Pestuje niekto z vás morušu? Darí sa jej?

Chceli by sme vysadit dve moruše, načo treba pri vysadbe a pestovani davat pozor, aby sa im darilo? Dakujem vopred za odpovede.
Odpovedať
1
2
@janine1030 tiez chcem posadit previslu. Zial zla dostupnost alebo prilis vysoka cena.
Odpovedať
@janine1030 moruša má rada suché stanovište a treba rátať s tým, že v dospelosti je to obrovský strom. Ja som jednu zasadil pred tromi rokmi, ešte je maličká
Odpovedať
@janine1030 zatiaľ rastie sama bez pomoci :-), ale tiež je ešte mladá a mám ju pri stene. mám previslú
Odpovedať
@dominik_boksansky tiez uvazujeme posadit jednu previslu a jednu vysoku, obe cierne, zohnat sa daju, stoja od 35Eur, len ked ich posadime, nerada by som, aby vyschli Mame co to precitane, naroky na stanoviste priepustnu, vyzivnu podu, pise sa, ze ju v prvom roku treba tyzdenne polievat, planujeme vysadbu na jar, aj ked odporucaju na jesen, ale sa bojim, aby nam prvu zimu nevymrzli
Odpovedať
@janine1030 kde sa da kupit previsla za 35 eur? Hladam.
Odpovedať
@dominik_boksansky 35 Eur stoji "stromcekova" Morus Nigra, previsnuta 150-160 cm , trojrocna 49,90 Eur od lubera.com, objednavali sme od nich viacere stromceky, narozdiel od niektorych slovenskych predajcov, ktori ponukaju previsnutu za 90-150 Eur :-| Pred tromi mesiacmi som videla v Malackach bielu za 35, ale myslim, ze to bola stromkova, do jari pozistujem ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Zdravim vsetkych strecharov v roku 2018 @dominik_boksansky nasla som dalsi internetovy obchod, vyskusam odtial, ani som nevedela, ze existuje aj Trnavska moruša ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@janine1030 to som ani ja netucila a pritom morusu lubim strasne moc :-D Vyskusaj odtial a potom daj vediet, co na to hovoris, by som tiez objednala a by sme vyskusali :-)
Odpovedať
mate niekto dlhorocne previsle moruse? Potrebujem vediet do akej velkosti narastu. Klasicku kvoli velkosti mat nemozem a neviem, ci previsle nedam vedla seba aj 2 na sirku cca 6m
Odpovedať
@wilder01 Velmi nie, budu max meter vyssie ako ich kuPis
Odpovedať
@atlaska Vdaka. Tak rozumne bude zrejme kupit co najvyssi kmen, nech to ma kam previsat.
Odpovedať
@wilder01 mám previslú tretí rok. Objednávala som z lumigreenu, cena cca 25 EIR. Previslá vyrastie iba toľko, na akom kmeni je štepená, teda cca 1,80 až 2,20 podľa výšky podpníka. Strihať konáre je treba v chladnejšom období, lebo v lete veľmi púšťa miazgu :) Mám foto v albume.
Odpovedať
Článok sa načítava...
starká mala - aj bielu aj červenú (u nás to volajú drevená jahoda). Sú to veľké stromy, mala ich pred domom, slenko na ňu svietilo celý deň, pôda bola suchá. Nemyslím si, že by sa bola o ňu nejak špecialne starala - zasadili a rástla a rodila. :)
Odpovedať
Profilova fotka
@janine1030 Medzi Suchou nad Parnou a Košolnou sú moruše popri ceste. Možno sú to tie Trnavské. Chutia výborne. Treba skúsiť, keď budú v lete dozrievať. Stromy sú to dosť veľké. Na našu záhradu isto nie :).
Odpovedať
Profilova fotka
ked sme pred par rokmi likvidovali jednu morusu, tak bol velky problem vytrhat korene. tie rasti cca. 8-10m na kazdu stranu od kmena. samotna koruna mala priemer 10m. tak pozor kam si ju zasadite aby nebola za par rokov ostuda...
