Ohnisko na zahrade

Na zahrade mam urobene miesto na ohnisko. Je to povolene? Susedovi vadi "smrad" a tvrdi ze nesmiem mat otvorený oheň, len grill.
Odpovedať
Esto dodam ze palim len ciste drevo.
Odpovedať
Pokial viem, opekat sa moze, nemoze sa palit ohen koly spalovaniu odpadu. Ale mozno je to v kazdej obci, meste inac 8-)
Odpovedať
@edyta daj mu k plotu gril (ten predsa dymí podstatne viac) a ty si opekaj na ohnisku :-) maximálne mu môžeš pomôcť tak že ho upozorníš aby pozatváral okná, že ideš klásť oheň. A ešte mu povedz, že ten smrad, je vôňa horiaceho dreva a mäsa :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Prever si to na miestnom urade a potom mozes poslat suseda kam si zasluzi ;-) .
Odpovedať
to sa vam fakt zda normalne, urobit si opekacku na dvore? ja neviem, chodievame si opekat do lesa, klasicka situacia je, ked clovek kruzi okolo ohniska lebo dym ide stale na neho.... aj tak smradlave oblecenie potom leti hned do pracky. Mat suseda, co mi takto dymi do okien, tiez by som nebol nadseny.
Odpovedať
sused má isto radosť z vás.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan Oheň v lese? No dobre... však aj hasiči musia z niečoho žiť. :-) http://www.bratislava.sk/vismo/dokume...
Odpovedať
Profilova fotka
@stolverka Vy by ste tuším všetci najradšej žili ako v inkubátore. Hermeticky oddelení od vonkajšieho sveta. Vadí vám pes ktorý zašteká, vadí vám kohút čo ráno kikiríka, vadí vám kosačka, vadí vám dym z ohniska... Zavrite sa do tých vašich polystyrénom obložených kociek a ani von nevychádzajte, lebo tam je strašný svet. :-p
Odpovedať
@jamk1 neveril by si, ale aj v lesoch su legalne ohniska
Odpovedať
@jamk1 mne nevadí pes kohút ani mačka, kosačka. Naopak. Nepoznáte ma a hodnotíte. ;-) Nech si každý robí čo chce a možno si aj ich sused bude a potom tu budú vypisovať čo majú robiť, že sused im robí napriek. Nemôže byť hádam problém otvoriť ústa a dohodnúť sa so susedom čo on na to. Hovorím tomu normálne vzťahy. Väčšinou sa dá s ľuďmi normálne dohodnúť.
Odpovedať
@gashtaan: Ano, robit opekacku na dvore sa mi zda uplne normalne a este som asi nestretol cloveka, ktoremu by sa to normalne nezdalo ;-)
Odpovedať
dakujem za komentare, asi skocim na urad a opytam sa. Susedia su dochodcovia a vadi im vela veci, @stolverka tez nas nepoznas a zbytocne hodnotis, susedom stale ustupujeme, pomali na vsetko sa pytame co kde a kedy ale to uz bolo vela ked ja som opekala a suseda stala 15 minut pri plote a rozpravala mi ako jej to vadi. A to sme opekali takto na ohni druhy krat tohto roku. Neriesim tu susedske vztahy ale chcela som len vediet ako to je podla zakona. @gashtaan Neviem preco mala by som utekat kvoli 4 spekackam do lesa?! Cele nam to trvalo fakt 30-40 minut.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@edyta uznávam, máš pravdu, ale na základe tých info, ktoré si dala to mohlo byť aj inak. Ja som za to skôr sa s ľuďmi dohodnúť, ale keď sa nedá tak sa nedá.
Odpovedať
@stolverka ako myslis sa dohodnut? Kde by som to nedala stale bude dakomu fukat, neviem si predstavit co by som mohla urobit aby im to nevadilo?! Podla mna jedine riesenie s ktorym budu spokojni je ze nebudeme opekat, no na to mam predsa dom aby som si ho uzivala.
Odpovedať
@edyta myslela som dohodnúť sa s normálnymi ľuďmi, ale s niektorými typmi proste dohoda nie je možná. VYzerá, že práve toto je váš prípad.
Odpovedať
Profilova fotka
@edyta Žiadny zákon nezakazuje ohnisko na záhrade pre potreby opekania. Existujú len vyhlášky o zákaze vytvárania otvorených ohnísk v lesoch, chránených oblastiach a o spaľovaní odpadu týmto štýlom. Opekať môžete. Ohnisko je drobná stavba patriaca k záhrade. Musí sa však aj prihliadať na výber miesta, kde ho budete užívať. Všímajte si smer prevládajúceho vetra, množstvo blízkych predmetov okolo ohniska. Nevhodné je ho mať pod korunami stromu. Nevhodné miesto je aj v blízkosti suseda. Opekanie má byť relaxom a nepotrebujete predsa, aby vás ktokoľvek pritom pozoroval a nahliadal skoro až do taniera. Vytvorte si intímnu zónu z krov a tam umiestnite aj ohnisko. Najlepšie, ak bude v zemi hlbšie. Neopekáte predsa každý deň ani keď fúka nepríjemný vietor. A treba ešte dodať, že starším ľuďom prekáža kdečo a niektorým všetko. Je to o povahe. Pokiaľ nebudete na ohnisku páliť pneumatiky, môžete opekať. Najlepšie horí suché drevo. Mokré dymí.
