Oplatí sa chovať sliepky?

Poprosím o názor či ísť do chovu sliepok. Uvažujem o max. 10 ks. Samozrejme kôli vajíčkami. Ale nechcem aby behali kadetade kôli slepičincom. Okolo domu je všade tráva a malá záhradka cca 3m x 3m. Jahody mrkva a hrášok. Neviem či nie je rozumnejšie si tie vajíčka kupovať v obchode a nevymýšľať s chovom. Zas domáce a zahraničné obchodu je setsakramentsky rozdiel. Sused tiež chová v takej ohradke, nie na celom pozemku. Takže jemu by to nevadilo. Nie je potom človek úplne blokovaný napr. pri dovolenke alebo predĺžené víkendy?
Odpovedať
1
2
5
Profilova fotka
10?ved na jar a v lete ked nesu maximum nech je to 8vajec denne tak to mas56vajec do tyzdna,,tolko ich zjes?alebo potom biznis s nimi,,,,ak mas suseda tak tak ten by mohol im podhodit, ved nechodis kazdy vikend prec,,,sused to ma tiez rozmer cca 3*3 ohradu ale ah z hora pletivo..koli dravcom a aj koli tomu ze sliepka vie divi ked chcea asi mu tam pobehuje 6tych potvor 😜
Odpovedať
sliepku nenaucis kde ma chodit na wc, takze sa musis zmierit s tym ze bude vykonavat potrebu kade tade, moja svokra chova sliepky na pozemku 20x5m na konci zahrady pod stromami, obcas ich vypusti aj na travniky a do zahrady aby dobre pohnojili, co sa tyka vajicok, tak rozdiel medzi kupovanými a domacimi je evidentny, pripadne skus najst niekoho v okoli kto ti domace vajicka preda...
Odpovedať
Profilova fotka
My mame 4 sliepky a jedneho kohuta ( to aby nebol manzel jediný chlap v dome ;) ) a som max.spokojna dokonca dcerka aj vajíčka predáva a ine ako naše ani jesť nechce ;) domček a ohradu mame uplne jednoduchú len treba davat pozor na líšky :/... Nase sliepky uz raz líška napadla a skoro 3 mesiace nezniesli ani jedno vajce a kohút zostal strašne otrhaný ale potom sa zasa dali dokopy a denne mam aj 4 vajíčka.
Odpovedať
Profilova fotka
kohut je fajn ked chces do buducna aj male sliepocky,,iny dovod chovu kohuta nevidim,,,este ma pekne pierka na musky pre rybarov :-p
Odpovedať
@mirka414 denne 4vajicka? tak potom je to ok, kazda sliepka by mala zniest kazdy den jedno vajce... do urciteho veku samozrejme, potom uz je len dobra do polievky :-)
Odpovedať
Profilova fotka
aj nasi mavali max. 4 sliepky a mali vajicok aj na rozdavanie, to uplne staci.... par sliepociek nikoho neotravuje, nesmrdi, nepotrebuje to ani vela miesta... Niesli v pohode niekolko rokov ....Vzdy kupili napr. 7-8 kuriatok, nieco z toho boli kohutiky, ktorych potom zabili na polievku a zvysne sliepocky nechali na nesenie.. :). Ale kto sa trochu zaujima o zdravie vie, ze ak sa sliepka nepasie aj na zelenom, ale papa iba zrno a srot, tak tie vajicka su skoro take " kvalitne" , ako tie z obdchodu.. takze ak chcete mat fakt zdrave vajicka, je nesmierne dolezite, aby sliepka mala pristup k zelenemu.. aby sa mohla bud past aspon obcas ,alebo jej srotovať nieco zelene .... Ide tam o chlorofil a jeho nezamenitelny podiiel na zdravi a zlození vajicka a aj samotneho masa potom zo sliepky.... takze ak to mas chovat v ohradke bez nejakeho aspon obcasneho vybehu mimo , zachvilku tam je blato, oni vyhrabu a vajicka mas skoro ako z obchodu, to potom ani nechovaj, lebo ta kvalita nebude bohvieco...
Odpovedať
Ten počet 10 som dal ako maximum. Teoreticky by stačilo 5. Sme 3 členná mini rodinka a týždenne 30 vajec zjeme len taký fukot. Síce sú to tie krpate z kauflandu. Keď si robím praženicu tak z 8 tých kauflandovych. Možno občas by mi nevadilo ani keby behali kadetade po záhrade lebo 4-5 sliepok hádam pozemok 500 m2 nepokadia durch celý. Naokolo nie je asi nikto kto predáva, každý si chová pre seba. Tak neviem či ísť do toho. Či je s nimi veľa práce alebo len zabezpečiť vodu a trochu zrna a ráno a večer vypustiť a zavrieť. Ešte uvažujem ze by som vedel vyrobiť automatiku na otváranie a zavieranie. Cez víkend si radi zdriemneme a asi by som ich naštval keby mali byť až o 9-10 vypustené.
