zima, prestane kvitnúť. Aj keď ste ho znovu ponorili, musí sa zotaviť, k tomu sa pripoja skracované dni, takže už kvitnúť nebude. Nechajte ho odpočinúť, na rok Vám to vynahradí.
Odpovedať
Profilova fotka
@veronika9797 A uložili ste ho na rovnaké miesto? Niekedy lekno nekvitne, keď je v zatienenom mieste. Prípadne by ste ho mohli prihnojiť. Používa sa granulované hnojivo pre vodné rastliny, ktoré sa zatlačia do substrátu v košíku. Ale súhlasím aj s @jan45, po vytiahnutí potrebuje čas.
Odpovedať
@rastlinky_sk ďakujem za rady, áno, dali sme ho na to isté miesto...tak počkáme a uvidíme, či o rok vykvitne znova...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
pozdravujem na dvore sa povaľuje starý sud a chceli by sme do neho zasadiť lekná a pod. priemer sudu je cca 90cm a výška si 80cm. vie nám niekto poradiť ako správne zasadiť lekno a aký druh je na to vhodný? Ďakujem za radu
Odpovedať
Profilova fotka
@veronika9797 plastová vaňa cca 1000l 2,40 x 1,50m, tri hĺbkové zóny 10cm, 30cm a 80cm. Osadená do pieskového lôžka na pozemku s trvalým slnečným žiarením od rána až do západu slnka. V jazierku asi 8 rybičiek, obyčajná filtrácia vody zapnutá non-stop bez UV a bez chémie. https://picasaweb.google.com/11560396...
Odpovedať
@ester27 neviem, či odpoveď hore nebola určená Vám :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?