Pestovanie citrusov

Profilova fotka
Dnes som neodolala a kupila som si nadherny citronovnik ;-) zatial som nikdy citrus nemala a neviem ako sa on starat ! V predajni mi poradili dat ho na slnecne miesto a prihnojovat, no na nete som sa docitala, ze skor nechat prezimovat v chladnejsej miestnosti. Ma krasny plod a mnozstvo kvietkov. Tak teraz neviem :-|
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Citrus má rád svetlo i slnko, prihnojovanie hnojivom na citrusy, v lete pestovanie na terase a v zime miernu zálievku a pokiaľ možno tak aj chlad. Presádzanie v jarnom období, keď korene prerastú a nádobu zvoliť len o 5 cm väčšiu. Zimovať môžete v byte, napr. v miestnosti, kde sa veľmi nekúri, na okne ale tiež pozor na priame slnko. Obmedziť zálievku ale aby nepreschol. Kúpa subtropických rastlín v zimnom období nie je ideálna, lebo zmena teplôt pri prenose z predajne môže rastline spôsobiť šok. Kvety môžu odpadnúť a rastlina aj uhynúť. Reagujem trochu neskôr, takže by to teraz skôr chcelo poskytnúť informáciu, s akým úspechom daný citrus pestujeme po viac ako pol roku.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
Máme mandarínovník dva roky,terza má množstvo kvetov a už aj malých plodov,je ich strašne veľa,konáre sú kvetmi tak obsypané,že budú potrebovať prebierku.Kedy ju urobiť?Ale mám oroblém s opadávaním kvetov,začali opadávať asi pred týždňom,padajú ešte rozkvitnuté,kde môže byť príčina?Rastlina je na svetle,nie na priamom slnku,pravidelne /ale nie často/ zalievaná a hnojená,bojím sa,aby neopadali posutupne všetky,stačí len trochu zatriasť konármi a kvety hneď padajú.Poradíte? @rastlinky_sk
Odpovedať
Profilova fotka
chjaj ]-(
Odpovedať
Sice to není tak úplně poznatek k citusovníkům, spíš obecně, ale rostlina prostě unese jenom určité množství plodů, takže zbývající květy, které už by neuživila prostě shodí :-). Pokud to vypadá, že bude plodů dost, vůbec to neřeště. Kdyby tomu tak nebylo, příště při nasazování květů víc přihnojte ;-).
Odpovedať
Trochu podrýpnem :-) Nechápem ľudí ktorí pestujú citrusy na Slovensku, banány na Islande a vpúšti si spravia halu so snehom na lyžovanie. Prečo nepestujete rastliny ktorým sa darí na Slovensku? Lieskové oriešky, šípovú ružu, lesné maliny. Nedajte sa odstrašiť slovom burina. Prečo nepestujete stromy von, kde maju dost priestoru pre korene aj korunu? Preco ich trapit doma v tme v malom crepniku?
Odpovedať
Profilova fotka
@karunkula Ako už bolo vyššie spomenuté, naozaj citrusy sú rastliny, ktoré kvitnú viackrát do roka a prebytočné kvety rastlina zhodí. Zostanú len tie najsilnejšie, čo je aj pre rastlinu vhodné a aj pre samotnú tvorbu plodov. Rastlina sa tak sama chrání pred vysilením. Pokiaľ je Vaša rastlina naozaj mandarínka, tieto rodia spravidla v 3 – 4 roku na konároch tretej rady. Pokiaľ očakávate úrodu 1x tak by tam mali zostať len 1 – 2 plody, v závislosti od počtu listov. Opadu kvetov sa teda netreba báť a treba rastlinu sledovať a dodatočne otrhať ešte kvety v pukoch. Inak hrozí, že sa rastlina vysilí a opadnú všetky. Na uživenie 1 plodu na mandarínke je potrebné aspoň 30 listov. Ak kvety neopadnú všetky, počkajte na čas, kedy budú aspoň 1 cm veľké guličky a potom ich odtrhnite a ponechajte len toľko, koľko má drevina listov – laicky napísané. Väčšinou ako prvé opadávajú kvety neopelené alebo samčie. Všetko záleží od veľkosti samotnej dreviny, veľkosti nádoby, v ktorej je pestovaná a potom aj od pestovateľských podmienok, ktoré ste zatiaľ zabezpečili. Kolísanie teplôt by rastline veľmi nepomohli, skôr uškodili. Ak opadnú všetky kvety, je to už neštandartné. Môže to byť spôsobené premokrením, stresom rastliny- napr. prenos z vonku dnu, počas kvitnutia