Pestuje tu niekto strom Paulownia? Aké máte skúsenosti?

Budem rada za akékoľvek postrehy...:)
Odpovedať
ahoj, ja som sa o to na jar tento rok pokúšala, kúpila som si semená, nechcela som veľmi riskovať rastlinku cez našu Slovenskú poštu :) . No žiaľ veľmi dlho trvalo kým vyklíčila, a keď konečne vypustila klíčne lístky tak skapala. Škoda. Mám ešte pár semien, tak som sa rozhodla, že opäť na jar ich dám radšej do zakoreňovača. Ešte ma napadlo jedno, že nie som si istá, či vôbec ak to bude zo semena vypestované bude kvitnúť, či ju nie je potrebné zaštepiť? Nie je to ako s wistériou? Vraj wistéria vypestovaná zo semena nekvitne.
Odpovedať
@dadka6 Akú máš odrodu? Kde si semienka kupovala? Ja nemám žiadne skúsenosti a s kvitnutím už vôbec...snáď sa Ti to na jar podarí, držím palce.
Odpovedať
moj priateľ ju sadil na jar, aj nam vyrastla v truhlíky asi tak 20-30cm ale teraz ked sme ju zazimovali zhodila listy. Som zvedava,ako bude dalej rasť
Odpovedať
Pocitaj s tym,ze to bude obrovsky strom.
Odpovedať
Profilova fotka
ja som skusil tento rok najprv semena, z tych moc nebolo, vyklicili mali tak 1-2cm a nic viac. potom mi kolega zohnal uz rastliny ktore mali asi 30cm. tie vyrastli este asi o 10 a tam aj skoncili aktualne uz nerastu. listy este maju ale tiez nic moc.
Odpovedať
@kkartinka kupovala som cez net osiva-semena.cz, je to ten tradičný čínsky cisársky strom. No našla som na nete, že je možné priamo v BA kúpiť sadenice, ale to ja asi nebudem kupovať.
Odpovedať
@psychx a zasadene ich mas v zahrade, ci dama v kvetinaci?
Odpovedať
Profilova fotka
@kkartinka len doma v kvetinaci.... resp skor kybli, kazdy ma 15l.
Odpovedať
Profilova fotka
@kkartinka aj ja pestujem v kvetináči. Mám ju 3 rok, moc rýchlo nerastie momentálne, ale na jar ju už chcem dať do zeme a potom začne rásť veľmi rýchlo.
Odpovedať
@nefertiti7 Treva aby bola tak dlho v kvetinaci? Ja som si myslela, ze staci prvu zimu...
Odpovedať
Profilova fotka
@kkartinka ja som sa bála, že mi ten tenký semenáč cez zimu vymrzne a tak som ju nechala v kvetináči a potom sa mi páčila aj tam a preto ju pestujem v kvetináči doteraz. Na zimu je v pivnici bez svetla s minimom vody. Ale rozhodla som sa, že na jar jej už nájdem stabilné miesto v záhrade, kde už mám katalpu. Milujem obrovské stromy.
Odpovedať
@nefertiti7 tak nech pekne rastie:)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@kkartinka Paulownia plstnatá patrí medzi najrýchlejšie rastúce stromy. Za rok dokáže vo vhodných podmienkach vyrásť o 2 – 3 metre. Bude to však strom vysoký, preto dobre zvážte jeho výsadbu. Bežne sa vyskytuje v parkoch ako nádherne kvitnúca drevina. Pokiaľ je pestovaná zo semena, trvá jej to o niečo dlhšie 7 – 10 rokov. V súčasnosti je považovaná aj za energetickú palivovú drevinu, kvôli veľkému objemu dreva a rýchlemu rastu. Po odrezaní hlavného kmeňa dokáže vyrásť nanovo. V nádobe sa síce pestovať dá, ale rast je pomalý. Strihať sa tiež dá, ale nie je to prirodzené pre tento druh. Patrí jednoducho do pôdy.
