Pestuje niekto v zahrade na vyvysenych zahradach?

http://leva-net.webnode.cz/products/p... Planujem takto urobit zahradu na skusku. Medzi vyvysenymi usekmi by bol priestor na kosacku. Vyhoda tohto vyvysenia je, ze sa to da presne urobit na sirku mulcovacich folii a tym je znizeny vyskyt buriny... Skusal to niekto? ma vyznam do toho ist?
Odpovedať
@radoslavc
Odpovedať
Nikto?
Odpovedať
Napr. Liviaz tu ma vyvysene zahony, take nizsie aj andyfoto, a este par dalsich, ale nespomeniem si nicky. Povacsine si to kazdy chvali, aj my ideme robit 5 zahonov dlhych 5 metrov.
Odpovedať
@radoslavc čo skúšal? mulčovaciu fóliu? či vyvýšené záhony? vyvýšené záhony máme už 4 rokom. Výskyt buriny je znížený tým že tam budeš sadiť zeleninu a nenecháš holú pôdu napospas.
Odpovedať
@stastnyjim menej buriny? tu nafuka aj do zahonov vysokych 80cm, 30cm aj na podu bez ohrady. @radoslavc mulcovaciu foliu nastrihas ako potrebujes,alebo len prelozis. Vyhodu maju ozaj vysoke zahony kde sa netreba zohynat k zelenine a k burine.
Odpovedať
Udajne by mala byt vo vyvysenych vyssia urodnost... Co sa tyka aj mulcovacej folie tak planujem to dat presne na sirku mulcovacej aby sa to lepsie uchytilo.
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc Vyššia úrodnosť je len za predpokladu, že vyvýšený záhon bude mať perfektný výživný pôdny základ a primeranú stabilnú vlhkosť.
Odpovedať
to nie je len tak, ze nahadzes zeminu a bude to urodnejsie. najma ak tam chces davat foliu proti burine. vyvysene zahony idu ruka v ruke s permakulturou. musis si pripravit zivny zaklad pre vyvyseny zahon, navrstvit materialy, ktore sa ti budu postupne rozkladat a tym poskytovat rastlinam v zahone ziviny na niekolko rokov. na vrch potom dohadzujes kazdou sezonou nieco, ci uz je to kompost alebo mulc v podobe slamy, pokosenej travy, zeleneho hnojiva atd. ak zamulcujes foliou ci netkanou textiliou, zeminu si akurat tak "pridusis". burina nie je nepriatel. prave naopak, rastie, aby zemine pomohla. pretrhavanim buriny podu prirodzene prekyprujes (a tym nemusis napr. okopavat). burina ti poskytuje skvely material do kompostu ci na rozne luhy, ktorymi mozes zahon dohnojovat. burine sa mozes vyhnut len tak, ze budes zem chranit - pred udupanim, pred zlahnutim, pred vysusovanim atd. a na to je najlepsie sadit nahusto, v polykulture (viac druhov navzajom sa ovplyvnujucich, s roznymi funkciami, v roznych vyskovych vrstvach), alebo mozes mulcovat prirodnymi materialmi, ktore podu nielen chrania, ale ju aj svojim rozkladom obohacuju.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?