Odpovedať
@kdana74 vdaka takze zostala taka vysoka aka bola pri dodani? tym padom moc miesta nezaberie...
Odpovedať
@wilder01 áno výška zostáva, ide mierne do šírky s pribúdajúcimi konármi. A strihám keď sa dotýkajú konáre zeme. Veľkú úrodu nečakaj, iba také zobkanie ako pri drobnom ovocí :)
Odpovedať
@wilder01 http://www.modrastrecha.sk/blog/kdana... teraz je ešte hustejšia, aktuálne foto nemám, ale vyzerá asi takto : toto je inšpiračné foto, ale aj moja takto vyzerala v lete http://www.modrastrecha.sk/blog/kdana...
Odpovedať
Moruša pendula sa dá za lacný peniaz zakúpiť v Plantexe.
Odpovedať
@mamato pozeral som eshop a nie je v ponuke. Ale zbehnem tam kazdopadne pozriet.
Odpovedať
@wilder01 niekedy staci jednoducho zatelefonat, popripade poskytnu informacie, ktore predajne v okoli ponukaju ich tovar, Plantex dodava aj do Modranky, to som sa dozvedela pred dvomi rokmi od ich zamestnancov, odvtedy nakupujeme Plantex stromceky a kriky v Modranke
Odpovedať
@janine1030 @wilder01 100% pravda, potvrdzujem. Ja mám celú záhradu z Plantexu. Sústreďujem sa na zakrslé stromčeky - čo oko nevidí, to niektorí naši spoluobčania neukradnú :-D
Odpovedať
Ja mam previslu ciernu morusu,ziadnu velku starostlivost jej nevenujem, pekne zarodila uz 1r. mala asi 20ks morusi :-) kupila som v Ludaniciach v zahradkarstve,stala 18€.Pan majitel zozenie vsetko:)
Odpovedať
@karfunka to je super.. ja by som tiez chcel len musime najskor vybavit u svokrovcov aby nam dovolili si volaco posadit u nich.. kedy si ju davala do zeme? :-)
Odpovedať
@jerry44 min.rok nejak takto v marci..a v lete uz mala plody :-)
Odpovedať
@karfunka tak to sa obavam, ze to nestihnem.. aj ked mohol by som to vyriesit so svokrovcami tento vikend a zohnat morusu a mohli by sme to dat na poriadok.. len sa obavam, co tie mrazy.. :-S
Odpovedať
@jerry44 do vykendu by mrazy mali byt na ustupe,konecne...ja tiez planujem v sobotu sadit :-) aronie, mozno rakytnik ak nejaky zozeniem:)
Odpovedať
@karfunka tak ja som to tento vikend nestihol.. so svokrom sice vybavene.. len som to nestihol vybavit vsetko.. takze budem musiet uz asi pockat az po velkej noci.. aby som cez sviatky sa s tym nepiplal, lebo to by svokra neprezila.. :-D aroniu?.. vies mi povedat ako je to s jej plodmi?.. mozu sa konzumovat aj surove alebo len upravene?..
Odpovedať
Profilova fotka
@mamato ... kedy si v Plantexe kupoval? Ja som tam volala ohľadom pendule cca 10 dní dozadu a nemali. Vraj až na jeseň.
Odpovedať
Profilova fotka
@jerry44 .. máme dve malé arónie. Kúpili sme ich s domom, takže sme ich nesadili my. Dokonca som až pri prvej úrode zisťovala, čo za kríky to sú. Plody sú trpko-sladké, extra mi nechutili. Ale je to vraj antioxidačná bomba, tak som ich sušila na čaj. Robí sa z toho sirup, víno .... ale nato sme mali príliš malú úrodu. Nechávam ich, lebo sú pri plote a robia barieru.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?