Obnova travnika

Mame pas travnika medzi terasami, ktory bol vyssie nez terasy. Tak muz zrezal vrchnu zelenu cast, aby sa dostal na uroven aku potrebujeme, momentalne to ryluje a riesime ako dalej. Predtym to bol pupavovo-pyrovo-burinovnik, takze nejaky anglicky travnik neplanujeme. Nechceme to ani striekat proti burinam, preto by som rada vediet, ci staci len zasiat nejaku travu. Je to mozne aj pocas leta? Staci to len intenzivne polievat a vzide? Alebo treba pockat na jesen? Treba to nejako valcovat po zasadeni?
Odpovedať
ja nechapem zmysle travy medzi terasami,,,len an robotu a peniaze,ja som bola prva co zrusila pasy travy,onicom a dala strk a teraz vsetci davaju,kamene,ak ti to tam dal developer tak preto aby to krasne vyniklo inak onicom radsej venuj cas vatsim plocham travy co ams pre deti, pasy by som pobuchala nohami hodila geotextiliu a na to krasny drahy stk a mas vybavene aspoň na 20rokov...biele okruhliaky su asi najkrasjie ,nedoporucujem lacnejsiu koru ta ti bude lietat po zahrade a bude vsade... takze radsej pomaly kupovat kamene krasne biele ci cierne ...
Odpovedať
@mamakaja Vies, len ja mam uz asi 400 m2 (dobre citas) teras a chodnikov, takze dalsi strk uz si myslim, zeby bol moc :) Takisto mi nevadi udrzba zelene, a ani neplanujem sterilny travnik, mozno tak v meste by sa mi to podarilo docielit ale nie u nas, kde je mnozstvo naletovych rastlin. Len som chcela vediet, ci je sanca, ze mi v lete vzide travnik, ci treba nieco specialne robit a ci je sanca, ze travnik trochu potlaci rast tych burin aj bez chemie. Ci to treba nejako specialne pripravit, alebo staci aj taka hrudkujuca zem, zasiat, ci treba povalcovat alebo staci len tak nechat. Lebo ta zem je plna roznych vysusenych korienkov asi pyru, pupav - ci tym, ze su suche uz z nich nic nevyrastie, alebo budu stale strasit v zemi a cakat na prilezitost.
Odpovedať
Profilova fotka
@nevedka Pokiaľ nechcete dokonalý trávnik a stačí aj neprekáža Vám kvitnúca flóra a pýr, nemusíte samozrejme striekať. Dôležité je povyberať všetky hrubé nečistoty z pôdy a najmä ak sa dá korene veľkých burín aj pýru. O to ho tam bude potom menej. Zrýľujte, vytrhajte čo ide, doplňte nejaký lepší substrát na obnovenie pôdy a pre živiny, zhutnite, zasejte trávnaté osivo, zasekajte do pôdy hrabľami, povalcujte a zalievajte. Ak nemáte valec, tak môžete použiť aj latu, dosku. Zo začiatku jemne, rozprašovačom, aby ste nevyplavili semená. Do 2 týždňov sa plocha zazelená ak budete dostatočne zalievať a osivo bude kvalitné.
Odpovedať
@nevedka najskor ste to mali postriekat totalny herbicidom. Teraz ked to porylujete, tak posekate korene pyru a z kazdeho kuska ziveho korena vam zacne rast a uz sa ho nezbavite a nikdy tam nebudete mat peknu travu. Pyr neskor nezlikvidujete selektivnym herbicidom. Odburinenie zeme je najdolezitejsi ukon pred siatim travy...
Odpovedať
@pivec Ked ja sa snazim znizovat tu moju eko stopu a mysliet aj na deti, preto nie som fanusik herbicidov, nuz kazdy mame nejaku uchylku :) To fakt z kazdeho pidi korienku vyrastie pyr? Aj pupava? Aj z vysuseneho? Lebo vacsina je sucha, kedze riadne neprsalo uz 3 tyzdne. @rastlinky_sk Dakujem za pomoc.
Odpovedať
@nevedka ano A pokial je v zemi tak to nevyschne
Odpovedať
@pivec Nuz tak budeme mat pyrovnik, mne sa to aj tak podoba na travu :)
Odpovedať
@rastlinky_sk Dobrý deň, potrebovala by som poradiť. Na jeseň sme dávali trávové koberce, krásne sa to chytilo, cez zimu a na jar bol v poriadku. Na jar sme pohnojili a poctivo polievali. Minulý týždeň sme si však všimili, že vyrastajú z trávy nejaké steblá, je to pýr. Najskôr sme ručne trhali, ale to nie sme schopní takto zlikvidovať. Manžel kúpil postrek Bofix, ale nemáme pocit, že by to pomáhalo. Prosím o radu, ako máme ten pýr zlikvidovať?
Odpovedať
Profilova fotka
@rupi Bofix nema ako pomahat a vsetko co zlykviduje pyr zlykviduje aj travu. Takze jedina sanca je totalny herbicit opatrne natierat na listy pyru. Ale je to ukrutne nevdacna robota. A ak nedajboze zaprsi kratko potom, tak to zlykviduje aj travu okolo toho pyru.
Odpovedať
Profilova fotka
@rupi Súhlasím s majkoj. Bofix je na dvojklíčnolistové buriny a pýr je jednoklíčnolistová rastlina ako aj tráva v trávniku, takže tam nezaberá. Pomôže len manuálne vypichovanie, vytrhávanie s maximálnym počtom koreňov, lebo pýr sa šíri rýchlo poplazmi, alebo zvoliť totálny herbicíd a aplikovať lokálne postrekovačom alebo natierať listy štetcom. Na malej ploche ho vytrhajte, na veľkej postriekajte. Rátajte s tým, že aj zasiahnutý trávnik zničíte.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?