Odpovedať
Ja som pred par rokmi volala na MU ohladne ohniska - dokonca koli spalovaniu listov, nie smiesnej opekacke a bolo mi povedane, ze mozem tie listy legalne spalit, nakolko obec vtedy nemala ani nadoby na bio odpad, ani miesto, kde by sa to dalo vyviezt. Oficialny postup mal byt taky, ze to mam nahlasit hasicom, ako tzv. Kontrolovany ohen . Neviem, co by na to povedali teraz, ked uz mame tie listy kam sypat. Ale podla mna ohnisko na opekacku ti nikto zakazat nemoze. Mne tiez niektori ludia pripadaju, ze im vadi vsetko, ved pre boha clovek neopeka kazdy den. A smrad z maleho ohnika je nic proti smradu v zime, ked niektori spoluobcania spaluju uplne vsetko, niekedy je na dedinach smrad adym ako z osviencimu..
Odpovedať
Kazda obec ma svoje vseobecne nariadenia a jedno z nich by malo riesit aj spalovanie, obvykle je to zakazane. Ale ohnisko na opekanie????? Aj ked , boli sme v HR raz na dovce,kde sme nemohli pouzivat gril s drev.uhlim-bolo to tam vsade zakazane.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 rokoch
sak dobre opekat je opekat. ale nie v lete vecer po 22:00 dymit lebo to nikto nevidi a ja plny barak dymu... sak dpc nech si opekaju cez den ked su okna koli horku pozatvarane a nie v noci ked si chce kazdy vetrat...
Odpovedať
@worm6666 troska si sa sekol je to uz par rokov stara tema. ale tak zas vies, ludia opekaju vecer ked uz nie je take teplo. deckam sa tiez rata ohne za tmy, mo vsetko by to malo byt o dohode, aby dobre bolo
Odpovedať
@hianinka no idealne je mat takych susedov, ktori su velmi tolerantni 😄 nechcelo by sa mi riesit zakazdym kazdu jednu malickost 😄 to je na nervy.
Odpovedať
Profilova fotka
Len to je podla mna aj zazrak na takych natrafit 😄 Kazdy si proste nieco najde, co mu na ostatnych prekaza. Akurat niektori si to nechavaju pre seba a ini riesia hned kazdu malickost.
Odpovedať
Profilova fotka
@jullike Veď to je to, že keď sa niekam sťahuješ, tak nevieš, čo budeš mať za susedov, to je zakaždým ruleta.
Odpovedať
@worm6666 bol si aj za nimi, ze sa ti to nepaci? Ze mas z toho smrad doma? S niektorymi ludmi sa da normalne dohodnut.
Odpovedať
Najlepšie je mať susedov ,ktorých na tú opekacku pozvete a nabudúce zase oni vás,alebo u nás je slepá ulica a zídu sa tam obyvatelia zo všetkých domov a majú tam ulicnu opekacku aj kostovacku čo kto vypálil ,ale je to ulica s novostavbami kde sú všetci približne v rovnakom veku ,takže sa nerieši večerný kľud a podobne "dôležité" veci,decká sa vybláznia ,dospelí zdruzia a všetci sú spokojní.
Odpovedať
Profilova fotka
my ked opekame alebo aj grilujeme, len kontrolujeme, ci nema suseda vyvesane pradlo a ked tak sa s nou dohodneme, ci si ho do vecera zvesi a pod. a raz sa nas pytala, ci by sme ju nemohli nabuduce zavolat, ze nemala spekacku 30 rokov 😄 jasne, ze sme ju zavolali
Odpovedať
Profilova fotka
@marfushik Tak to je super, ze mate taketo vztahy spolu. Aj vy ste dali pozor, aby ste jej zbytocne pradlo nenapachli a ona este takto fajn reagovala 🙂
Odpovedať
Palenie na zahrade - s ohlasenim na obecny/hasicom je ok. Opekanie na zahrade je uplne v poriadku. A nakoniec, este vzdy sa pri paleni da do ohna strcit nejaka palica so spekackou a nech ti dokaze sused ze si neopekal.
Odpovedať
@marfushik tak ale tak by to malo byt. ludia by mali brat ohlad na susedov a vidis to, aka bola rada nakoniec. takto by sa mali riesit problemy
Odpovedať
Profilova fotka
@mucha999 tak ked to nahlasis, tak si sused moze akurat tak piskat, keby s tym mal nejaky problem. akurat si vo vyhode, ze to mas takto "schvalene".
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?