Pokládka zavlazovania

Zdravím, nájde sa tu nejaká osoba z okolia Trnavy, ktorá by bola ochotná, dobrá a samozrejme nie draha, ktorá by nám pomohla s pokladkou zavlažovacieho systému? Všetky komponenty okrem čerpadla už máme nakúpené a chceli sme si to riešiť sami, ale dosť ma vystrašili názory, že správne urobiť zavlažovanie je alchýmia...
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@ka113 Ja som to robil sám. Nie je to nič zložité. Ak máš správnu prípravu a správne komponenty, tak to zvládnete. Ja som robil podľa : http://www.zavlazovanie.sk/--13-3-zav...
Odpovedať
Najdôležitejšie je mať to správne nakreslené a vypočítané. Samotnú realizáciu zvládne aj jeden človek.
Odpovedať
@draik a kto mi to vypočita?
Odpovedať
@flexo Buď si to spočítate a nakreslíte vlastnými silami podľa príručiek, alebo niekomu za to zaplatíte. Firma Vám spraví návrh spravidla zdarma, ak si u nej objednáte realizáciu závlahy.
Odpovedať
@flexo tusim aj gardena ma na stranke taky program, kde sa da zavlazovanie vypocitat podla plochy, jej clenenia a pokrytia zavlazovacimi tryskami. http://www.gardena.com/sk/garden-life...
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign :-) ako inač
Odpovedať
@megdesign dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som si tiež robila sama. Vôbec nie je problém vypocitat to - pre @fabo123 - v škole som sa normálne naučila vypocitat vtokovu sústavu pre odliatok alebo veci z hydro, termo mechaniky a veru aj nejaké prutove sústavy v statike. Myslim, že hobby sústavu zvládne každý rozumne rozmyslajuci človek. A profi plné automatizovaný systém sa dá tiež, ale chce to ešte viac štúdia. Na pokladke je najťažšie vykopat tie jamy. Firmy na to majú stroj. Z vlastnej skúsenosti - kopte, keď je zem mokrá. V čase horúčav na poslednú chvíľu je to O hubu
Odpovedať
@ka113 zavlah som robil niekolko, prve boli odhadom (za studentskych cias zaciatkom 90.rokov), skusal som aj gardena software, neskor profi soft. Zaklad je rozumne si to zvazit podla velkosti plochy a dobre rozratat, kvoli tlakovym stratam urobit samostatne vetvy. K tomu samozrejme urcit vhodne cerpadlo a nemenej dolezite je poznat vydatnost studne. Castou chybou je nakup komponentov pred zhotovenim projektu. Moze sa stat, ze niekde budu kaluze a po case mach a naopak inde budu suche miesta. Taktiez opatrne s vodou pri okrasnych zahonoch, je vhodne urobit jednu/dve vetvy s kvapkovou zavlahou, ihlicnany nemaju v laske postrek vodou. Existuju rozne trysky-podla tvaru plochy (niektore su nastavovacie) a podla velkosti prietoku, spravny vyber je dolezity. Oslovte firmu v okoli a dajte si urobit projekt. Nestoji to tak vela a mate aku taku istotu spravnej funkcnosti.
Odpovedať
@stowasser ja mam pri dome vrtanu studnu, zatial len prazdnu plastovu sachtu, v ktorej je vrt a do ktorej je dovedena elektrina a hadica z domu, na ktoru su pripojene WC, pracka. No chcel by som z tejto studne spravit aj zavlahu. Je to mozne napojit vsetko na jedno ponorne cerpadlo? Myslim, na vodu do domu musi ist voda cez nejaku expanzku, na zavlahu sa to ako riesi?
