Pestovanie okrasných tráv - rady a skúsenosti

Ahoj zahradkari a zahradkarky, zaujimalo by ma vsetko ohladom pestovania okrasnych trav. Pestujete ich v trvalkovych zahonoch alebo niekto aj v nadobach? Ak v nadobach, ako ich zazimuvate, prezili zimu vonku? Ti, co ich pestujete v zahonoch, ake typy mate a ako sa o ne starate? Potesi aj fotka travy ak by sa niekomu chcelo...:) Som do trav uplny blazon ale zatial mam na zahrade len miscanthus sinensis zebrinus, takze o nejakych velkych pestovatelskych skusenostiach nemoze byt rec. Chcem si nejake vysadit do trvalkovych zahonov - stipa tenuissima ponytail, molinia caerulea heidebraut, calamagrostis acutiflora karl foerster, ak ich niekto mate, viete mi popisat nieco o ich pestovani? Zaujimaju ma ale aj akekolvek ine travy - carexy, cortaderie, panicum, pennisetum, deschampsie, proste vsetky, ako hovorim, som do nich blazon a zaujimaju ma o nich vsetky prakticke informacie, na internete som toho vela o pestovani konkretnych druhov nenasla. Dakujem :)
Odpovedať
1
2
Ahoj, ja mám na záhrade tiež asi 5 druhov tráv ale starostlivosť o to je minimálna. Na jeseň, keď tráva uschne ju špagátom stiahnem a nechám tak až do jari. Na jar trávu ostrihám tak 10cm od zeme a vyrastie krásna nová.Netreba ani polievať, pretože má korene veľmi hlboko...Minule som pozerala hurá do záhrady a tam tiež nebolo nič viac o tom....
Odpovedať
Pestovanie trav je jednoduche. Tiez mam zopar v zahrade, nikdy som im nevenovala zvlastnu pozornost a dari sa im. Na zimu zviazem,na jar zostrihnem ,obcas polejem a to je vsetko.
Odpovedať
Profilova fotka
To je na celu knihu. Travy su krasne, ale vacsina z nich zial dost zaburinuje, viac nez ostatne trvalky Nezaburinuju Miscantusy, tam je dost vela naozaj krasnych odrod, Cortaderie a bambusy. Bambusy su kapitola sama o sebe, su kraaasne/odporucam hodit do gugla phyllostachys/, ale casto dost velke a zvacsa potrebuju serioznu barieru z folie, inac sa snazia dostat vsade pomocou rychlorastucich pevnych vyhonov. Cortaderia je krasna, alepotrebuje na zimu riadny kryt, mal som jednu super, no raz pri skorom nastupe zimy som nestihol zakryt a bolo po nej. Treba kryt proti zime aj vlhkosti, osvedcili sa pyramidky z drevenej konstrukcie, zateplene polystyrenom a obalene terovym papierom. Tie pyramidky navyse v zime posobia v zahrade velmi moderne. Toto som obdivoval v brnenskom arborete. /pojem arboretum brno odporucam hodit do gugla, vypadnu super fotky/ Stipa - Kavyl, je tam viac druhov, ked sa ich zasadi viac spolu su nadherne ako vlaju vo vetre, ale dost zaburinuju zo semena. Calamagrostis mi robil podobne problemy a navyse sa tazko odlisuje/vyplieva od burinnych trav, ked sa s nimi pomiesa. Panicum a Penisetum velmi zabrinuju zo semena. Penisetum, takzvane kefy na flase som uz viackrat vyhadzoval od ludi, co si to zasadili do zahonu a mali toho plny travnik. Pri reze treba rozlisovat travy co na zimu zatahuju - usychaju a vzdyzelene - tie nerezem, len sa snazim vycesat rukami/hrablicami suche listy. Napr. festuky, tie by som na jar nerezal. Odporucam hlavne tie miscantusy, su fakt super, su velmi roznorode a zaburinuju minimalne. DRZIM PALCE.
