Plesen na borovicovej kore

Ahojte, v septembri sme robili vysadbu okrasnych drevin. Dali sme tam aj textilnu foliu a na to borovicovu mulcovacku. Teraz sme zistili, ze mulcovacka je sama plesen. Co by ste mi poradili? Je problem v textilii?
Odpovedať
tu ti už nepomôže nič, len ako napadnutú kôru vybrať preč, aby sa ti to nerozširovalo ďalej
Odpovedať
ale nikde som sa nedocitala, co moze byt pricinou. zla kora alebo textilia? alebo bola nasa chyba,ze sme tu koru neprehrabavali... este mi radili nejake fungicidne pripravky :-(
Odpovedať
@janlam je to tak ako ma byt a je to prirodzeny proces. Mulcovacia kora je prirodny material, ktory napadaju rozne bakterie, pliesne, zive potvorky. Mulcovacia kora sa casom rozpadne, keby nebola podlozena tou prisprostalou syntetickou textíliou casom by zotlela obohatila podu o humus a rastliny by z nej mali uzitok. Takto zotlie bez uzitku. Ak ste chceli davat netkanu textilu mali ste zamulcovat mineralizovanou stiepkou, ta tam vydrzi veky. Ked ste chceli koru, mali ste dat jutove, kokosove, slamene biologicky odburatelne mulcovacie rohoze. Na takomto podklade sice treba pravidelne koru doplnat, ale je to uplne prirodzeny sposob mulcovania, ktory zvysuje kvalitu pody a podporuje rast rastlin. V tvojom pripade nepomoze ani ked odstranis plesnivu koru, lebo tam mate podmienky vhodne na rast plesni. Treba prehodnoti celu metodu mulcovania. Bud dat odburatelny system alebo synteticko-mineralnu nahradu. Ale nepotesim ta, ani synteticko-mineralny (mineralizovana stiepka, strk, makadam) nebude bezudrzbova na furt. Casom textilia degraduje, do mulcu napadaju rastlinne zvysky, semena burin, ktore tam radostne vyklicia. Sice prve dva. tri roky to bude vyzerat fajn, ale potom sa nevyhnes ani vyplievaniu a aj mulc zabordeleny tlejúcimi zvyskami rastlin bude vyzerat dost blbo.
Odpovedať
Profilova fotka
ja suhlasim s tym co napisala zita, treba to cele urobit uplne inak ale treba ratat s tym, ze ked to chcete mat takto urobene tak sa o to treba aj starat, mozno na zaciatku nie ale casom urcite aby vam to vydrzalo co najdlhsie ale predpokladam, ze ked ste sa uz na to dali tak vas bude bavit to aj udrziavat :)
Odpovedať
@zita19 zaujímavo si to napísala, no je v tom kus pravdy. Budem si to musieť niekde napísať.
Odpovedať
@habit skoda, ze uz nema fotky toho bezudrzboveho, kamienkami zamulcovaneho zahona po hadam 5 rokoch bez udrzby. Je to uplny des. A na calom tom vsetkom na najviac se***, ze taketo zahony odporucaju aj akoze odbornici a zahradni architekti.
Odpovedať
Profilova fotka
@habit pozor,je to jej duševné vlastníctvo
Odpovedať
zahony s kamenmi su najhorsie co moze byt. hned ako bude prilezitost tak kamen pojde prec a pride tam mulc. ak ta kora nie je stale v tieni, tak by som to vobec neriesil. Teraz prsi, v zime to vymrzne a na buduci rok sa to vysusi. Dovtedy sa ta kora aj rozlozi, dufam ze si nemyslils ze takto tam bude vecne. Cez tu textiliu ziviny prejdu, ved nie je vodotesna. Ta geotextilia aj tak vydrzi len par rokov, postupne sa rozpadne. To je len na zaciatok aby burina neprerastla cez hlavu. Ked uz su kriky vyrastene, tak burina ma podstatne mensiu sancu prezit, takze to netreba tak prezivat. Ja pliem kazdym rokom menej.
