Pestovanie zeleniny na vyvysenych zahonoch - realne skusenosti

Na jesen som si zhotovil vyvysene zahony zo starych dosiek o vyske cca 25-30cm. Styri su s rozmerom 1x2,5m a dalsie styri s rozmerom 1x8m, dokopy zhruba 42 m2. Inspiroval som sa clankom Igora Ljadova. Po polozeni konstrukcie na zem som vykopal na hlbku jedneho ryla zeminu. Skladba zahonov je odspodu: hrube drevo, stare kusy dreva, hrube konare, tenke konare, slama, listie (aj orechove), zemina (tu co som pretym vykopal), trochu polovyzreteho kompostu (asi aj dost kysly, nakolko som tam daval vela jablk z celej zahrady). Chystam sa to este vsetko posypat dolomitnym vapencom a drevenym popolom z krbu, posledna vrstav bude tvorit nejaky kvalitny substrat (asi 5 cm). Ma niekto skusenosti s podobnym pestovanim? Kedze takyto zahon by sa mal skorej zahrievat, malo by sa dat vysadzat zeleninu skorej ako klasickym sposobom. Planujem to na prve tyzdne prekryt netkanou textiliou. Ma s tym niekto skusenosti? Alebo ake doporucenia by ste mali napr. ohladne kombinovania typov zeleniny atd. Vdaka.
Odpovedať
@kenir tiez som vlani zacala robit vyvysene zahony, takze tiez budem tento rok len testovat :-) Ohladne tej kombinacie rastlin, ja mam taku tabulku, ze co sa ma davat spolu a co nie, len mam ju len v tlacenej forme, z nejakej knihy okopirovane.. Ale tieto veci najdes aj na nete.. Ja mam dobru skusenost aj s mulcovanim - davala som kartony, na ne travu co sme kosili. Davala som to k priesadam, aby som nemusela pliet a ozaj to bolo super. Kym boli priesady male, tak ziadna burina, potom sice zacala trochu prerastat tam, kde boli medzery, ale to uz potom nevadilo, ked boli priesady velke.
Odpovedať
Profilova fotka
po čase som ich zrušil
Odpovedať
s mulčom opatrne, ja mám zlú skúsenosť po minulom roku. Mulč je optimálnym príbytkom pre slimáky. Pod kartón nesvieti slnko, takže môžu hodovať 24h denne. Zožrali mi všetko :(
Odpovedať
@akvi Sadila si skorej ako sa sadi tradicne? Ohladne mulcovania, planujem mulcovat slamou ked vsetko vyklici, resp. po vysadeni sadeniciek. Cesticky pomedzi zahony planujem zatravnit a potom len pokosim a pouzijem do kompostu.
Odpovedať
@jan45 Mozem vediet preco? Vdaka.
Odpovedať
@jan45 Prečo zrušil? Uvažujem aspoň o jednom vyvýšenom záhone (úzkom a dlhom cca 1x 10 m), roky pribúdajú, tak dúfam, že sa mi na takom záhone podarí pohodlnejšie dopestovať trochu zeleniny.
Odpovedať
@sle slimaky sme nemali, takze s tymto problem nebol. @kenir sadila som normalne, nie skor, pretoze vyvysene zahony som este nemala, tento rok bude prvy... Aj ja som chcela slamu, ale som nezohnala, slama je vraj na to najlepsia...
Odpovedať
Profilova fotka
@kenir orechove listie je jedine ktore sa nerozlozi vo vitaminy a kontaminuje svojim zlozenim okolitu zeminu, preto aj pod orechmi nic skoro nerastie... ani trava ci burina. Suseda je prof. na SAV a prednasa... nedavno o tom hovorila v TV :( skoda , zly krok... V albume u mna najdes tiez nieco podobne a zlozenie som take blaznive nedal ako ty :D ... dal som to co mi radila ona a zelenina uzasna. v popisoch pri fotkach som aj pisal niekde zlozenie zeminy... Preco ta netkana textilia? ved to zamedzi prilevu slnecnych lucov? aky to ma vyznam? https://www.modrastrecha.sk/blog/andy... tu je uz samostatne kombinovana zelenina: https://www.modrastrecha.sk/blog/andy...