Odpovedať
@hrmawica @majki555 dakujem krasne za odpovede, ak by ste mali niekedy cas a chut, kludne hodte foto ako vyzeraju vase travy, budem rada :)
Odpovedať
@axamit_ka skvele, vdaka za vycerpavajuce info :) k tomu zaburinovaniu by som sa chcela spytat, ci by mulc nemohol problem so zaburinovanim ciastocne alebo uplne vyriesit? travy by som chcela zamulcovat strkom alebo korou, idealne strkom, len neviem, aku hrubku by mal mulc mat a ci sa oplati pod neho davat este geotextiliu proti prerastaniu burin...stipu by som urcite chcela skusit pestovat, skusim to risknut, konkretne tenuissimu ponytail. do nej som ale chcela este zasadit okrasne cesnaky a tak neviem ci kvoli nim je vobec vhodne tu geotextiliu davat, predpokladam ze ked sa cibule budu na jar tlacit zo zeme tak si s nou neporadia...ale pravdu povediac, priamo na hlinu sa mi strk nechce davat, po case sa to asi zmiesa dokopy a neviem si celkom predstavit, ked budem raz zahon chciet obnovovat, ako ten strk dostanem z hliny vsetok von...preto rozmyslam nad korou aj ked ta mi k tym travam vobec nesedi. A s tym bambusom si mi nahral na smec, ak mozem este jednu otazku, ktore bambusy su vhodne na pestovanie v nadobach? Oplati sa to v nasich podmienkach vobec? Preziju zimu?
Odpovedať
Profilova fotka
Mulc s tym pomoze, ale len ciastocne pri travach co zaburinuju semenom, ale pri travach, co odnozuju este zhorsi situaciu, trava, co by urobila odnoz 3cm vedla lezia pod mulc a vylezie v susednej diere v textilii o 40cm dalej. Toto robia aj niektore dreviny, napr kerria a aj trvalky, napr. ceratostigma a astry. Nad cibulovinami treba nechat dieru, nech maju kadial vyrast. Dobre je skombinovat rastliny tak, aby tam nebolo prazdno, kvoli estetike, aj brzdeniu burin, napr narcis a chryzantema. Cesnaky su super: https://www.google.com/search?q=alliu... dobry napad. Strk na hlinu nieje dobry, samozrejme tam velmi rastie burina, treba textiliu, ked to razu budes obnovovat z textilie to pozbieras a tych par kamienkov v zemi neuskodi. Bambusy v nadobach by som velmi zvazil. Ani v zemi to u nas nieje to iste, ako borovica. Sadil som pre niekoho tusim Indocalamus a Himanobambusa, ale neviem, ako to dopadlo. Co som sadil do zeme Phyllostachysy, tie co som kontroloval dopadli aj po tuhych zimach dobre. Ale da sa to vyskusat, babusy su pekne a ak nahodou neprezije, nieje to koniec sveta.
Odpovedať
ja som nasadila travu do uzkej casti a planujem z nej zivy plot,z jednej strany mam murik z druhej je kamenna dlažba tak dufam ze bude rast jako chcem ja :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@lucianakoniku Okrasné trávy sú naozaj jedinečné trvalky s nádherným jesenným efektom. Sú nenáročné na pestovanie. Vyžadujú priepustnú, ľahkú až piesočnatú pôdu, nie trvalé zamokrenie. Na jar sa väčšina druhov strihá (perovec, ozdobnice). Prezimujú zviazané do snopov. Atraktívne sú tie, ktoré majú červené listy, napríklad imperata. Zaujímavá je aj Carex buchananii, ktorá je hnedej farby a mnohí si myslia, že je uschnutá. Dajú sa pestovať aj v nádobe. Tam potrebujú dokonalú drenáž, inak hrozí vyhnitie koreňovej časti a na zimu je najlepšie, ak zazimujete aj nádobu. Obalia sa do bublinkovej fólie alebo do juty, vrecoviny. Správny výber nádoby je tiež dôležitý. Pokiaľ možno nevysádzajte do plastových nádob. Vyniknú samostatne ako solitéry, ale aj v trvalkových zmiešaných záhonoch. Niektoré druhy sa veľmi rozrastajú koreňovými výbežkami. Je to rýchlejšie než semenami. Preto, ak chcete ich tvar udržať v obmedzenom množstve, treba ich na jar raz za čas vykopať a rozdeliť, alebo vysadiť do obmedzeného priestoru.