Odpovedať
Profilova fotka
co sa tyka dovoleniek, ak mas dobreho suseda a slubis napr. odoberanie vajicok pocas dovolenky, tak ti ich ochotne zavrie a otvori.. to zase taka praca nie je...
Odpovedať
@milan209 u nas to svokor vyriesil starym motorcekom zo stieracov a casovym spinacom, rano motorcek zopne a sliepky maju dvere na kurine otvorene a vecer za tmy ked uz sliepky nocuju na hambalku zas sa dvere zatvoria, sliepky velmi ocenia aj cesrtvo pokosenu travu ktoru im vysypeme raz dva razy za tyzden a kedze je to zver hrabava tak sa v tom hrabu aj dva tri dni, aj stary chlieb aj ryzu co zostane, resp hocjake jedlo co zostane nevyhadzuje svokra, da to sliepkam a sliepky nam za to daju vajicka...
Odpovedať
V podstate by to s tým susedom mohlo byť OK , lebo susedia sú tu absolútne bezproblémový. Keď treba pomôžu. Aj si vypijeme. Tak ako ma byť :-D. Zatiaľ teda ste ma celkom upokojili ze hádam by som to skúsil. ... Od jari.
Odpovedať
Profilova fotka
zozerie to vsetko co v kuchyni zostane,,travu mas to im sem tam tiez hodis,,nejake uvarene zemiaky a ak su uz rozmaznane tak trochu srotu,zmesky dat,,skrupiny z vajec tiez im davat popucene a suche, a co viac,len sa tesit na domace vajicka,,,trus mozes vyuzit na hnojenie,len ho treba riedit vodou je dost silny ;-) chovu zdar :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Vajíčka z sračkomarketov sa nedajú v žiadnom prípade porovnávať s vajíčkami doma chovaných sliepok ,aj keby ste ich mali na pozemku 1x1 m2.Domáce neobsahujú rastové hormóny a antibiotiká.Ak má niekto nejaký ten chuťový pohárik na jazyku tak dokáže rozoznať vajíčko od sliepky, ktorá bola kŕmená polystyrénom a zapíjala to odpadom z chemickej továrne.Od doma chovanej.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Nečítala som všetky príspevky, ale nedá mi napísať moju skúsenosť. Všetci vieme, že veľkochovatelia sliepok po roku vyskladnuju svoje nosnice, nakolko už nesplnaju normu znášky a menia za mládky. My sme naposledy kúpili 10 sliepok tzv. vynosených od priekupníka. Nemohla som sa pozerať na tie slepačie trosky. Mrtvolná farba, len sa plahočili po zemi, akoby ani nevedeli na čo majú nohy, holé do 3/4 tela. Hrebienky úplne biele-bez farby. Strašný pohľad. Hnusili sa mi aj vajíčka od nich. Keby takú sliepku položili v klietke k regálu s vajciami v supermarkete, zaručujem, že NIK by si nekúpil ani jedno vajce. Na škrupinke bolo vidno, že sú nadopované vitamínmi a farbivom. Po dvoch mesiacoch u nás sa zotavili. Rozdiel veľký. Znášajú a tešíme sa z každého vajíčka. Tiež predám prebytky a mala by som odbyt aj od 50-tich sliepok, čo je taký záujem. Ked potrebujem na polievku, tak vyselektujem, ktorá nenesie a polievka neskutočne žltá, chutná. U nás v rodine milujeme slepačiu polievku. Aj v tom mäsku je veľký rozdiel. Prajem správne rozhodnutie.
Odpovedať
@staronova Ďakujem tebe aj ostatným za pozitívne názory. Čítal som o tých "výhodných " kúpach nosnic. Pozbieram info a na jar dačo zhlobim a hádam to pôjde. :-)
Odpovedať
Ak sused chova sliepky a ty sa nevies rozhodnut,skus sa dohodnut na spolupraci so susedom,ze niecim prispejes aj ty ( bud kupou kuriarok,alebo krmivom)/a on ti bude davat vajicka. Jemu bude jedno,ci chova 2-3 sliepky navyse,bude rad,ak mu ncim prispejes a mas bez starosti ;-)
Odpovedať
@majki555 tak toto by som vylúčila...otravovať suseda...keby za mnou s takým niečím sused prišiel, veľmi by som krútila hlavou...ved toto to, že bez starosti. Nie je to už cez rámec?
Odpovedať
@majki555 takisto si myslím že by to bolo trochu cez čiaru. Niečo v tom zmysle ja si auto nekúpim susedovi prispejem na benzín a však nech požičia keď budem potrebovať. Viem je to trochu extrémny rozdiel ale podstata ta istá. Myslím že pokus to stojí. A dúfam že s tým nebude veľa starostí. Zabudol som sa ešte opýtať : Mame yorksira fenku. Je veľmi temperamentná, stráži si pozemok vyháňa mačky a vtákov. Bude sa dať naučiť tolerovať tie sliepky??? Bude treba našu minizahradku oplotit pred nimi aby ju nezničili? Treba dat zabranu pred vchod do sklenika aby keď je v lete otvorený sa doň nešli realizovať?