Odpovedať
Profilova fotka
nedá sa to rýľovať ako záhon, okraje vysychajú rýchlejšie, držia sa slimáky, v škárach (prechodoch) rastie burina, nedá sa kosiť, priestor je menej využitý. Na tej istej ploche bolo 20 koreňov jahôd, teraz je 30. Je to dobré tam, kde je vysoká hladina spodnej vody
Odpovedať
@andyfoto Vdaka. Vyzera to super, gratulujem! Ohladne toho orechoveho listia, tiez som pocul vcelico, vraj ale aj do kompostu moze ist ked je nadrobno zredukovany. Nechcem protirecit profesorke, urcite sa v tom vyzna omnoho viac ako ja co som len laik, len mi proste nejaky "zdravy rozum" hovori ze by to malo byt ok (je tam aj slama a asi 30 cm zeminy nad listim). Kazdopadne uvidim po tejto sezone ci to bol fakt zly krok alebo to tomu vobec neuskodi:-) Tou netkanou textiliou som myslel taku bielu, cez ktoru prechadza svetlo aj voda, je to prave na tento ucel, ze sa zakryju rastliny a chrani ich pred zimou a vetrom. Kazdopadne nie som si este isty, ci predsa len nepockam s priesadami paradajok a papriky az po mrazikoch pre istotu. Ty ake mas skusenosti? Sadil si ich skorej ako prisli "3 zamrznuti"?
Odpovedať
@jan45 Praveze mulc by mal zaistit aby ten zahon nevysychal, ci sa mylim? V ulickach (asi 70 cm) planujem nasadit travu a potom len kosit. Ano, priestor je menej vyuzity, ale vraj urodnost daleko presahuje klasiku - aspon tak som sa docital. Ale uvidim, je to experiment, budem hodnotit po sezone. A ano, mam dost vysoku spodnu vodu a miestami aj menej kvalitnu - ilovitu zem, takze u mna by to malo mat opodstatnenie. Vdaka za nazor.
Odpovedať
Profilova fotka
@kenir skusal som dat par priesad paradajok von do zeme pred zmrzn. ale tie rodili o polovicu menej, vobec neviem preco..im im vadil nocny a ranny chlad? Mozno ano... ja som cakal cca este 5-7dni po zmrz. A tie orechove... ze ho nemam davat ani len do kompostu mi vravela.. Sad radsej az po 3, vedia preco sa to tak sadi cele desatrocia
Odpovedať
Článok sa načítava...
@andyfoto Co by si poradil ohladne rajcin, co si robil s nimi? Ja co som sa docital, je ze treba vylamovat stonky v "podpazusi", sadit hlbsie aby sa zakorenila aj cast povodnej stonky, nad 6-7 strapcom rajcin niekedy v auguste zastrihnut rastlinu, lebo vyssie by uz nedozreli, odtrhavat listky odspodu po nejaky 2 strapec. Nieco ine co by si poradil? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kenir iba to co si pisal :) to su zaklady... tento rok idem skusat uplne ine odrody rajcin, nejake top v svetovom rebricku som zvedavy ako to dopadne... a ked bdues robit priesady skor si daj hlbsi kelimok, a semena sad hned po 2ks s tym ze ich das hlbsie, budu mat pevnejsie korene. Ale hlavne je to vylamovanie, inak bude z toho dzungla! :D ale pekelna :D a zastrihnut v auguste... v podstate to je jedno, lebo rajcina rodi stale aj po zastrihnuti .. mne nahadzovala az do konca septembra...
Odpovedať
@andyfoto Aj ja chcem kupit priesady roznych druhov, tak som zvedavy ake zozeniem. Inak planujem asi 30 priesad :-) Ak sa im bude darit, bude toho vela, viem, ale zase vela toho spotrebujeme, kedze varim casto cestoviny a pouzivam rajcinove pyre. Chystam sa to zavarovat a pocas zimy potom iba otvarat domace paradajky - je to uplne nieco ine ako kupovane. Priesady som skusal minuly rok, strasne roboty, vela semien v kelimku, potom to bola velka piplacka ked som to presadzal a nakoniec ked som to zasadil (klasicky) tak prisli tyzdnove dazde a vsetko pohnilo :-) nakoniec som kupil priesady.
Odpovedať
Profilova fotka
@kenir nikdy som nekupoval priesady, nikdy nezhnilo nic..asi mas zle postupy. Ja vsetko zo svojich semien kt. zozeniem.
Odpovedať
@andyfoto tak klobúk dole! Sadis priamo iba dve semienka do kelimku a potom to aj tak po dvojici sadis na zahon? Ja viem že papriky sa tak sadia po dvojici. O paradajkách som nepočul.
