Poškodené listy šalvie - je to choroba?

Ahojte, na salvii mam nejake divne listy. Je to nejaka choroba, nemate skusenosti?
Odpovedať
Profilova fotka
iba tipujem :-| https://www.lacnepostreky.sk/katalog.... https://www.lacnepostreky.sk/katalog....
Odpovedať
toto su poskodenia listov v dosledku cicaveho hmyzu (halky), v tych gulickach su nakladene vajicka nejakej pazravej mrochty. Ked sa mrochty vyliahnu vyzeru to co je okolo, potom sa zakuklia a po vyliahnuti odletia. Tak si to priroa zariadila. Myslim, ze teraz uz s nou nic, vzhladom na to, ze v sobotu vypinaju leto. Treba to ostrihat a zlikvidobat, najlepsie spalit a dufat, ze na rok bude lepsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 myslis, ze bude dobre sa toho zbavit? nepomoze, ked by to vymrzlo, ze by sa to nechalo tak a zaciatkom zimy by si s tym mrazy poradili??
Odpovedať
@dalaj no tak to je tak pol na pol.
Odpovedať
@dalaj Vymrznutie veľmi nepomôže. Cicavé škodce keď nakladú vajíčka na listy, tie aj keď opadnú dostanú sa do pôdy a tam prezimujú. Ak sa k tomu chceš postaviť ekologicky a nie len všetko striekať, daj si pod to plachtu, všetko ostrihať a spáliť. Nové listy ti vyrastú ešte do prvých mrazov. Potom aj tak opadnú a na jar vyrašia nové.
Odpovedať
Profilova fotka
@mamato neviem, nemam skusenost s tym, to mi len tak napadlo, ze ci aj to nie je riesenim, ale teda vies zrejme o tom o mnoho viac ako ja tak radsej si dam poradit :-)
Odpovedať
@mamato ja som to vsetko ostrihala,nove mlade listy som nechala. no ale kedze ako pises vajicka prezimuju v pode, tak mi asi nepomoze spalit to. na jar tak ci tak vylezie ta haved von z vajicok. :-(
Odpovedať
@zita19 ano mas pravdu,su to halky :-(
Odpovedať
@malnaj nezufaj, tato generacia skodcu je uz davno fuc, treba zlikvidovat vnat aby sa eliminovali pripadne zvysky, prezimujuce formy skodcu su uz davne bezpecne zalezene na zimu. Ked dnes este nie, tak do nedele budu, lebo vypinaju leto. Ak by sa objavilio rok, treba vcas zasiahnut. Ked je to len kvet, kludne aj chemiou aby sa to nenestahovalo aj inde, pripadne sledovat stav a uz pri pvych naznakoch likvidovat listy aby sa to nerizsirovalo
Odpovedať
Profilova fotka
@malnaj za pokus to podla mna stoji. A ked nahodou na jar by sa to objavilo, tak hned bude potrebne zasiahnut ;-) To je tiez riesenie, len na jar nezabudni to tak jednym okom sledovat ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?