Odpovedať
@rastlinky_sk Zaujima ma pestovanie priamo v pode, skor ako uzitkova rastlina. Zaujala ma hlavne svojou obnovitelnostou. Hladam niekoho, kto Paulownie pestuje vo vacsom, nie iba ako okrasny stromcek, no neviem skoro nikoho takeho najst...kedze vlastnime nejake trvale travnate porasty, rozmyslala som nad vysadbou par stromkov...chcela som vediet, ako je narocna, ci naozaj tak rychlo rastie
Odpovedať
@kkartinka pawlonia je uzitkova rastlina? Co ja viem tak akurat na drevo. Na velkom pozemku moze byt krasna, alebo ako alej na pristupovej velkej ceste. Co z nej sa vyuziva?
Odpovedať
@rastlinky_sk ci pestovat zo semienka, alebo radsaj zo sadenice, alebo kupit rovno mlady stromcek? Chcem co najskor presadit do pody, na predpstovanie moc nemam podmienky, usudzujem, ze predpestovany stromcek bude odolnejsi.
Odpovedať
@atlaska no hlavne asi to drevo, vyuzivaju sa aj listy, super cisti vzduch, je velmi medonosna...ked sa vytne, netreba sadit novu, z pniku vyrastie novy strom
Odpovedať
@kkartinka aha , dakujem. Lebo viem o jednej tak by som sla na zber :-) ja som taky bylinozberac,vsade kde sa da. ja som vyberala medzi pawloniou a katalpou, mame katalpu. keby som vsa vedela to s tym pnikom, veru by som sa rozhodla pre nu,lebo aj katalpa casom bude musiet ist prec. Borovice tiz takto obrasia nanovo.
Odpovedať
@atlaska ja som nevedela to s borovicou, to fakt?
Odpovedať
My sme este nezrezali,ale susedia a tak akoby zboku im vyrasili obe borovice, vyzeraju teraz ako bonsaj.
Odpovedať
Profilova fotka
@kkartinka najväčšia efektivita je pri vypestovaní rastliny zo semienka. Ak nemáte podmienky, či čas, kúpte si sadenicu.
Odpovedať
@rastlinky_sk dakujem za radu
Odpovedať
Profilova fotka
@kkartinka Skúste si tu prečítať zaujímavé informácie a informujte sa aj na vašom obecnom, mestskom úrade, aký majú názor na vznik takejto výsadby. Z hľadiska mapovania terénu a vzniku nových máp to niekedy nie je jednoduché. Nakoľko v krátkom čase tam môže vzniknúť tzv.les a potom ho vyrúbete a určitú dobu bude trvať kým tam znovu bude. http://biomasa.wz.cz/Paulownia-BIOMAS... http://paulownia-slovakia.vksoft.eu/
Odpovedať
Profilova fotka
@kkartinka ahoj,aj ja chcem dat Paulowniu na pozemok,cca 20 kusov na koniec pozemku,podla toho co som to cital tak na jar kupim uz rocny koren,stoji 6€.bo ked kupis sadenicu tak prvy rok sa musis snazit aby vyrastla rastlina schopna prezit prvu zimu,po zime sa pri zemi odreze a az teraz ti zacne rast strom.prave dnes rano som cital nejake investicne plany na 1ha 600 stromov,a bolo to tam poratane ze investicia na 10 rokov zisk atd.
Odpovedať
Pozor aj nato, ze ked uz budu velke stromy,na ich vyrub bude potrebne povolenie.
Odpovedať
@rastlinky_sk Dakujem, idem mrknut:) Dlhsie som tu nebola.
Odpovedať
@pepe16 Noo, 20ks je akurát ako si predstavujem aj ja:), ani vela a ani jeden. Najprv to vsak asi predsa len skusime s 1 ks, bude ako okrasny strom. Kde si cital tie investicne plany? Daj sem link, rada by som si to pozrela...
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk som velmi sklamana ze nie je v nasich podmienkach mrazuvzdorna :(. Uz viem pre co tak uzasny strom je vlastne vzacny :(
Odpovedať
skús tu: http://www.paulownia-moravia.cz/
Odpovedať
Profilova fotka
@kkartinka http://paulownia-slovakia.vksoft.eu/b...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?