Odpovedať
Profilova fotka
@kenir ano aj paradajky tak isto.. do kelimku vzdy iba 2ks nech nemam potom s tym uz ziadnu robotu :D pocitam ze mam 95% klicivost vzdy... hlavne je to mat pri okne takto skor, neskor ich presuvat von cez den na slnko... skoro kazdym dnom som to robil...ak nefukalo, to by polamalo :)
Odpovedať
Ja mam vo vyske 70cm, jednoducha obsluha. textiliou prikryvam hrasok, redkovku zozaciatku. Slamu uz davat nebudem, je z nej bordel a zvysky obilia klicia a vyrastaju.
Odpovedať
Profilova fotka
@kenir Pokiaľ chcete, aby dno vyvýšeného záhona plnilo aj funkciu výhrevnú, ako sa to robí pri pareniskách, potrebujete tam dať aj maštaľný hnoj. Čo sa týka pestovania zeleniny výbornú pomôcku nájdete na stránke www.akosadit.sk, kde sa dočítate o vhodných susediacich plodinách do radov. Dokonca si osevný plán viete vytvoriť. Vyvýšené záhony sú veľmi moderné a celú záhradu urobia neobyčajnou a upravenou. Doplňte tam určite aj okrasné rastliny a letničky a veľa byliniek. Majú však aj svoje nevýhody. Je to pravda s tým, že ak sú nevhodne upravené a zostrojené, musíte polievať viac, voda preteká všade naokolo, rýchlo znehodnotí aj drevo. Pri správnej izolácii, naopak, sa zalievajú menej ako bežný záhon. Orechové lístie by nemalo ísť do kompostu. V malej miere, podrvené ešte ok, ale skôr ho spáliť a použiť popol. Čo sa týka skorej výsadby plodovej zeleniny, tak ak nebude krytá z vrchu, nemá to význam. Stačí, že omrzne a už jej bude dlhšie trvať, kým sa spamätá. Preto je lepšie dávať von až po "zamrznutých".
Odpovedať
Takmer pripraveny na sadenie, este posledna vrstva substratu...
Odpovedať
@kenir ake drevo v akom rozmere ste pouzili? rovnako sa chystam tento rok spravit zopar zahonov. mam pripravene drevo z cerveneho smreka, hrubka 3cm. rozmer zahonov mam naplanovany na 1,2m x 9m, vyska 50cm. co poviete?
Odpovedať
@igor20030 ked uz 50cm, daj vyssie je to velmi prakticke a pohodlne na starostlivost o rastlinky.
Odpovedať
@kenir nedával si žiadnu fóliu medzi drevo a zeminu? nevidno na foto....
Odpovedať
@atlaska vdaka. necham si poradit.
Odpovedať
@igor20030 Ja mam vsetko stare dosky, myslim smrek, roznej hrubky - od 2 do 5 cm, co bolo k dispozicii. Rozmery 1m x 8m a 1m x 2,5m. Co sa tyka vysky, mam ich zhruba okolo 25-35 cm + som vykopal zeminu na vysku jedneho rylu - cca 30 cm - cize dokopy to moze byt aj 60 cm. Inspiroval som sa Igorom Ljadovom.
Odpovedať
@hizanka Nie, nedaval, ako som spominal, inspiroval som sa Ljadovom, ten nedaval ziadnu a aj mi to prislo take divne, ze idem riesit bio zeleninu a mal by som tam davat nopovu foliu z plastu. Ale hovorim, je to prvy pokus, budem experimentovat a v buducnosti uvidim. Viem, ze drevo casom zhnije, ale dovtedy mi bude jasne co a ako a potom nastavim nejake trvale riesenie, mozno z kamena alebo nieco ine, uvidim.
Odpovedať
@andyfoto Ako si dopadol s tymi novymi druhmi rajcin? Priesady uz rastu? Ked budes mat dobre skusenosti poprosim o mena odrod, mozno skusim na buduci rok. Ja sa chystam kupit priesady roznych druhov, uvidim. Vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
@kenir mam zasadenych 8druhov.... rozne, posielam par foto... ale sadil som len v utorok takze este chvilku potrva kym vylezu... zatial som nemal nikdy zle skusenosti
Odpovedať
@andyfoto vyzeraju super Andy, drzim palce nech pekne vzidu. potom posli foto aj zo zberu :) inak tie druhe zhora, naparavo vyzeraju zaujimao. aka je to odroda?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?