sa s citrusom nemá manipulovať a otáčať ho, zlým svetlom, dĺžka dňa a intenzita svetla, prievan, podchladenie alebo zlá afinita, čiže nažívanie podpníka s navrúbľovanou časťou. Ručným opelením, napr. štetcom dokážete udržať kvety dlhšie na rastline, ale nemusí to byť tak. Z našej rady je potrebné si vziať to najdôležitejšie, čo sa aktuálne hodí pre vaše podmienky a danú rastlinu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Chcel by som sa spýtať, prečo mi začali opadávať listy z mandarinky. celé leto pekne rástla, stále mala nejaké malé plody, ale tie po čase opadali, a teraz asi pred 3 mesiacmi začali opadávať listy. Mohol by mi niekto poradiť, prečo to je tak. Bojím sa že mi vyschne. Drobček
Odpovedať
Profilova fotka
@drobcek999 Nemenili ste pre ňu stanovište? Nebola v prievane?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Ahojte, potrebovala by som poradit ohladne pestovania citrusov. Mam 1 citronovnik, ten uz je pekne velky, bohato olisteny, minuly rok nadherne kvitol, ale este neplodil. Chcela by som sa spytat, ci je potrebne ho strihat? A ked chcem, aby plodil, musim otrhat kvety este pred zakvitnutim kym su len puciky? Mam aj jednu mandarinku, minuly rok v lete jej dost opadali listy, teraz ich pekne nahodila, ale je predsalen este taka redsia, neviem, ci je lepsie ju ostrihat, aby sa rozkosatila? Vopred dakujem za rady! :-)
Odpovedať
@ciusinka Pestuj na záhrade to čo rastie u nás. broskyne, orechy, jablká, zemiaky, kapustu... Čo sa týka banánov a citrusov, nechaj zarábať ľudí pri rovníku a pusť nehajké euro na ich kúpu.
Odpovedať
@radopp Dobra odpoved. Sice uplne mimo, ale nevadi. Len skoda, ze si nikdy neprecitas otazku, takze odpovedas na to co sa ta nikto nepyta ...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@radopp Po prve, byvam v panelaku a citrusy mam na balkone, takze tam si asi broskyne a orechy nenasadim, vsak? Po druhe, uz tie rastliny mam a pytala som si radu, ako sa o ne spravne postarat, co mam podla teba akoze teraz robit, vyhodit rastliny za desiatky eur, predat byt, postavit si dom a nasadit si broskyne a orechy v zahrade, ktore len tak mimochodom by som si nezasadila ani keby som ten dom mala? Ked nemas poradit nieco rozumne, nereaguj radsej vobec.
Odpovedať
@ciusinka citrusy sice nepestujem, ale pri citani roznych navodov na pestovanie chili som narazil na tento web, ktory sa venuje prevazne citrusom. mozno pomoze, je tam aj forum. http://www.citrusar.sk/citrusy.html
Odpovedať
Profilova fotka
@ciusinka Kvety nemusíte hneď v púčikoch otrhávať. Obyčajne rastlina aj sama zhodí niektoré puky v závislosti na podmienky, v ktorých je pestovaná. Pokiaľ by sa kvety rozvíjali, nechajte ich, príjemne prevoňajú miestnosť. Až keď sa pod kvetom objavia malé zelené útvary ako nástup plodov, treba prebytočné odstrániť. Tak ako sme popísali vyššie. Na 30 listov je ideálne vypestovať 1 plod a vtedy rastlina nie je vysilená a rovnomerne dáva energiu do rastu plodu. Pri väčšom počte plodov, plody pomaly rastú aj dozrievajú. Samozrejme je potrebné ho aj strihať. Presne Vám neporadíme ako, pretože nevieme ako veľký máte stromček , ako rastie. Spravidla sa rez robí na konci zimy alebo začiatkom jari a vtedy sa odstraňujú všetky suché či inak poškodené konáre, prípadne vytiahnuté za svetlom sa skrátia. Odstraňujú sa aj konkurenčné konáre, rastúce do vnútra koruny.
Odpovedať
@bubbic @rastlinky_sk Dakujem vam obom za pomoc ;-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
Tu tiež nájdete veľa zaujímavých informácii ako pestovať citrusy. http://www.rastlinky.sk/blog/ako-uspe...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
@petzo dobry odreski nemate nahodov na predaj.
