Pomozte mi zachrranit strom- slivku

dobry strechaci, prosim o radu zahradnika ci pestovatela. Rodicia maju asi 10 rocnu slivku ktora je v zlom stave, dva roky po sebe sme bojovali s voskami striekanim, prvy rok bolo neskoro, prisla o vsetky listy ovocie ziadne nebolo, minule leto to bolo o nieco lepsie. tuto jar je strom v podla mna hroznom stave a je mi to luto...listy ma len akoby na koncoch konarov. Níektore konare ma cierne cele, bez zelene. Nasla som asi len 10 kvietkov, ostatne stromy nam uz pri tom kvitnu...strom ma na sebe take zlte machove skvrny, a spod zeme mu akoby trcia take bocne korene alebo co to je. VObec sa v tom nevyznam ale velmi by som ho chcela zachranit, ak uz teda nie je neskoro. O ziadnu urodu sa ani nepokusame, ide mi len o to ab& prezil strom, takze urobim, co bude treba, kupim , postriekam...viem ze idem s tym dost neskoro ale nevsimla som si skor, co sa deje...prosim poradte mi. pripajam fotky...
Odpovedať
Mne sa zdá, že tú slivku niekto obcuriava. Viď hnedý fľak na tráve od chodníka.
Odpovedať
ahoj. treba ju dobre zaliat. prihnojit kravskym hnojom=kupis aj v tesku 3kg balik pocas roka budes kazdych 10dni prihnojovat ak to nepomoze omlad ju rezom.moze byt aj hlbsi,neboj neuskodi jej to. a tie zltozelene fliacky na kore nie je ziadny parazit-su to lisajniky.signalizuju ciste ovzdusie. len tak hocikde nenarastu. pekny den
Odpovedať
Už na prvý pohľad tejto slivke chýba rez. Ja by som jej urobil radikálny rez na dva metre. Mne takto živorila jabloň. Vlani som ju radikálne zrezal, do jesene si pustila veľa nových výhonov a teraz zakvitla tak ako ešte nikdy :-)
Odpovedať
Teraz ju nechaj tak ako je, kostkoviny sa rezu v lete, najlepsie tesne po zbere. A do leta si nastuduj zmladzovaci rez ovocnych stromov. Bud nieco na nete alebo investuj do toho par europenazi a kup si knizku. A ak nemas odvahu, do leta zozenies nejakeho dobreho skuseneho uja zahradkara, ktory ti ju oreze. U takto velkeho hnojenie je zbytocne, korene ma aj niekolko metrov pod zemou, tam sa ziadne hnojivo nedostane. Hnojit ma vyznam u stromov pod 5 rokov alebo u stromov pestovanych na slaborastucich podpnikoch (tym padom so slabou korenovou sustavou) v prisne tvarovanych formach. Neviem ci nema šárku. Ak ma, nema vyznam ju zachranovat, lebo slivky so sarkou rodia slivky bez chuti, bez cukru a kedze je to virusove ochorenie, neda sa s tym nic robit, len vyrubat a spalit. Este moze byt napadnuta moniliozou, tomu nasvedcuju tie suche a cierne konare, to treba vsetko bez milosti zrezat. Po radikalnom reze by sa mohla spamatat, ale treba vyckat do leta.
Odpovedať
Profilova fotka
Povedala by som, ze ti omrzla. To sa teraz stava casto a vsimam si to aj u nas v okoli. Aj pred bytovkou, sme mali take male ovocne stromky a tiez nam ocernali. Treba strom nechat tak a spravit mozno vacsi rez. Poriadne ho poprerezavat, nech zbytocne nemina vela energie do konarov. Radsej ho co najviac zrezat.
Odpovedať
Profilova fotka
Vyzera veru ako zmrznuty, kedze je take pocasie ake je tak sa niet co cudovat ze sa toto stava so stromami. Treba ho poriadne poprerezavat a to by malo pomoct
Odpovedať
Najdiste si v okoli nejakeho zahradnika, ktory strom omladi dobrym rezom a zisti,ci slivka netrpi napr.sarkou,ci inymi chorobami. Ak je napadnuta sarkou,uz ju nezachranite.Ak ma menej zavazne,napr.hubovite ochorenie,pomoze nejaky postrek. Podla obrazku je naozaj tazke dat presnu odpoved,ci strom nema nejake choroby.
Odpovedať
Profilova fotka
K už uvedenému, s čím súhlasím, ešte doplňam, že takéto konáre a kmeň sa ošetrujú meďnatými prípravkami, vhodný je aj Kuprikol. Rez urobte v auguste.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?