Poraďte vhodnú mrazuvzdornú rastlinu na úzky pás zeme

Zdravim vas, Poradte mi prosim rastlinu vhodnu na uzky asi 20 cm kus zeme medzi terasou a trávnikom. Mal by zakryt bok vyvysenej terasy (zvysuje sa od 0 do cca 40 cm), nemalo by to byt nic s pichliacmi alebo niecim ostrym ani jedovate a malo by to byt nieco vyssie cca 1,5m aby to trosku oddelilo tu terasu. Doteraz sme tam mali kany, ale tie musíme na zimu vyberat a to sa mi nechce, takze nieco mrazuvzdorne a nemusi to byt nepriehladne ako zivy plot. Mozno nejaka trava, ale tie co som ja nasla, nie su uplne mrazuvzorne. Dakujem pekne za vase tipy :)
Odpovedať
@fosilka skús popozerať u mňa v albume, možno niečo nakombinuješ
Odpovedať
Profilova fotka
@fosilka skoda ze sa ti nechce kany na zimu vyberat, pretoze tie v lete su naozaj krasne :)
Odpovedať
Profilova fotka
určite okrasnú trávu by som tam dala :-)
Odpovedať
Este som nasla rastlinu - budleja. Mate s nou skusenosti? Neviem ci sa to prilis nerozrastie a teda ci to miesto bude dostacujuce.
Odpovedať
@fosilka osobne budleju mam rada.Cez leto je krásna,horšie v zime,kedze sa zostrihuje az v jari-marec.a nerozrasta sa velmi
Odpovedať
Profilova fotka
@fosilka vsak ked sa rozrastie je najmenej trosku zostrihnut z nej, ci?
Odpovedať
ja by som asi radsej isiel do travy nejakej okrasnej ako aj baska pisala. Kedze to ma byt tesne pri terase tak aby vas "neotravovali" vcielky a podobne :)
Odpovedať
@petzav No tohto sa aj ja obavam :)
Odpovedať
Profilova fotka
@fosilka kvetom by som sa blizko terasy vyhol na tvojom mieste.. ;)
Odpovedať
budleja je velky ker ale krasny plny motylov cele leto aj cele leto kvitne. kvetov sa neboj mame okolo chodnika a terasy levandulu motyle nevadia. a ani vcely nic neurobia neotravuju nechodia na jedlo ani k stolu. Travy ti nezmrznu a ak ano tak potom bude silny mraz ze ti odmrzne hocico. na 20cm toho vela nedas to je uzke, trava, bambus. Kany aj mna presli, tiez mi to vyberanie vadilo. ak by ti stacilo iba zakryt tych 40cm pekne su azalky nizke.
Odpovedať
Profilova fotka
@fosilka nedavaj si tam kvety, zazivam to na chalupe kde mame same kvetinky a tam sa neda cez leto vecer normalne sediet..
Odpovedať
Profilova fotka
Mne sa páčia veľké levanduľove zahony, ale je pravda ze tam môžeš mat z nich včely. Taká ta vysoka tráva je pekne a to v zime vydrží..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Tak asi by som naozaj isla do tej travy, lebo tych vciel a cmeliakov pri terase sa trocha obavam. A mate aj nejaku konkretnu co mi odporucite? Mozno aj taka co aj kvitne? Ci aj na taku bude chodit hmyz?
Odpovedať
@fosilka jasne, ze na take travy co kvitnu bude chodit hmyz :) mozno by som tam dal len nejaku ozdobnicu cinsku alebo nieco take.
Odpovedať
Profilova fotka
@fosilka Vynikajúci by bol vavrínovec, krásne zelený po celý rok, pokiaľ by sa strihal, tak by nekvitol ani nemal plody. Napríklad kultivar Novita, Etna. Alebo bršlen, dokáže pekne rásť do výšky, tiež je takmer celý rok zelený, na zimu mierne vyfarbuje, je veľa kultivarov s bielozeleným panašovaním, alebo zlaté kultivary. Okrasné trávy sa na jeseň majú zviazať a na jar ostrihať, takže určité obdobie by bolo miesto akoby suché alebo potom ostrihané a čakali by ste na to, kým tráva vyrastie. Nádherné sú aj perovskie, ale tie lákajú dosť hmyz a včely. Zaujímavá by bola aj Photinia. Dá sa určite vybrať.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk mne velka cast vavrinovca tuto zimu asi vymrzla, a to nebola ziadna extra zima.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj stálozelené rastliny treba v zime bez snehu a zrážok občas poliať. Dosť často rastliny skôr vyschnú ako vymrznú. mladá rastliny v prvom či druhom roku po výsadbe sú na toto háklivejšie.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk sucho ale nebolo. Z casu na cas som pozeral ako na tom je vlhkost zeme. Teraz vyhnali niektore rastlinky nove listky, prisli mrazy a okraje zhnedli. A urcite suche nie su.
Odpovedať
@majkoj sranda ze by naozaj takuto zimu nezvladol? to mi nejde do hlavy, ale tak vynimka potvrdzuje pravidlo, nie?
Odpovedať
Profilova fotka
Ozdobnica cinska nabera dost na objeme aj do sirky. Za zvazenie by stal aj Calamagrostis ktory ma listy polozene nizsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Mladé rastliny sú citlivejšie na výkyvy teplôt. Ak nejaký konárik namrzol, zvykne pekne vypučať so staršieho spiaceho púčika. Mrazivé noci, spred niekoľkých týždňov, žiaľ, urobili škody aj na rastlinách, ktoré väčšinou už v tomto čase žiadne komplikácie nemávajú.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Bola suchá zima, žiadny sneh. Vlhkosť bola len na povrchu, ku koreňom sa ani nedostala, pokiaľ ste ich nezalievali manuálne. Naozaj minimálne 2 roky treba živé ploty aj iné výsadby z ihličnanov a vždyzelených krov zalievať aj v zime. Vavrínovce majú výhodu, že dobre regenerujú najmä po reze aj dobre zahustia.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
ahoj.daj tam skalnik.je to stalozeleny krik vysoky 1m.ale budes ho musiet strihat.aby bol 20cm siroky
Odpovedať
@fosilka ...mne sa takto pod terasou velmi pacia hosty, su to trvalky, ale cez zimu nie su pekne
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem,ci je to stale aktualne, ale urcite by som zvolila photiniu red robin,pekne farby a je stalozelena. Treba strihat ako vavrinovec.
Odpovedať
@jitka1975 @tykat @ivanhrozny112 Dakujem za tipy. Tento rok som tam vysadila este kany, ale buduci rok na jar urcite otvotim tuto otazku opat :)
Odpovedať
@jitka1975 ...hned som si tri fotinie objednala a uz ich mam doma, dakujem za tip :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?