Okrasná záhradka - rada.

Potrebujem dorobiť okrasnú záhradku hneď pri bráničke vo veľ. tak 1x1,5 m, chcem tam dať nejaký nízky stromček, ktorý nemá veľmi široký koreňový systém /ide nám tadiaľ elektr. kábel/ - poradíte mi nejaký? Nemal by mať príliš širokú korunu ani príliš zmohutnieť, aby nezavadzal pri otvorení bráničky. Alebo poradíte nejakú inú rastlinku? Ďakujem.
Odpovedať
Ahoj, toto by možno mohol idealne splniť nízky japonský javor, je ich veľa kultivarov. Nie som si istý tou šírkou, ale všetko sa dá zastrihnúť, ak by zavadzalo. :)
Odpovedať
Profilova fotka
@peanutslm Záleží tiež či je tam celodenné slnko alebo tieň. Aká je orientácia voči svetovým stranám? Ak je tieň môže byť aj javor, v polotieni sa bude dariť aj magnólii, tá korení plytko a nemá rada okopávanie. Aj pivonky plytko korenia. Ak je tam slnko a máte možnosť dostatočne zalievať môžete vysadiť aj morušu na kmienku alebo vŕbu na kmienku. Zaberú málo miesta. Okrasný buk má rád polotieň, inak sa spália listy. Na slnku sa bude dariť aj levanduli, rozmarínu. Aká je vaša predstava?
Odpovedať
@peanutslm ja by som tam supol korejsku jedlicku, tam sa clovek nacaka roky kym vyrastie co i len meter. Alebo ceder, ci taxus, juniperus.... Banalna je tuja ale tou clovek stale nic nepokazi. Cyprustek detto. Vyhody - netreba zbierat na jesen listy. Z rastlin tam mozes fuknut co chces, nieco suchomilne, nech neni treba mysliet na polievanie.
Odpovedať
@rastlinky_sk v podstate je tam slnko celý deň, je to západná strana, niečo na kmienku by bolo fajn, a k tomu nejaká nízka trvalka, ďakujem, dali ste mi dobrý tip. Možno by bolo dobre to aj odfotiť, pre predstavu aká veľká je to plocha a umiestnenie vzhľadom k plotu a domu.
Odpovedať
@snowy66 práveže ihličnany by som tam nerada, hoci aj pomaly rastúce, lebo raz...človek vôjde bráničkou a šup hneď za bránou taká "ozruta", :-))), ale to by sa toho dožili asi skôr naše deti :--)), ale ďakujem za radu.
Odpovedať
ako radi @matrazahradnicka, kamienky, javor a pod neho vacsie skaly, pripadne este drobne tahave rastlinky okolo,to uz podla exterieru,ako to vyzera. Alebo zainvestovat viac do pekneho bonsaj stromceka.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja síce na otázku zakladateľky reagovať neviem, ale keďže názov mi prišiel vhod, opýtam sa tu na niečo iné: vie mi niekto prosím poradiť, ako sa pracuje s mulčovacou kôrou? Nemám s ňou žiadne skúsenosti, som úplný začiatočník v tomto. Keď chcem spraviť len taký akože chodníček v okrasnej hriadke, treba to nejako spevniť, prípadne dáva sa to do vyhĺbeniny? Alebo stačí len nasypať do želaného tvaru? Pýtam sa preto, či to potom vietor nerozfúka. Na pohľad sa mi to páči viac ako kamienkový variant a asi aj cenovo je to lepšie, či nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@macocha Mulčovacia kôra môže samozrejme poslúžiť aj ako dočasný chodník, ale počítajte s tým, že časom sa kôra zosuší a budete ju musieť dosypať. Tiež, ak bude plytko vysypaný chodník, bude ju odvievať aj vietor, prípadne vyhrabovať vtáctvo. Používa sa skôr ako dočasný dekoračný materiál. Trvalejšie je plochu vystlať textíliou a vysypať kameňmi alebo štrkom. Aj pod mulčovaciu kôru je dobré dať tú textíliu.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk Aha, ďakujem. A asi ako hlboko má byť ten chodník, teda to položenie textílie?