Odpovedať
@xaxaxaxa plne suhlasim s tym, ze pobocka slovenskych kamenolomov a strkopieskov na kazdej druhej zahrade je jedna katastrifa, ktora sa lavinovite siri Slovenskom. Ale s tymi zivinami si dovolim polemizovat. Ano vyplavia sa z kory do pody, ale jej najdolezitejsia cast, humus ostane nad textiliou. A este mala pripomienka. Geotextilia a mulcovacia textilia su dva. Geoska je vymyslena tak aby vydrzala v pode skoro na veky, je hruba a z inych vlaken. Mulcovacia tkana aj netkana su tensie, ta drha uplne najtensia a podliehaju sjaze velmi rychlo. Keby sa celkom rizlozili, tak v pohode, ony sa rospadnu ba framforce, ktore distat z pody alebo s pod mulcu je robota pre vraha neviniatok. Pre mna na trvalo vyaadene zahony, kde predpokladame rozrastanie a zapojenie rastlin je vhodny rozlozitel.y mulc v akejkolvek podobe. Synteticka netkana textilia iba a len pod papriky, paradajky a uhormy. Tkana pod jahody. A na zvysok zahrady ludske sadlo a pot ako najosvedcenejsi biologucky sposob boja proti burine
Odpovedať
@jan45 ale nie je. To su len finty leniveho zahradkara ;-)
Odpovedať
@zita19 dakujem za vysvetlenie,uz mi je to jasne. ale zaujimave je, ze zahradu nam robil odbornik, ktory ma vystudovanu nejaku zahrad.skolu v anglicku! teda takto o sebe rozpraval on, ale ked sa pozriem na jeho pracu.... :-( mysleli sme, ze ked sa tomu nerozumieme dame to spravit odbornikovi......opat sa potvrdilo, clovek sa uci na vlastnych chybach.uz viem,ze ta plesen je tam aj kvoli tomu,ze je to pri mure a teraz tam slnko svieti velmi malo a ani nie je sanca, ze by tu stranu vyfukal vietor. cize stale vlhko.
Odpovedať
@janlam dajte dole koru, mulcovaciu textílu vymente za kartony, kedze k slamenym rohoziam sa tal lahko nedostanete a kartony su plnohodnotna nahrada, vratte koru a podporte prirodnu. Nemusite hned, staci na jar. Za dva roky dosypete dalsiu koru, lebo tato sa postupne rozlozi. Aj keby ste to nechali tak a prazilo by tam dni a noci slnko, ta kora sa casom rozlozi tiez a budete ju musiet doplnat. Pliesen proste patri do prirodneho cyklu, netreba prirodu znasilnovat nejakymi fungicidmi ale treba sa naucit vyuzivat ju vo svoj prospech. Burina vam tadie nebude z podkladu prerastat, v tom jej zabrani ten karton, ale casom sa tam nejaka sama naseje. Vytrhnut burinu z mulcu nie je vobec problem. Korovy mulc ako taky nie je ziadna chyba, len treba byt s vecou oboznameny a neocakavat, ze raz zamulcujem a mam najblizsich 200 rokov postarane. Nie tak to nefunguje. Bezudrzbova zahrada je len chymera a reklamna finta dodavatelov. Namulcovany zahon sice usetri vyplievanie, okopavanie motykou a aj setri vodu ale urcite nie je samospasitelny. A pana zahradnika poslite na doskolovacie kurzy, lebo zjavne ma medzery vo vzdelani (ak pominieme fakt, ze bud si ulahcil robotu alebo pocital s tym, ze u neingormovaneho zakaznika mu prejde vsetko)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Este raz vdaka za rady. Ja ked som zbadala tu plesen,mala som obavy najviac z toho, aby sa plesen nepreniesla aj na tie okrasne rastliny. To, ze koru terba doplnat nam povedal, to mi je jasne, s tym sme pocitali. Nastastie sme tam dali len borovicovu koru, zahradnik nam radil piniovu (raz tak draha) . A mas pravdu, ratal s tym, ze nas o..., lebo o tom nic nevieme.
Odpovedať
@zita19 teraz mi pan zahradnik vysvetlil,ze ta plesen je nasa chyba,pretoze sme tam nedali piniovu koru, tak ako on navrhoval. uz je plesen aj na rastlinach. robi z nas hlupakov?
Odpovedať
@janlam neviem preco by mala byt piniova kora lepsia
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?