Obnova travnika - co pomoze?

Dobry den mam v plane trochu obnovit nas zanedbany travnik vid foto. Mam nejaky plan len by som chcel vediet nazor niekoho ineho kto sa tomu trochu rozumie. 1. pripravit uz teraz zavlazovanie aby sa zacalo pouzivat na buducu sezonu 2. Na jesen aktualny travnik prejst s vertikulatorom a nasledne vyhrabat s valcom na vyhrabavanie machu a starej travy 3. Este na jesen dosiat novu travu (kupim nejaku co najodolnejsiu alebo poradte aby zvladala teplov lete) a kvalitne zahnojit s hnojivom na podporu rastu a proti burine 4. Nechat zregenerovat cez zimu 5. Na jar zase kvalitne presjt s vertikulatorom a vyhrabat a znovu dosiat travnik a pojnojit ako na jesen 6. zacat zavlazovat adt klasicka starostlivost o travnik moze toto pomoct?
Odpovedať
Este dodam ze zemina je mix pody a piesku cize rozmyslam ci je dobre to prejst s vertikulatorom (nadstavec s pruzinami) ci to nepovytahuje aj dobru travu?
Odpovedať
Nepisete aky velka plocha to je. Podla obrazku by som povedal, ze nema velku cenu ten stary travnik ponechavat - najlahsie by bolo ho komplet vyhodit - prejst to rotavatorom, urcite by som dodal na vrch raselinu - ta by zlepsila vlastnosti pody. Samozrejme pri tom urobit aj zavlahy ak ich planujete Potom asi nechat vyklicit stare buriny - nasledne pouzit nejaky herbicid. A na jesen (cim skor tym lepsie) nasiat novy travnik standardnym sposobom - kludne by som isiel do ihriskovej zmesi. Polievat uz budete novou zavlahou, tazke netreba cakat na vlhkejsie pocasie - travnik vam lepsie vyklici ked bude teplejsie.
Odpovedať
Prave to jedine som nechcel vymienat komplet travnik a zeminu :(
Odpovedať
ahoj.staci ho dobre zavlazovat prihnojit primyselnym hnojivom,pripadne aj povapnit/niektore buriny nemaju radi vapno/.a travnik bude hned lepsie vyzerat.zasiat ihriskovu zmes travnika-znesie vacsiu zataz. toto iste som spravil zo svojim travnikom,bol riadne uslapany-a na jar sa krasne rozrastol.kedze ho nezavlazujem tak preschol
Odpovedať
Neviem ako vyzeral tranik pred touto spustou. Teraz to vyzera dost zle.Ak su peniaze urcite by som riesila zavlahu ako prvu. Potom poriesit tu burinu v "travniku". Ak nechces vymienat a sadit novu travu asi by som to teda zvertiku.a potom pouzila hlinu pod travnik. Predava sa zmes pod travnik obsahuje raselinu a piesok. Dosadit travu a zavlazovat. Aj ked si myslim ze jednoduchsie by bolo dat zavlahu a poriesit uplne novu travu
Odpovedať
Napr na jar a jesen tento travnik nevyzera az tak zle ako teraz v lete. Ani buriny nie tak vela ako teraz. Preto si myslim ze by sa mozno este dal zachranit :) aspon dufam. Tak ja skusim tie kroky co som hore pisal a uvidime co sa stane. Ked to nebude ok tak dam novy travnik a uz :)
Odpovedať
@rakovcan no prave ze teraz by mal byt naj nie na jar ci jesen. Teda ak aspon obcas zalievas a hnojis. Na jar su vsetky travniky pomerne skarede.
