Pivnica na záhrade.

Máme na záhrade starú klenbovú pivnicu, v ktorej nie je podlaha ale zemina. Je tam vlhko. Chceli by sme dať ako podlahu beton. Je tam nutná aj nejaká izolácia? Vďaka.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som minulé leto staval na záhrade pivnicu necelý meter od potoka a zámerne som na spodok nedával žiadnu izoláciu. V pivnici má byť vlhko a chlad. :-) Postavená je na betónovych pásoch a vysypaná jemnou kamennou drťou. Len pre predstavivosť https://picasaweb.google.com/11560396...
Odpovedať
@jamk1 to podstatné som zabudla napísať, že pivnica je prázdna nevyužíva sa ako pivnica a my ju chceme využívať ako takú miestnosť na oddych. Lebo takto je nevyužitá. Zato tam chceme spraviť betonovú podlahu. Z jednej strany je celá v zemi a z druhej je nad terénom.
Odpovedať
@henrieta444 Tisko zavidim ze to mate hotove, paradne miesto na skladovanie vinka, a zeleniny. Ak je to pod zemou, vzdy tam bude trocha vlhko. Ak uz chcete beton, mozno by som to rozdelil na 2 casti, skladovaciu a "oddychovaciu". Skladovaciu len vysypat strkom a do oddychovej teda beton, alebo este inak, vysypat to jemnym strkom, vyhladit pieskom, a dat tam betonove dlazdice s vymytimi kamienkami na povrchu alebo nieco podobne. To by mohlo byt celkom fajn.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
@jamk1 vyborna praca. Mozes pre mna, prosim, napisat rozmery a priblizne mnozstvo a cenu materialu na murovanu pivnicu? Vopred dakujem. Na co vsetko vyuzivas pivnicu, a ako sa tam dari zelenine a jablkam?
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 Ďakujem za pochvalu. Snažil som sa. :-) Rozmery pivnice sú dĺžka 7,30m a šírka, ako je vidieť aj na fotografiách je na jednej strane väčšia a na druhej menšia, Na jednej strane je šírka 2,50m a na druhej širšej je to 3,40m (vonkajšie rozmery) Cenu Ti presne povedať neviem, ale bolo to cca 5tis. € Všetko bola samozrejme vlastná práca, jediný pomocník bol sused, ktorý klincoval šalovanie na deku. Doprava materiálu tiež vo vlastnej réžii vlastným nákladným autom. Dosť veľká položka bolo 5m3 betónu na deku, doprava betónu a pumpa na betón. No a samozrejme železo do deky a venca, toho bolo tiež hodne. Ak by si mal nejaké otázky, rád Ti odpoviem, ak budem vedieť. Ešte by som chcel doplniť, že celková zastavaná plochy spĺňa podmienky drobnej stavby. Plocha je 24,8m :-)
Odpovedať
@jamk1 dakujem za odpoved, mam v plane zhruba polovicnu velkost. Co vsetko v nej skladujes?
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 Poviem Ti pravdu, že zatiaľ ešte vôbec nič, lebo som sa ešte stále kvôli pracovným a čiastočne aj zdravotným problémom (operácia) nedostal k tomu, aby som pokračoval. Tento rok by som chcel vyrobiť a osadiť zárubne a dvere, vetracie okinienka a spraviť vo vnútri podlahu. Kamennú drť 16-32 10cm a na nej 5cm 4-8 už mám, na to položím kamenné šlapáky hrubé 6-8cm a špáry vysypem drťou frakcie 0-4. No a potom nejaké regále a v mojom prípade bude slúžiť na skladovanie ovocia, zeleniny (okrem zemiakov) Po tých je v pivnici strašný pach a aj tak ich dostať celý rok čerstvé. A hlavne zaváranín. Ja totiž na mojej chalupe nemám žiadny priestor, kde by som takéto veci skladoval. No a aby som nezabudol - domáce klobásy, šunku a slaninu. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 neviem neviem. Klobasy sunka a slanina skor na povalu do sucha ako do vlhkej pivnice. A tie zemiaky... Tiez kupujem, ale ked dostanem trocha od rodicov, tie domace bio su akesi ine ;-)
Odpovedať
Zaujimave, ja som robil podobnu pivnicu minulu jar, rozdelenu na dve miestnosti v jednej podlaha zabetonovana akoze sklad, druha, mensia cast, len vysipana frakciou a zistili sme ze je tam strasne vlhko vyse 85% vlhkosti, takze pekne krasne ideme zabetonovat aj tu mensiu cast, ale ziadna hydroizolacia. Poda je cista hlina.
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb Myslíš, že na povalu? U mňa na povale je v lete teplo na nevydržanie a v zime tam mrzne tak, ako aj vonku. To nebude dobré riešenie... Vyskúšam a uvidím. :-)
Odpovedať
@jamk1 klobasy na povale dlho nevydrzia, aj do pivnice budu asi lakat hlodavce :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@jano2007 Vlhká pivnica bol môj zámer už pre začatím stavby. Zadná strana pivnice je necelý meter od potoka a dokonca podlaha mojej pivnice je o 20cm nižšie, ako je dno potoka. Každý mi hovoril, že ak sa na jar budú topiť snehy, kedý náš potom stúpne z bežných 50cm na takmer 1,5m, tak tam budem mať vodu. Nemal som. Vlhkosť je tam podľa vlhkomera 90 -95% a v zime bola teplota +4°C a v lete okolo 10°C. Som rád, že je tam taká vysoká vlhkosť. Podľa mňa je to veľmi vhodná klíma pre zeleninu a ovocie a dubové sudy na víno sa tiež nerozsušia. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@peto99 Budem musieť vyskúšať a uvidím, kde im bude lepšie. :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 rokoch
@jamk1 @jano2007 takze pivnicu ste z vonkajsej strany nehydroizolovali vobec? Iba maximalne zhora strop? Tiez chcem pivnicu v zemi, cca 1m hliny nad stropom. Chcem mat v nej co najvacsiu vlhkost, takze ju planujem postavit iba z betonovych zakladov, DT30 a zelezobetonovej deky. Take hole DTcka/beton zvonku rovno zasypat. Ziadna hydroizolacia, ziadna nopovka. Plus samozrejme urobit privod/odvod vzduchu a na spodku drenaz kvoli pripadnemu vytopeniu. Podlaha bude hlina/piesok/strk.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?