Odpovedať
Profilova fotka
@milan209 prosím ťa, bývaš v meste či na dedine?
Odpovedať
Nezabudnúť každej pristrihnúť krídlo, ak na ohrádke nebude zvrchu nič. :-) A bez nejakého oploteného výbehu by som chov ani nezačínal - do týždňa je dvor vťahu... :-)
Odpovedať
Je to prímestská časť mesta. Cca 1.5km od mesta. Rodinné domky. V každom 4 chovajú sliepky. Na ulici 2 aj prasiatka a ak kozy a husy a kadečo.
Odpovedať
@milan209 musíš oplotiť-do týždna ti všetko spasú na púšť, rozhrabú a poos...ajú. Skleník milujú. A pes v pohode, ale musia sliepky byť v oplôtku. U suseda kúpili psa a zavreli so sliepkami. Chederky, aké mali ofuky.
Odpovedať
do kelu, ja to ani opraviť kvôli tej reklame neviem...chuderky malo byť.
Odpovedať
@staronova A keby som ich trebárs z toho oploteneho výbehu na dvor vypustil len max. 3 krát do týždňa aby si užili zelenej trávy tak to tu aj tak celé zlikviduju? Hovorím o 4-5 sliepkach nie o krdli 20tich a cca 500m2 travnateho pozemku. Možno by stačilo aj menej často kosiť ak by mi s tým pomohli. A ešte taký detail : pod bránou je medzera vysoká asi 15 - 20cm. Neutekali by na ulicu tadiaĺ?
Odpovedať
domace vajcia a kupovane sa ani porovnat nedaju.. keby som mal kde tak urcite sliepky chovam :)
Odpovedať
@milan209 pozri, kup sliepky, pusti raz a uvidíš čo ti bude či nebude od nich vadiť. My ich púšťame iba ked nie je v záhradke už posadené. Ale to sa musím obrniť voči mužovým nadávkam na ne. To máš totiž pocit, že sliepka sa vykadí vždy iba na chodník. Musím to obratom pozametať. Je to nechutné a pre pokoj v rodine. Ked kosíme v sezone trávu, tak časť im vysypeme do ich areálu a majú zelené. Teraz ako sme ich v zime púšťali, sa zdá, že ju vyžerú aj s korienkami. Nefunguje to úplne tak, že ti skosia trávu. Možno ožerú ale tráva je škaredá a udupaná a okadená. K medzere stačí dať dočasne debničku, či latu, to nie je problém. Možno by sa dostala von, ved uvidíš.
Odpovedať
@staronova A to aj 4 sliepky su také pustošivé? Máme napr. hneď veľa doma terasu so zamkovou dlažbou kde je sedenie hojdačka, gril. Má 3m x 6m. Takisto popri dome chodníky zo zamk. dlažby. To jest ak budú vypustené, tak oni sa budú prechádzať aj po nej napriek tomu, že na nej nie je tráva? Tým pádom hrozí jej pošpinenie. Ak aj áno, tak hádam zo 4 sliepok nie je veľa kuracincov.... teda aspoň dúfam.
Odpovedať
@milan209 @staronova A preco otravovanie,alebo "cez ciaru"? Zalezi od situacie. U nas to tak bezproblemovo funguje ;-) Susedka chova sliepky tak,ci tak.A je rada, ze jej obcas kupime nieco na prilepsenie pre sliepocky,prinesieme "zelene" zo zahrady, ci zbytky od jedla a ona nam za to da vajicka,ked potrebujeme. Ona by aj tak nestihala vsetky sama spotrebovat. Predavat nam nechce, vraj od susedov peniaze nezoberie, tak sme to vyriesili inak. Ved na dedine to tak funguje od nepamati ,ze si susedia vzajomne pomozu.
Odpovedať
@majki555 tomuto plne rozumiem. Takisto dávame starý chlieb susede a aj pokosenu trávu. Tiež nám občas da vajíčka. Ale ako pravidelné dávanie vajíčok by to bolo zas od nás hlúpe brať lebo oná ich chová, má s nimi starosti určité tak je to len na jej dobrej vôli a hlavne ak má navyše ci a kolko nám a kedy dá. A kedze sme dosť veľký požierači vajíčok tak sa to takto vyriešiť nedá.
Odpovedať
@milan209 nedúfaj,,,, ked skúsiš, uvidíš, že ťa aj jeden krok do čerstvého kurinca nase...e, .... @majki555 nie je suseda, ako suseda....teš sa...
Odpovedať
Profilova fotka
@milan209 este budes prekvapeny, kolko kuracincov z nich bude :)
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?