Odpovedať
Profilova fotka
@macocha Aby to malo efekt, textíliu dajte aspoň 10 - 15 cm hlboko a tento rozmer aj vysypte kôrou. Časť sa zosuší, chodením sa ešte utlačí. Najlepšie ak by ste si urobila aj obrubník z tehál napr. neviem, či to je len chodník v okrasnej časti medzi zeleňou a trvalkami, alebo je tam aj trávnik. Ak je tam trávnik obrubu dajte určite, ak sú tam trvalky, tak by nevadilo, ak sa kôra z času na čas dostane medzi výsadbu. Pošlite foto.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk Ďakujem. :-) Je to len jedna hriadka, pod oknom paneláku, žiaden obrubník, šírka cca 1.8 m. Ide mi len o to, že furt deti behajú pod okno cez hriadku, sú lenivé obísť to celé po chodníčku pod oknom tak skočia medzi kvety. Jednak zdupú všetko (nádejám sa, že keď bude chodníček, tak prebehnú či preskáču po ňom :-D ) a jednak potom tie zablatené topánky... Proste len tak, aby mali deti kam stúpiť, keď idú k oknu, ale čo najlacnejšie - nemôžem si teraz dovoliť veľa do toho investovať a aj aby to nelákalo zlodejov, lebo je to na verejnom priestranstve. Ešte netuším, čo tam bude rásť, len to plánujem a pravdupovediac neviem, skadiaľ začať. Hanbím sa dať sem foto :-N Rastie tam čosi po predošlých majiteľoch, ani neviem presne identifikovať. Čosi čo má listy ako modrica, viac zhlukov s listami ako šalvia, ďalšie by mohli byť irisy, ale celé leto nekvitli... a na kraji pozdĺž chodníka sa tiahnu akési astrovité. Myslela som, že by som buď urobila taký kruh v strede, teda kružnicu na šírku dvoch topánok okolo jedného z tých trsov šalvie, alebo 3-4 ostrovčeky, čo by boli rozložené ako kamene v potoku, po ktorých preskáče človek na druhú stranu.
Odpovedať
Profilova fotka
@macocha Kľudne ste mohli vložiť foto, ten priestor je verejný a preto je len plus, že sa chcete o takýto priestor starať a zveľadiť ho. Čo sa týka vymenovaných asi rastlinných druhov, ťažko posúdiť podľa popisu...v každom prípade by mala byť pod kôrou textília. Nebudete musieť okopávať a nebude toľko buriny, aj keď náletová sa bude z času na čas vyskytovať. Irisy sa teraz môžu presadiť a skrátiť im listy. Takýto chodníček bude určite najjednoduchším riešením. Tak smelo do toho.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Dobrý deň, pridám sa do diskusie s mojou prosbou o radu. Chceme si popri plote urobit okrasnú záhradku, lebo každý rok tam len sadím letničky a už nás to nebaví, efekt nie je vôbec pekný ... Okrasná záhrada má byť z pohľadu fotky od bránky popri plote .. otázka je, či má zmysel, resp. či by ste niečo dávali aj do priestoru, kde je na foto lavička? Ako vidno, je tam približne slnko len do obeda, potom slnko už na trávu nedopadá. Pripájam aj fotku priestoru na okrasnú záhradu pri plote. Ďakujem ;-)
Odpovedať
ešte pripájam jednu fotku, síce starú dva roky, ale pre upresnenie, kde by mala okrasná záhrada byť. Od bránky okolo plotu až ku hadici :-D máte aj nejaké tipy na pekné kvitnúce trvalky?
Odpovedať
poradí mi niekto? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@cubatour zahradny architekt?
Odpovedať
@cubatour dost uzke, takze nejaky ten rododendron,alebo azalka, heurechy dopredu, proste kricky, vyssie dozadu, nizke dopredu. V zahradnictve ti poradia s vyskami. zalezi ako velmi sa chces starat,vyber kvitnuce, ci ihlicnany.....
Odpovedať
dakujem :) a tam, kde je ta lavicka, ma zmysel nieco davat? =-)
Odpovedať
@cubatour lavicka ostava? ak hej, tak nejaky soliter, ten rododendron , budleju, napriklad, ale aby sa vam dobre kosilo,treba urobit okolo neho obrubnik. alebo iba popri chodniku napr.levandulu, len ta laka vela vciel, on nic neurobia,ale niekto sa boji.
Odpovedať
lavicka bude asi inde, no mame male deti, tak tie vcielky by asi neboli moc fajn ... stale uvazujem, ci tam nieco dat alebo nie... preto som sem dala aj foto
Odpovedať
@cubatour mame niekolkometrovy zahon levandul a male deti nemali nikdy problem, so zaujmom sleduju vcielky a cmeliaky, ale nikdy nemali tendenciu chytat ich, stacilo im raz-dvakrat povedat dorazne pozor a bolo vybavene, nieco ako horuce sklo na krbe..
Odpovedať
u nas maju problem skor navstevy, levandula presahuje cez cely chodnik, nohy sa otieraju o kvety, vcely a v pohode,vcely nic neurobia. @cubatour
Odpovedať
@cubatour levandula a budleja su raj pre motyle /kvitnu cele leto/ u teba si viem predstavit sediet na tej hojdacke s kavou ci vinkom v ruke a pozorovat motyle,ja ich milujem.
Odpovedať
dakujem vam vsetkym velmi pekne, levandula je nadherna a dokonca mame fialovu fasadu :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?