Oplatia sa kúpiť čerešne - baleríny?

Uvazujem o kupe balerin. Chcem do zahrady np ceresniu ale nechcem velky strom. Aku urodu daje balerina? Treba ju dajak specialne rezat? Alebo nasla som aj zakrsle stromy, co sa viac oplati? Prosim poradte. Dakujem.
Odpovedať
1
2
Prave baleriny su iba jablone. Vsetky ostatne ovocne stromy su len ostrihane do stlpoviho tvaru a v tom tvare ich treba udrziavat. My mame na zahrade 3 jablone odrody ...cats. Teraz uz presne neviem, ale jedna je skora, druha neskorsia, dalsia neskora. Vlani sme mali na kazdej asi po 20 - 25 jablk (prva uroda, druhy rok po vysadeni). Tohto roku skora chytila vosky a pokial som to zistila, prisla skoro o vsetky listy a zhodila vsetky plody. Ostatne pozhadzovali vsetky plody postupne, ale pripisujem to extremnemu suchu v Kosiciach a nedostatocnej zalievke. Proste nebolo vody, museli sme spekulovaat s kazdou kvapkou, tak som ich zalievala tak raz za tyzden 3 kyblami vody ku kazdej, lebo paradjky a papriky boli smadnejsie.
Odpovedať
zita19 dakujem za reakciu. Jablonie uz mame v zahrade. No chcela som este dajake ine ovocie. No aj ked je miesto manzel nie chce zo zahrady urobit ovocny sad. Tak sme sa dohodli na balerinach.
Odpovedať
ahoj daj si aljašsku čučoriedku - alamancher nepotrebuje čpec. zeminu ani kyslu zem je nenáočný krik na jar krásne kvitne take biele hviezdičky na jeseň sa sfarbý do kriklavožlto červena je to nádherný kríček a urodu mas v druhom roku až 12 kg z jedneho krika sú to normálne bobule čučoriedky ,môžeš si urobiť z toho aj živy plot aj ako soliter ;-)
Odpovedať
@edyta ja som teraz na jesen kupila stlpovitu ceresnu aj visnu tak som velmi zvedava co z toho bude. :-)
Odpovedať
@edyta Boli v katalogu od Starkla aj od Sieberza. Ja som kupovala stromceky strankach Zahradnictvo iveta alebo Klivia com uz neviem. Hadam nieco najdes. Porovnavaj ceny a dodacie podmienky.
Odpovedať
@zita19 kupovala si stihle ceresne? lebo by ma zaujimalo ako sa pestuju.
Odpovedať
Teraz som sa pozrela llepsie, bola to Iveta. Vykomunikovala som si s p. Warenisom dopredu, ked som potrebovala jablon, ktoru chceme zapestovat do stihleho vretena. Poslal mi stromcek, co nemal zapestovanu korunku a teraz v zime ho uz budeme tvarovat do pozadovaneho tvaru. Napis mu,aj profil na Facebooku ma, ale je tam uvedeny aj mail, pripadne telefonicky. Inac stihle vreteno je tiez dobry tvar stromcekov na male zahrady. Koruna sa udrzuje asi v metrovom priemere a tak aby sa dalo pohodlne oberat, len musis mat uz zo skolky spravne vybraty stromcek. Zvycajne sa v skolkach zapestovavavaju tvary pre kotlovitu korunu a ta je v konecnom dosledku siroka. Ked budes mat stromcek co sa vola spiciak, vypestujes z neho v podstate cokolvek aj stlpovity tvar. A k ceresni, vyberaj samosprasnu alebo potom musis mat dve aby sa opelovali. Nie som odbornik ovocinar, vsetko je u mna pokus, omyl. Fakt sa spytaj p. Warentisa.
Odpovedať
@zita19 dakujem :-)
Odpovedať
@adika44 Prosim Ta a ako chutia? Citala som ze nic moc. Ja mam zimolez a ten je fajn, no dajak mi nerastie. Stale je to male.
Odpovedať
@zita19 Je tam toho tolko ze som z toho sialena, aj ceny od cca 7 do cca 40 eur. :-p
Odpovedať
Tie za 40 su "znackove" dovezene skadetade z Europy v kontajneroch. Znackove myslim tam aj to, ze maju registrovanu ochrannu obchodnu znamku a nemoze ich hosikto mnozit. Proste, ceresna od Gucciho :-D Tie do 15 byvaju bez kvetinaca a od nas, prinahhorsom z Madarska. Mali sme broskynu v kontajneri, az ked dosla na cetliku som zistila, ze zdakadial z Talianska. Fajnovka prvu zimu neprezila! Stala nejak do 30 europenazi.Ale nebolo to z Ivety, kupovali sme neikde inde. Takze radsej tie lacnejsie od nas.
Odpovedať
Odkial si? Napriklad tu pri Kosiciach je dobra ovocinarska skolka Demeter, su kdesi pri Zadieli, dyslim, ze v Dvornikoch. Maju aj web. Skus vygooglit ovocinarska skolka Demeter. ´Predavaju aj cez eshop.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zita19 Dik, pokukam. Aj pri nas predavaju ovocne stromceky ale ja som sa v Zahradkari docitala ze to musi byt specialny podpnik a tu maju take obycajne. Asi prilis spekulujem. Inac do Kosic idem o 3 tyzdne tak ked daco fajne najdem isto sa zastavim u Demetera.
Odpovedať
Mali predajnu aj v Kosiciach, ci funguje aj teraz neviem. Napis Demeterovi mail a pripadne sa dohodni na osobnom odbere. A pokial ide o podpnik prave na stlpove ceresne, musi byt len pomaly rastuci. Baleriny jablone ano, maju specialny podpnik ale to aj cela jablon je specificka.
