Orchidea - živočíchy

Dobrý deň, obraciam sa na vás s otázkou a žiadosťou o pomoc. Nevieme aké živočíchy napadli naše orchidee a ako sa ich zbaviť. Viď priložené foto. Ďakujem za pomoc. https://drive.google.com/file/d/0B3Jm... https://drive.google.com/file/d/0B3Jm...
Odpovedať
Červci (Coccoidea). Pomerne častý problém na orchideách. Musíš to postriekať niečim proti červcom napr Agrion Delta atp. Ak môžeš tak že kvety nie. ak na nich nie sú. Ak je ich len pár môžeš postrek (správne riedený) nanášať štetcom.
Odpovedať
aj u mňa boli, ak sú aj na kvetoch tak tie treba zostrihnúť, a tie malé zvieratká som pinzetou po jednom pozbierala. Postrek my nevedeli dať, že vraj sú neúčinné. Napadnuté som mala len dve orchidey, tie som dala do "karantény".
Odpovedať
Tiez mam s tym problem. Doma mam vela orchidei, kedze su to ako keby moje hobby ale trapi ma jedna vec, ze take vseliake chrobaciky sa mi na nich zhromazduju, uz som z toho zufala a nechcem ich kvoli tomu vyhodit
Odpovedať
Profilova fotka
@romiksk Je to určite vlnatka. Treba napadnuté orchidey izolovať a vymeniť aj substrát, pretože žijú aj medzi koreňmi a v pazuchách listov. Poriadne ju vysprchujte a dbajte na to, aby ste veľmi nezamokrili srdiečko, odkiaľ vyrastajú listy. Listy povytierajte olejom zmiešaným s prípravkom na umývanie riadu alebo použite chemický postrek. Vhodný je aj tampón, vata namočená do liehu, alkoholu a ním poutierať úplne všetko čo sa dá. Výborné sú aj Careo tyčinky ale bohužiaľ ťažko sa dajú zohnať. Vlnatka sa môže nachádzať aj na kvetoch, kvetných pukoch. Manipulovaním s rastlinou pravdepodobne prídete aj o kvety ale radšej o kvetné puky, ako o celú rastlinu. Skontrolujte aj susedné rastliny. Vlnatka rýchlo prelezie aj na iné rastliny. Dostala sa ku Vám pravdepodobne so zakúpenou novou orchideou alebo inou novou rastlinou, ktoré v obchodných reťazcoch nemajú vhodné podmienky. Pomáha postrek Mospilan alebo iné postreky na savých škodcov. Na vlnatku alias červce citrónovníkové sa používa najčastejšie dvopostrek rôznych prípravkov na savé škodce v jednom dni a zopakovanie dvojpostreku znova o týždeň. Odstráňte maximum mechanicky a potom použite znovu postrek. Veľa našich pestovateľov použilo aj Diffusil šampón pre psov, ale my zatiaľ nie. Chvália si ho. Vyskúšajte.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Profilova fotka
Dobrý deň. Moja orchidea je nádherná a vždy sa teším, keď nahodí puky. No nikdy nerozkvitnu všetky. Väčšina z nich pred vykvitnutím zožlte a odpadne. Viete mi niekto poradiť prečo?
Odpovedať
Profilova fotka
@dagmar_chammoutova toto sa aj nam deje. Neviem ako doposial sme to pripisovali k tomu, ze asi nemaju vsetky dostatok vyzivy. Nam sa stane, ze zo dve zakazdym odpadnu.
Odpovedať
stava sa to z prievanu, staci chvila, ze ju ofukne, stava sa to ak sa nakvitnuta orchidea otoci alebo zmeni miesto, moze to sposobit kratkodobe preschnutie ale aj premokrenie korenov. Phalenopsisy si ziju svojim zivotom, mnohe ich prejavy nemaju zjavnu pricinu. Mam ich celkom dost, a nejak ich moc neriesim. Kym ziju tak nech si robia co len schcu, ja ich polejem, ked treba presadim a zvysok je na nich
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?