Odpovedať
@lucianakoniku vyborne, dakujem za tip, to ako sa travy rozmnozuju si zacnem viac vsimat. Teraz uz len riesim dilemu, aku hrubu vrstvu mulcu pouzit, citala som ze by mala mat 5-8cm, co ale znamena, ze by som musela z miesta kam planujem rastlinky vysadit, odobrat dost velke mnozstvo zeminy, ktoru nemam ale kde uskladnit...A mat mulc vyssie ako uroven chodnika by znamenalo, ze sa mi nan bude asi stale zosuvat...Napadlo mi zahon vyspadovat smerom k chodniku, ale to by pocas privalovych dazdov nemuselo dobre dopadnut, tak uvidim... Tie cesnaky su veru krasne, giganteum by som urcite s travami skombinovala, na jar bude zahon vesely. A este by som to skusila nakombonovat aj s allium spherocephalon, ten je tiez paradny. Snad sa mi raz podari dopracovat k niecomu ako tu na fotkach :)
Odpovedať
@mamakaja a nevies co je to za trava? tiez sa mi paci pouzit nejaku ako zivy plot, mame v zahrade jedno miesto kde by sa nam trochu pohladovej clony zislo. Je mi jasne ze ak budem musiet travu na jar zostrihat, budem musiet chvilu pockat, kym vyrastie, ale ved oni rastu celkom rychlo :)
Odpovedať
@rastlinky_sk Dakujem za tipy, skusim nieco popestovat aj v nadobach, ak sa k tomu tento rok dopracujem, dam vediet ako to dopadlo :) Inac, len tak pre zaujimavost, asi pred dvoma tyzdnami som presadzala miscanthus sinensis, predpokladam ze teraz asi nie je prave najvhodnejsia doba na presadzanie trav, nasi vsak doma rusia zahon kde rastol, tak som sa ho rozhodla zachranit. Zatial neviem ci to prezije, po presadeni mu uplne zoschli listy, iba zopar ostalo zelenych. takze vyzera, ze este neodisiel uplne. Snad sa po zime pozviecha, som zvedava ci sa z toho soku spamata.
Odpovedať
@axamit_ka Vdaka, ta sprava hore s fotkami cesnakov patri tebe, omylom som odpovedala na tvoju spravu sebe :D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lucianakoniku taku rovnu mam aj ja, kupis v kazdom esope,lumigreen kupujem ja ale aj na bazosi mam super kocku ,,,inak tato trava nic moc na prekrytie skor jako plot aj to len na jar az do zimy,,,ale zvrchu třeba nieco jako zemolez ma krasne vonave kvety uz som ho presadila snad 3x aj tak vydrzal a kupila som tento rok dalsie dve a necham ich narast na altanok....su aj v zime tusim zelene...a plamienok mi ide hore tesim sa tak o dva roky...bude snad prekryty....altanok
Odpovedať
Profilova fotka
@lucianakoniku ked nieco presadzam a osekam tomu korene, musim ostrihat aj listy, rastliny cez korene vodu prijmaju, cez listy odparuju... Miscantusu drzim palce :-)
Odpovedať
@axamit_ka no ja mu tiez drzim palce :D takze ak to spravne chapem, mam ho ostrihat? ako pestovatel-amater som si totiz myslela ze travy mozem osniafat iba na jar, toto by mi veru nenapadlo, aj ked to znie maximalne logicky. a este jedna otazka ak mozem, ostrihat az po zem, a aj to, co je zelene? opat ma totiz strasi ta poucka, ze strihat sa ma len co je suche a co je zelene, toho sa nedotykat, ale je mozne, ze na cerstvo presadene travy sa prave tato nevztahuje :)
Odpovedať
@lucianakoniku Vaša presadená tráva teraz síce nevypadá sviežo, ale myslím, že ozdobnica je nezmar. Normálne ju na jeseň zviažte do snopu a stále ju zalievajte, aby nevyschla. Listy teraz nie sú dôležité, ale korene áno. Na jar zrežte a uvidíte či prežila. V budúcnosti ak budete presádzať také veľké trsy, radšej ho rozdeľte na menšie. Ujatie budete lepšie. Najvhodnejšie obdobie na presádzanie je samozrejme jar, kedy začínajú ešte len rašiť. Lepšie sa s nimi pracuje, nakoľko ide o mohutné rastliny.
