Okrasné dreviny na svah

Za domom máme strmší svah, na ktorý by som chcela vysadiť nejaké dreviny, aby sa zabránilo zosuvu pôdy. Asi nejaké, ktoré hlbšie zakoreňujú? Budem Vám veľmi povďačná za Vaše rady a tipy :-)
Odpovedať
Profilova fotka
My sme sadili tusim Zimozel, mal by byt plazivy a spevnit svah. Zatial je maly.
Odpovedať
Pomerne rýchlo rastie skalník (Cotoneaster) - má viac druhov, treba si vybrať podľa tvaru a farby listov. Je pomerne odolný voči nárokom na pôdu a škodcom. Alebo poliehavé typy bršlenu (Euonymus), borievky (Juniperus). V záhradníctve by mali vedieť poradiť. Treba však vyberať podľa svetelnej expozície svahu a typu pôdy. Pred vysádzaním by som však svah prekryla netkanou textíliou (proti prerastaniu buriny).
Odpovedať
@arenaria Vďaka za radu. Hm, skalník mám. V tomto prípade som však myslela skôr nejaké stromčeky - a asi najlepšie by asi boli ihličnaté (pod tým svahom je hospodárska budova; keď to vezmem z praktickej stránky, listy by neopadávali do odkvapových rúr), ktoré nemajú vysoké nároky na pôdu. Svah je síce orientovaný na južnú stranu, ale pôda je kamenistá a ílovitá.
Odpovedať
ihlicnany zakorenuju plytko. Ja mam na svahu vselico, borovice, jarabinu, dub, budleje, javor....
Odpovedať
Ja som to pochopila tak, že ten svah treba prekryť, aby sa zem nezosúvala pôsobením vodnej erózie. Otázna je veľkosť svahu - stromy ? - z nich bude viac listov, ako zo skalníkov. Pri tej expozícii a nekvalitnej pôde treba vybrať ozaj odolné druhy. Ešte možno borovica kosodrevina (Pinus mugo) a tie borievky (Juniperus horizontalis, Juniperus media - až 1m výška, šírka 4m a dobre znáša sucho). Ale aj tak by som pri vysádzaní použila dobrý kompost, aby kríčky mali dostatok živín na kvalitný štart. A netreba hľadať hlboko koreniace. Ak bude svah prekrytý vegetáciou, pôdu nebude voda priamo narúšať, tak sa nebude splavovať.
Odpovedať
Profilova fotka
Na svahy sú vhodné rastliny poliehavé, s rýchlym rastom, ktoré v krátkom čase plochu zarastú a zároveň spevnia. Najčastejšie sa používajú dreviny, ktoré plytko korenia a vedľa nich je nutné vysadiť dreviny, ktoré hlboko korenia. Ak použijete sieť na strmý svah, kým sa dreviny dostatočne zapoja a zakorenia, sieť sa rozpadne. Použite : skalníky, kosodreviny, dulovec, orgován, nátržníky, drieň, imelovník.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?