Odpovedať
@gashtaan kedze som za komplexnejsie riesenia, riesil by som to oddelene, zvlast zavlahu a zvlast pripojku do domu, aj kvoli tlakovym stratam, aj kvoli tomu, ze na zimu treba vonkajsi system odtlakovat a vypustit. Navrh zavlahy nie je projekt atomovej elektrarne, ale urcita alchymia v tom je. Ako hlboko bude cerpadlo? Ako daleko bude najvzdialenejsia tryska zavlahy? Aky je spad zahrady? Kolko trysiek bude celkovo? Z toho treba prepocitat odhadovany prietok a navrhnut vhodny pocet okruhov. Cerpadlo by nemalo byt poddimenzovane ani predimenzovane. Mozno by som uvazoval aj nad podzemnou nadrzou na dazdovu vodu, najma z dovodu teploty studnicnej vody, ktora moze v horucom lete narobit travniku a rastlinam problem (ano, polievat sa da aj nadranom, vtedy to nie je take zle). Studnova sa moze cez plavakovy spinac doplnat do nadrze automaticky. Ako prve si urobte na stvorcekovy papier nacrt pozemku, dom, chodniky, zahony, podla toho si budtete vyberat trysky (maju rozne prietoky), skuste niekde pohladat kruzidlo, pomoze skontrolovat presahy jednotlivych trysiek, dolezite, aby ste si niekde nevytapali zahradu, na kitickych miestach treba urobit drenaz. Naklady na projekt su zanedbatelne, dokonca naklady na celu zavlahu su pri cene drevin a travniku takmer zanedbatelne (podla mnozstva stromov je to aj s cerpadlom kludne pod 10%). Tu som nasiel par tipov k cerpadlu: http://www.vodastore.sk/clanky/detail... Ak nechcete plne automaticky system, jednoduche riesenie je zakopanie hadice popri plote, urobit si kazdych 5m ventil, pripadne zakopat podzemny ventil - tzv. zasuvku na vodu, a napajat to jednoduchou vodarnickou, co sa dakupit za 90-120€ a uz ma aj expanznu nadobu a tlakovy ventil.
Odpovedať
@stowasser pokial by som sa rozhodol pouzivat studnovu vodu na polievanie travniku, ako to myslis s tym oddelenym systemom? Hadam nemam dat vyvrtat dalsiu studnu. Vrt ma sirku 200mm, dve cerpadla tam nevojdu... Nacrt pozemku uz mam hotovy, trysky uz mam teoreticky premyslene ako ich urobit, ale ako do nich dopravit vodu zo studne, to neviem.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@gashtaan mne bolo povedane, ze pri dostatocnej vyske vodneho stlpca /u mna 9 m/, mozu byt dve cerpadla nad sebou. Ale ja by som sa asi na napojenie domu nateraz vykaslal. Uspora v Eurach bude mikroskopicka. Moze sa to casom zmenit, takze ako zalozna zasoba vody je to dobra volba.
Odpovedať
@stowasser mam vydatnost 200 l/min a chcel by som okrem obycajnej zavlahy z vodarnicky napojit aj fontanu s odtokom do vsakovacky, iba na obcasne osviezenie terasy v horucavach. Nechcem automaticky system, takze to urobim podla tvojej rady s vodarnickou a ventilmi kazdych 5 m. Otazka: mozem fontanu zapajat z tej istej hadice, alebo potrebujem dve paralelne? nemam ani odhad prietoku fontany, bude to taky maly potok v zlaboch.
Odpovedať
@gashtaan Ja to chcem riešiť jedným čerpadlom. Do domu mi ide jedna vetva - TUV/WC/... Druhá vetva ide do záhrady. Mám frekvenčný menič a ponorné čerpadlo. Frekvenčný menič udržuje konštantný tlak reguláciou výkonu čerpadla. Musíš mať výkonnejšie čerpadlo aby to stíhalo tlačiť. Do domu mám redukčný ventil na 3,5atmosféry. DO záhrady mám kopec budem púštať 4,5 prípadne 5 atmosfér ktoré nastavím na frekvenčnom meniči.