Odpovedať
Profilova fotka
@lucianakoniku ked nadalej vysycha, to by bola prva vec ktoru by som spravil. Urcite je to lepsie, nez liat tam vodu, az stoji v blate.
Odpovedať
@erichs vdaka za radu. takto som to mala v plane urobit, ibaze mam teraz este chrobaka v hlave s tym ostrihanim... :-) @axamit_ka praveze uz nevysycha, uz sa ako keby stabilizovala, pocet suchych listov sa uz nezvacsuje, nejake zelene s oschnutymi koncami tam este su. Takze trava este zije, alebo aspon jej cast :-) Jedine co by ma zaujimalo je, ze v pripade ze by som ju ostrihala, ci este teraz v lete stihne vyhnat nove listy. Nie kvoli vzhladu ale kvoli tomu, aby v zime nevyhnila ak z nej uz teraz v lete nic nevyrasi...
Odpovedať
Profilova fotka
@lucianakoniku Určite ju teraz už nestrihajte. Tie listy na zimu sú tam preto, aby nebola zaťažená plocha koreňov snehom a nadbytočnou vlahou. Ak je zviazaná do snopu, je ochránená. Nové listy už teraz veľmi nevyrastú. Terajší efekt si nevšímajte, na jar ostriháte a budú nové, zelené.
Odpovedať
@rastlinky_sk dakujem za radu, bohuzial uz sa stalo a prave vcera som ju ostrihala :( nuz nevadi, beriem to ako experiment, ak uz listy nevyrastu a v zime vyhnije, tak aspon budem mat o cennu skusenost viac. Toho ze listy uz velmi nevyrastu sa bojim aj ja, predsa len sme uz v polovici vegetacneho obdobia. Pridavam foto ako vyzera trava teraz
Odpovedať
@rastlinky_sk dobry de, a kedy sa vysadzaju okrasne travy?
Odpovedať
Profilova fotka
@moon126 rastliny v kontajneroch od začiatku apríla do začiatku novembra
Odpovedať
Ja mám trávy hocikde po záhonoch a žijú si vlastným životom, ani neviem, že ich mám - čo sa týka polievania a podobne. Ale keď treba, tak ich je pekne vidieť a dajú sa používať do kytíc, čo ja ako stará kvetinárka viem veľmi oceniť. :) Hlavne ich majte na slnečnom mieste a ak máte ťažkú pôdu, ta neprelievajte, určite sa vám za všetko odvďačia. :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Minuly rok som zasadila do zahrady niekolko ks okrasnej travy Stipa tenuissima Ponytail a teraz na jar mam dilemu - mam ich zostrihat alebo nechat tak? Vie niekto poradit?
Odpovedať
Profilova fotka
A taktiez travy sa aj jednoducho mnozia delenim trsov :)
Odpovedať
Prosim vas ako urobit z ozdobnice zivy plot? ake velke trsy(siroke) vysadit?
Odpovedať
@rastlinky_sk zdravim vas, potrebovala by som zohnat a vysadit bear grass green..moj kocur zerie iba tu, potrebuje to na travenie, tak mu 2 krat do tyzdna chodim kupovat do kvetinarstva, nie vzdy to chcu len samostatne predat..mame moznost pestovania v crepniku, alebo uz aj na zahrade..dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@lucianakoniku Kavyľ počas miernej zimy býva často zelenej farby, vtedy sa nemusí zostrihnúť. Takmer vždy je však lepšie, keď sa na jar zostrihne 5-7 cm nad zemou ako ostatné okrasné trávy. Krásne zahustí a aj farba bude krajšia ako tá z minulého roku.
Odpovedať
Profilova fotka
@roxana280 botanický/latinský názov nemáte?
Odpovedať
@rastlinky_sk Xerophyllum, som dost bezradna, lebo ani na nete to neviem najst, predavaju len rezane, mimochodom, budeme potrebovat zrealizovat zahradu, ale nakolko stale dokoncujeme dom, vidim to az na jar v buducom roku a viem, ze ste velmi schopni a sikovni.. :-) Mame aj zivy plot hrab a dub, hraby su uz celkom faj a duby, bieda, ak by som mala este raz moznost rozhodnut sa, duby uplne vypustim a nechame len hrab, okolie Bratislava, viem ze dub ma neskorsi nastup vegetacneho obdobia, ale aj tak..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?