Odpovedať
@zita19 tak zbohom :-D my mame potom na zahrade tie spominane cintlavky. to aby som ich riadne zabalila. lacne teda neboli potvory.
Odpovedať
Keda ste vysadzali? Ak na jar a v lete prosperovali tak by mohli prezit. Nasa bola zasadena v septembru a asi nestihla zakorenit a su dve moznosti. Polievala som ju malo (aj sneh sme okolo nej nahrnali) a uschla alebo sme to s tym polievanim prehnali a uhnila. Nezda sa mi, ze by zmrzla ale kto vie. Nabuduce kupim nejaku, ktora vyrastla u nas. Apropo, nema niekot odskusanu nejaku odrodu? Skor neskoru, zltomasitu, s cervenym lickom co ide dobre od kostky. Keby bola prirodzene odolnejsia proti kuceravosti, tak by som to batala ako bonus.
Odpovedať
@edyta aljašske čučoriedky su rôzne aj čo sa týka chuti aj veľkosti ja ich pestujem 8 druhov no musím povedať že su fajn nektore odrody su sladšie väčšie bobule niektore zas trošilinku kyslejšie a menšie ale ja som spokojná sú velmi nenáročné a hlavne sa teším na možstvo úrody, no samozrejme ked chcete mať aj krík pekný aj úroda aby bola treba aj hnojiť a polievať, netreba dávať na reči ale vyskúšať. :-)
Odpovedať
@edyta ahoj jednoduchá vec kup nenáročnú čerešňu a sama si formuj na jeseň ked kupiš neštikaj len na jar sama si daj výšku a korunku strihaj
Odpovedať
@finis cintlavku teraz pohnoj kristalon jeseň - hnojivo 1 odmerka na 10 l vody potrebuje vela draslíka na korene a aby zosilnela :-)
Odpovedať
@edyta balerina je viac menej na ozdobu - reklama na úrodu ani nepomysli , treba si kupiť klasický strom a formovať korunu aj výšku stromu :-)
Odpovedať
@edyta musíš hnojiť a teraz na zimu kup hnojivo kristalon jeseň a pohnoj potrebuje veľa draslíka a na jar zas veľa dusíka viem o čom hovorím som záhr. arch. a venujem sa záhradkárčeniu profesionalne cca 26.rokov
Odpovedať
@adika44 No formuj, ked o tom nemas ani sajn. Literatury sice haldy, ale mudra som z nich nie.
Odpovedať
@adika44 dakujem ti za radu.urcite to urobim.
Odpovedať
@zita19 čo chceš aky druh stromčeka? a hlavne skadial pochádzaš musíš pozerať aj na podnebie kde bývaš ja som z Popradu tu si nemôžem dať to čo nap. v Nitre dnes ráno bolo -9 :-D a na záhrade ešte som mala banánovník no už len mala napíš ake ovocie ja ti poradím netreba sa báť nemáš čo pokaziť prípadne ti ostane len pahýľ aj ja som sa učila a učím sa stále na záhrade mám cez 300 druhov rastlín - kríkov
Odpovedať
Nenapisala som ja debil!!! Broskyna. Ja som to spominala par prispevkov hore, ze mi neprezial taky fajnovj´ka prvu zimu , tak mi bolo nad slnko jasnejsie, ze kazdy to musi vediet. Rehocem sa sam zo seba. :-D :-D :-D
Odpovedať
@adika44 s Kosic
Odpovedať
Ludia neverte na tie uzke stlpovite stromy, je to tazke takto udrzat, strom Vam na jar vyzenie a ked nebudete strihat tak to bude o nicom. A uvazujte ak takto "vyholite" ten strom aka uz len bude na tom strome uroda. Osobne odporucam slivky, jablone, hrusky, dat nejake maliny, egrese, cierne ribezle, pripadne aj tie cucoriedky. Ale vedzte ze vsetko chce starostlivost a sem tam aj nejaky postrek lebo bez toho dnes uz to ide tazko. ....sa smejem ked vidim ovocie krasne velke bez kazov a ze BIO :-D
Odpovedať
@adika44 Adika, ty si z Teplicy, ze?. Ja som zo Svitu tak ze to iste podnebie. Co sa oplati dat si do zahrady? Ja som bola nedavno v Nowym Targu a doniesla som si dajake kriky a stromy. No velmi som chcela rakytnik, ten som si tam aj kupila no na nete nasla som odrody bez ostni. Keby som vedela ze take su tak by som si skor take objednala. Ovocne stromceky manzel chce kupit tuto http://www.orincakshr.sk/predaj/. No neviem ci su to fajn odrody. V Kosiciach v tom Demeteri co mi poradila jedna zenka maju aj lepsie ceny aj viac na vyber. :-p :-|
Odpovedať
@niless presne tak súhlasím x-)
Odpovedať
@edyta ja som z Popradu a záhrau 801 m2 mam v Poprade -Stráže tak pozor na rakytník neriad sa podla ceny potrebuješ 1 samicu a opelíš cca 7 samcov -myslím rakytnk :-D ,bez toho to neide nepozeraj na ostne atd ale aj na kvalitu atd, ja ti poviem tak mala som 7 rokov zahradkarske potreby v meste objednavala som z K lčova nebola som spokojná ani ja ani zákazníci bolo veľa reklamacii ja mám najradšej čaklov - Stanislav vajda chod na ich stranku má aj echop ceny su fajn a nedaju sa stromky porovnať čo sa týka kvality sú to odborníci ja aj visádzam po zhr. osadách robím prednášky viem o čom hovorím
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?