Odpovedať
No uplne na jar nie. Ale po takom druhom koseni vyzera ok. Doteraz nebola starostlivost o travnik ziadna. Preto to chcem zmenit
Odpovedať
@rakovcan no tak potom skus co si vyssie pisal uvidis ci pomoze ☺
Odpovedať
a este ak mozem otazku viete poradit ktory vertikulator mam kupit? neviem rozhodnut medzi dvoma http://vertikutatory.heureka.sk/bosch... alebo http://vertikutatory.heureka.sk/stiga... najradsej by som kupil Bosh, ale od kupi ma odradza to, ze nema moznost vymenit zalec s nozmi za valec so s pruzinami. Stiga tuto moznost ma, ale zase ktovie ake bude naplnanie kosa starou travou, polohovanie vysky ze vraj tiez najlepsie riesene. Viete mi poradit?
Odpovedať
@rakovcan ked si precitam recenzie nebrala by som ani jeden.
Odpovedať
tak ja nedam za jeden vertikulator 400eur :-|
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rakovcan ani ja 😀😀😀 ja som vyberala teraz a asi pojdem do alka kedze aj kosacku mam alko. Tiez za daku stofku je. A zas vertik.sa da aj bez kosa ak by si sa rozhodol z tych hore co si dal link a naozaj by sa prekacoval alebo nieco co pisu v recenziach das dole kos a potm pozberas. Ak nemas teda velku plochu
Odpovedať
Profilova fotka
@mima1 koncom jari su travniky krajsie, teraz je pre travnik najhorsie obdobie, horucavy, slnko a malo vlahy. @rakovcan ja by som na kratko pokosil, presiel vertikutatorom, dosial a hlavne polieval, lebo tomuto travniku podla mna v prvom rade chyba voda.
Odpovedať
@majkoj tak my mame travnik oproti jari teraz exluziv. Ale zas musim povedat ze zalievanie kazdy den. Na jar vyzera vzdy chabo
Odpovedať
Profilova fotka
@mima1 no ono aj mna presviedcali v obchode ako netreba kos. Realita je taka, ze si to bez neho predstavit neviem :)
Odpovedať
@majkoj asi zalezi ci mas zbierat 100m2 alebo 1000m2 ci viac. Aky mas ty stroj? Poradis? Ja som na jar skusala akoze vertik.hrable a bol to des. Som myslela ze uz umrem z toho.
Odpovedať
Profilova fotka
@mima1 ja mam tento http://www.mountfield.sk/vertikutator...
Odpovedať
tento od mountfieldu ma len noze ci aj pruziny? Ja asi kupim tu Stigu za 110eur
Odpovedať
To dosejes ako pises, ale na jar nevertikutuj, bude novy travnik este slaby. Vertikutator mame Hecht s kosom. Ale 15 rokov sme nevertikutovali a travniky su oba rovnake. Za mna zbytocnost, ale vsade vyisuju ake je to potrebne /hlavne predat stroj-aj my sme dali zblbnut,na malu plochu hrablami a teraz na vacsiu strojom/ tuto jar sme vypustili vertikutaciu aj hnojenieú konecne menej kosime a travnik je OK.
Odpovedať
Profilova fotka
@rakovcan ma len noze, http://www.itest.cz/zahradni-technika...
Odpovedať
ja by som kupila ALKO 2v1 ak vertikutacia aj pruziny na prevzdusnenie https://www.mall.sk/elektricke-vertik... Mame ho za cca 100 EUR a kos je super, lebo nezabera vela miesta a stroj robi co ma. Bez neho by sme nemali nikdy pekny travnik.
Odpovedať
tieto modely co maju v zadu malicke kolieska sa vraj prevracaju dozadu ked je kos trochu plny preto ja skor pozeram modely tvarovo ako kosacka. Malo by to byt stabilnejsie
Odpovedať
Profilova fotka
ako Vám tu už ľudia radili odstrániť starý trávnik, rotavátor, každé zlepšenie pôdy pomôže a potom už len valcovať a pohrabať a to opakovať kým nedosiahnete dokonalosť a potom buď vysiať alebo položiť, samozrejme už musí byť založená závlaha.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?