Odpovedať
Profilova fotka
Aj u nás bolo mnoho pokusov na pestovanie, ale stroskotali sme. Presne tak zakvitli a potom kvietky opadli a bolo po pestovaní. Ostali nám len stromčeky a už z nich nikdy nič viac nebolo
Odpovedať
Profilova fotka
@77monicka7 Kvety mohli opadnúť z viacerých dôvodov ako chlad, málo svetla, prievan ale aj z toho, že neboli opelené. Citrusy sa v bytových podmienkach opeľujú pomocou štetca. A najčastejšie opadávajú kvety fertilné (bez blizny).
Odpovedať
@77monicka7 keď logicky uvažujeme, že vonku opeluje kvety hmyz a v obývačke asi včelí úľ nemáš, jednoducho neboli kvety opelené... Treba opelovať umelo - štetcom.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Dobry den, chcela by som vas poposit o radu... Dostala som minuly rok ako darcek okrasny citrus (neviem presne, ako sa vola, ma akokeby mini mandarinky). Od maja do jesene bol na terase, potom som ho odlozila do garaze, z casu na cas som ho poliala. A asi pred mesiacom mu zacali velmi opadavat listy. Moja otazka znie, plody som mala v jeseni z neho pooberat? Lebo tie su na nom doteraz. a je ich velmi vela. Ako mam dalej postupovat?
Odpovedať
@zanet_ronny vola sa kalamondin. Citrusy pri zimovani celkom bezne zhadzuju listy. Ked zacali opadavat tak, ze uz su hole konare, tak je to s velkou pravdepodobnostou zapricinene premokrenim. Treba skontrolovat zeminu, riadne do hlbky odhrabavat az sa objavia korene, ked su cierne, tak je to vazne. Ale aj tak nechat zeminu preschnut aj niekolko tyzdnov (ja viem cloveku to neda) a mozno sa spamata. Kalamondiny celkom slusne znasaju zimovanie v bytoch,sice nesvedcia im teploty nad 15°ake pri dostatku svetla a primeranej zalievke to bez problemov daju aj niekde na okne. V tmavej garazi mu to asi nesvedcalo. Skusit prelozit na svetlo. Inac kalamondiny su jedle, sice priserne kysle ale jedle. Treba pooberat plody, oluoanu koru nalozit do cukru alebo nasusit. Je vyborna do pecenia.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som si pred rokom kúpila Limquat a na jeseň citronovník. Keď už má človek zimnú záhradu - či iný vhodný priestor, tak prečo ho nevyužiť aj na iné exprerimentovanie ako len pestovanie jabĺk a hrušiek na záhrade (aj tie máme) 🙂. Limquat mal sústu plodov a na citrónovníku zostali dozrievať 3 citróny, ktoré počas zimy aj pekne dozreli. Mám ich v zimnej záhrade, kde sme len keď vonku mrzlo, držali teplotu na 6°C. Ale bolo aj o stupeň či dva menej. Citronovník super, limquat zhodil len minimum listov - ten je háklivejší. Sú v celkom dobrej kondícií. Na limquate sa objavili nejaké potvorky, ale zatiaľ ich riešim len sprchovaním. Netvrdím, že je to riešenie, ale na postrek to zatiaľ zďaleka nevidím. Limquat kvitol na jeseň, teraz už má maličké plody. A citronovník bude dúfam tiež. Už to nebude dlho trvať a pôjde von.
Odpovedať
Prosim neviete co je toto za chorobu/skodcu? Citronovnik ma cca 15 rokov, doteraz ziadne problemy, uz druhy rok mi zhodil totalne vsetky listy a na konaroch ma akoby nasadene larvy a ked to rozpucim vyjde z toho zltkasta tekutina. Pred tymto stadiom ho nieco “zakuklilo” obalilo “pavucinou” a bol totalne cely lepkavy. Mechanicke popucenie vsetkych tych “lariev” nepomohlo. Presadil som ho aj do novej zeminy a nic. Mate tip na nejaky chemicky prostriedok?
Odpovedať
stitnicka, alebo aj puklica. Bez chemie to nepojde. Treba objednat careo granulat do pody a zapracovat. Postupne ich to otravi. Treba pocitat s tym, ze tohtorocnu urodu treba ozeliet, lebo jedna davka ma ucinnost 3 mesiace. Urcite ho maji na www.lacnepostreky.sk
Odpovedať
Profilova fotka
dalsia moznost Actara 25WG, ale asi uz nezozenies v malom baleni. 1g do 1.5l vody, zalejes. systemovy pripravok, skodcovia vykapu.
Odpovedať
@mgx to uz nie je nikde k zohnaniu😕
Odpovedať
@zita19 dakujem
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?