Okolie sadenia kvetov a kríkov

Profilova fotka
Ahojte! :)))) Od augusta začínam s úplne prvou výsadbou niečoho v živote :D na pláne mám jahody, potom postupne kríky čučoriedok, malín, černíc..... na jeseň idem zasadiť ruže a cibulky kvetov. Máme veľmi malú záhradu tak sa ju snažím využiť čo najefektívnejšie a nech to tu máme pekné. Len si neviem rady s úpravou pôdy okolo kvetov a kríkov.... čo tam dať dookola? kôru, alebo nechať len hlinu? a nechať voľný prechod hliny či kôry s trávnikom, alebo tam dať obrubníky? Ako to máte vy? lámem si hlavu najmä s tými obrubníkmy či ich tam dať, alebo nie. Ďakujem za každú inšpiráciu (na internete googlim už pol dňa, ale neviem čo je lepšie, praktickejšie)
Odpovedať
@darinka777 Osobne odporucam mulcovaciu koru-drzi tivlhkost v pode a ani ti tak neztvrdne zemina. Mam prechod rieseny medzi zahonom a travou tak, ze zemina s korou je v rovine s travnikom-zemina v zahone je teda nizsie o cca 3-4cm ako travnik
Odpovedať
Profilova fotka
@robo_h dakujem, mas to tam krasne :-)
Odpovedať
travnik odporucam olemovat skrytymi obrubnikmi, usetri ti to kooopu roboty po zvysok zivota, tak na nich nesetri. Pod kriky, ci uz ozdobne alebo uzitocne je dobra kora, ked uz chystas miesto pre vysadbu odporucam docasne zakryt podu kartonmi, zatazi kamenmi, obmedzi to rast burin. Ked dojde k vysadbe len spravis dieru, vysadis a kartony zasypes korou. Ked teraz zacnes pripravovat podu, do oktobra bude vsetko v richtigu. Skor sa aj tak neoplati vysadzat. V septembri si objednaj sadenice, niekde z ovocinarskej skolky, prostokorenne su vyrazne lacnejsie ako kantajnerovane, ak ich vysadis v oktobri, krasne sa do jari uchytia. Pozor na cucoriedky, tie nemozes vysadit len tak do zeme, pre tie treba pripravit lostatovne lozko z kyslej zeminy, oddelene od ostanej pody tak aby sa vapnik z okolitej pody nespavoval. Treba im vyclenit samostatne miesto. Odporucam precitat o pestovani cucoriefok nejake clanky aby si ich nazahubila a neostala sklamana.
Odpovedať
@zita19 a aké su to skryté obrubniky,tie v MM tie čierné čo sa zatlkaju do zeme,lebo aj ja riešim obrubníky a neviem sa rozhodnuť ktore kupiť,napíš my diky.
Odpovedať
Profilova fotka
@petka456 https://www.lacnestavebniny.sk/c/plas... napr.tento. Ja používam len tieto. Natlkacie sú na 2veci ;-). Vždy hľadám podľa ceny, či podľa ceny za dopravu.. ;-)
Odpovedať
@jankazb diky ten akoje ten hnedy maju aj v merkure tak ten je lepši,ako tie natlkacie čierne ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?