Odpovedať
Dva systemy som myslel tak, ze mat dve cerpadla, jedno v studni tlakove (ponorku) na zahradu a druhe v dome a hadicu so sacim kosom v studni. Ide o to, ze pre napajanie domacnosti je vhodnejsia domaca vodarnicka, kde expanzna nadoba vykryje zmeny tlaku a cerpadlo nebude mat tolko zap/vyp cyklov, kdezto pre polievanie zahrady je potrebny konstatny tlak a uz z podstaty veci sa nepredpoklada caste cyklovanie. Samozrejme da sa to riesit tak, ze by sa vonku urobila sachta, kde by bol filter, spinaci ventil, T-kus kvoli rozdeleniu na dom a zahradu a vypustaci ventil pre zahradnu cast. Otazne je to, ako by trpeli vysokym tlakom napriklad creva Geberitu. Nezabudnut vyriesit prepnutie napajania na pitnu vodu v pripade nedostatku vody v studni.
Odpovedať
@stowasser v dome miesto na cerpadlo uz nemam, vsetko co mam je dovedena hadica z tej studnovej sachty a ventily, kde mozem prepnut WC/pracka vetvy na studnovu ci pitnu vodu. Vsetko co treba bude musiet byt v tej sachte. Myslel som, ze sa bude dat urobit to, ze dom pojde cez expanznu nadobu, kde ked klesne tlak, cerpadlo sa zopne a natlakuje ju. A ked sa zopne zavlaha, tak cerpadlo sa spusti a bude tlacit konstatny tlak do trysiek. Nejako by sa to muselo prepinat, urcite nechcem aby sa tlak potrebny na zavlahu tlacil do geberitov... Nemam to nastudovane, tak netusim ake su moznosti :\
Odpovedať
@kajo873 do domu ti teda ide voda priamo z cerpadla bez expanzky?
Odpovedať
@gashtaan kajove riesenie by mohlo byt aj pre teba, nezabudnut na filter, aby sa nezaniesli trysky zavlahy. Urcite budes potrebovat vedla studne nejaku malu sachticku, pripadne nad studnou. Rozne riesenia su napr. tu: https://www.google.sk/search?q=sachty...
Odpovedať
@stowasser nemozem povedat, ze z toho kajoveho popisu som pochopil, ako to ma urobene :) Na studnu mam takuto sachtu: http://www.baluch.sk/fotoalbum/studno... Myslis, ze sa to tam vsetko pomesti?
Odpovedať
@gashtaan luxusne velka sachta, tam sa to zmesti v pohode, v Tokyu by z toho urobili 1izb byt :)
Odpovedať
@stowasser da sa vyuzit aj klasicka betonova vodomerna sachta? mam ju 1 m od studne
Odpovedať
@gashtaan Som to trochu málo popísal. Mám v studni fí 200mm ponorné čerpadlo, Hmax=79m, Qmax=97l. Zistil som že na môj kopcový pozemok bude slabé to čerpadlo. Potom v šachte budem mať malú 24l expanznú nádržku s manometrom a Tlakovým senzorom pre frekvenčný menič. Expanzná nádržka slúži len na kompenzáciu rozbehu a dobehu čerpadla. Pretože frekvenčný menič pomaly rozbieha a pomaly dobrzduje čerpadlo. Nie je to zapnuté/vypnuté ako u tlakových spínačov. Takže u tohto systému nemusíš sledovať časté spínanie čerpadla, pretože tu netrpí čerpadlo rozbehmi. Keď pustím ventil naplno ide čerpadlo naplno, keď ho privriem tak čerpadlo ide napríklad miesto 50Hz na minimum čo som odsledoval 20Hz a ide stále kým je prietok vody a drží konštantný požadovaný tlak ktorý si nastavím napríklad 5atmosfér. V dome mám filtre a redukčný ventil, ktorým si nastavím požadovaný tlak v dome na nejak 3,5 atmosféry, aby som nemal silný tlak doma. Ale ako som písal musím časom zaobstarať silnejšie čerpadlo pretože toto mi nebude na to prevýšenie pozemku dávať dostatočný tlak.
Odpovedať
@peto99 myslite tu, kde mate domovy vodomer? Ak je prazdna tak hej, ak je tam vodomer, tak mozu mat vodari problem (oni si obcas zvyknu najst problem aj tam , kde nie je). Pri kazdej sachte je treba mysliet nad odolnostou voci mrazu, nesmie tam mrznut a okrem toho nad tym, ze tam bude vypustaci ventil a na jesen bude treba vypustit zahradnu cast, urcite nevypustat naspat do studne.. Apropo vypustanie, ak mate doma kompresor, tak ten vyrazne ulahcuje jesenne zazimovanie systemu, treba postupne pustat do vsetkych vetiev stlaceny vzduch a prefuknut hadice a trysky, za tymto ucelom je dobre urobit si redukciu na kompresor s gardena rychlospojkou.
Odpovedať
@stowasser dakujem za pomoc, mam v plane urobit zatial iba zaklad pre automaticku zavlahu, zakopat hadicu na trysky, hadicu na kvapkovu, a hadicu na fontanu. Vodu by som zatial zapinal manualne, najprv iba kvapkove hadice a striedavo fontanu. Ake komponenty, velkost sachty a pod potrebujem? cerpadlo do 200 l/m
Odpovedať
@kajo873 dik, uz mi je to jasnejsie... ked teda v dome splachnes WC, spusti sa cerpadlo, kym sa znova nenaplni?
Odpovedať
@gashtaan Tak ako píšeš. Ale netlačí plným výkonom len toľko čo je treba. Nevidím problém tam dať miesto tej malej expanznej nádrže ale 120-150 litrovú. A zdá sa mi že sa dá nastaviť pri akom poklese tlaku sa má čerpadlo rozbehnúť. ja to mám defaultne pri poklese o 0,1 atmosféry. Ale to je v hlbšom nastavení cez dátový kábel sa mi zdá, nie cez užívateľské rozhranie. Takže to by sa dalo spraviť tak že pri malom odpustený v dome by sa čerpadlo ani nemuselo rozbehnúť. Skúšal som pri nastavenom tlaku 4atmosféry úplne na slabučko pustiť ventil voda len tak tiekla pomaly a tlak si držal nastavených 4 atmosféry stále. Lebo existuje na ponorky takzvané brio. To funguje tiež tak že keď pustíš vodu tak pustí čerpadlo, ale nereguluje výkon a tlačí doblba koľko dá čerpadlo až kým nezastavíš ventil. Tam sú tlaky aj 8-9 atmosfér a trpí čerpadlo. A spína to razom nemá pomalý rozbeh, takže to ani nie je do domu vhodné.
Odpovedať
@kajo873 super, chapem. Pokial tato sranda nebude stat tolko, ze to nepreperem a nepresplachujem za cely zivot, tak sa mi to pozdava :)
Odpovedať
@gashtaan No a tu si narazil na problém :D .. okolo 400€ stál ten FM ale to je celá sada s tlakovým snímačom, manometrom, 5 cestnou tvarovkou a tlakovou nádržou... Ale zasa si musíš uvedomiť že odpadá investícia ako tu bolo spomínané ďalšie čerpadlo s nádržkou a tlakovým spínačom. A tiež by malo predĺžiť životnosť čerpadla, keďže nie sú tam pomalé rozbehy, a tiež tento pomalý rozbeh nerozvíri kal/piesok v studni takže sa ani toľko neopotrebováva...
Odpovedať
@kajo873 uff... no ja skor uvazujem tak, ze ci teda studnu nevyuzit radsej len na zavlahu, kedze pripojenie aj na dom je tak komplikovane a drahe. Na splachovani a pracke studna usetri kolko? 2 eura z tych 12 co platim mesacne? Len je skoda tych priprav v dome, kde som odzaciatku pocital s tym, ze budem moct prepinat medzi pitnou a studnovou vodou aj cely dom :\
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?