Nečistoty zo studne

Dobrý deň, Pred 3 rokmi sme navŕtali studňu, rozbor ukázal minimálne zvýšené dusičnany. Asi po roku sa zrazu objavilo na filtroch aj pri vrte v šachte oranžové svinstvo, mazľavé ako bahno. Otázka je, či sa jedná o železo vo vode, čo bolo hneď prvé podozrenie. Lenže voda je čistá, nesmrdí, nie je červená, na spotrebičoch a oblečení ani stopy po oranžovej farbe. Filtre čistíme každý týždeň. Na trase od studne máme 3 filtre. Prvý je hneď pri vrte, dosť hustý ( hustotu mikrónov teraz neviem). Po vyčistení sa ďalšie filtre chvíľu nezanášajú, avšak potom, ak sa prvý filter zanesie, púšťa to ďalej. Dočítal som sa, že ak sa jedná o železitú vodu, vieme ju zväčša odhaliť až po reakcii so vzduchom. Problém je, že od toho svinstva sú zanesené aj steny rúry vo vrte, kde vzduch predsa nie je (ak dobre rozmýšľam). Ďalšia zaujímavosť je, že sa z vrtu vyplavujú nejaké nečistoty, viď obrázok. Voda pôjde o týždeň samozrejme na kompletný rozbor. Má niekto s niečím podobným skúsenosti? Jedná sa naozaj o železo, alebo niečo iné? Ďakujem.
Odpovedať
1
2
Rúry vo vrte sú všetky plastové??
Odpovedať
Áno a okolo nej do hĺbky 9m je vsadená ako chránička obyčajná rúra, chceli sme dať nerezovú avšak vodári tam šupli obyčajnú rúru (čierny materiál), kým som stihol doniesť nerezovú.
Odpovedať
Tak to mohla začať hrdzavieť tá...
Odpovedať
ked som davnejsie vyberal cerpadlo zo studne, tiez bolo cele oranzove a mazlave... cerpadlo je nerezove, vsetky rury plastove.
Odpovedať
@miro841 cervene mazlave nemusi byt hned zelezo, aj ked je ocelova rura vo vrte, kedze tam nie je pristup kyslika, tak nema preco hrdzaviet. Moze to byt aj vapenec, mozu to byt aj horecnate zluceniny, mozno aj mangan. To by chcelo poriadny chemicky rozbor, nielen stanovenie dusicnanov a dusitanov. Toto robi aj tvrda voda. A podla rozboru nastavit aj upravu vody.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 takze ked ponorim klinec cely do vody nezhrdzavie???
Odpovedať
@wolodymyr ak ta voda bude bez kyslika tak nie
Odpovedať
@wolodymyr ano nezhrdzavie ak bude stále vo vode , nesmie byť po vode na vzduchu ,
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu @zita19 Divne lebo aj vraky lodi hrdzaveju dokonca aj v sladkej vode Voda bez kyslika je H2 akoze bez O ??? :-) Ale toto je cisto off topic
Odpovedať
@wolodymyr ale radiátor zvnútra nehrdzavie , bez O to už nie je voda ale?
Odpovedať
@wolodymyr hej s tým by sa dalo topiť, alebo ak budeš pokračovať môže byť z toho aj vodíkova bomba.
Odpovedať
@wolodymyr nie, H2O bez rozpusteneho kyslika (molekuly kyslika O2). Taka voda, kde by ryby vykapali lebo by nemali co "dychat". Kazda povrchova voda obsahuje vacsi ci mensi podiel kyslika. Podzemna voda rozpustene molekuly kyslika neobsahuje alebo iba minimalne. Potom este destilovana voda je celkom dobra proti korozii, lebo neobsahuje ziadne anionty ani kationty, ktore posobia ako urychlovac korozie a aj ked su v nej volne molekuly kyslika obsiahnute nie je to pre zelezny kliniec kriticke. Lode hrdzaveju aj v sladkej vode, lebo v nej su aj volne dostupne molekuly kyslika pre tvorbu kyslickov zeleza a aj rozne mineralne latky, ktore urychluju koroziu. Aj voda v dazdi, rose, hmle obsahuje molekuly kyslika, ktory reaguje s molekulami zeleza a vznikaju oxidy zeleza.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@duzu @viktor811 a este mu zamotame hlavu tazkou vodou? ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 podla mna len hadas a taras dve na tri ako to ze podzemna voda volne molekuly neobsahuje a podla toho ako pises ryby by v nej vykapali.... nas kapor Helena v takej vode prezil dva dni takze som zabil bozi zazrak ??? Taka voda ani neexistuje ved aj v jaskynich je zivot dokonca v studniach sa najde a fungujeme na baze kyslika. A tazka voda ??? No panicka je gurmaan :-) :-)
Odpovedať
@wolodymyr je to prva uprava, ktoru vodarne robia po cerpadni podzemnych vod - obohacuju ju kyslikom, pretoze podzemna voda ho obsahuje minimum. Pokial si kapra nehodil niekam do hlbokej studne, tvoj argument nedava zmysel...
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan niee do vane voda z vodarnicky z narazanej studne dokonca zmakcena
Odpovedať
@wolodymyr tym, ze si tu vodu napustil do vane si ju nasytil vzdusnym kyslikom. Podzemna voda sa ku kysliku nedostane, neviem co tu stale nechapes.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan ok takze som aj chemik nasycovac :-) mozeme sa vratit k cervenej kasicke co trapi zakladatela
Odpovedať
@wolodymyr ja by som ta skor inak nazval ako chemikom, ale nechcem byt vulgarny. Precitaj si odstavec o samocisteni vody tu: http://vedanadosah.cvtisr.sk/slovensk...
Odpovedať
@wolodymyr pokial si tu vanu kaprikovi napustal standardne cez bateriu do vane s velkou plochou hladiny, tak si ju dostatocne nasytil kyslikom. Ako sa pise vyssie, v studni by mal kaprik problem. Ja sa nepotrebujem hadat, ja som ti to len chcela vysvetlit. Tvoja smola, ze si to pochopil ako urazku majestatu. A aby sme sa vratili k cervenemu soplu v studni. Treba spravit dokladny chemicky rozbor, lebo samotne zelezo z hrdzavejucej ocelovej rury nema soploidny potencial ak by tam aj bolo
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan fuha dalsi qwertysvalnac
Odpovedať
Profilova fotka
@wolodymyr nie je hanba nevediet vsetko, ale treba vediet kedy byt radsej ticho :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj preto som sa dozvedel ze som nebol ticho
Odpovedať
@wolodymyr ..bol si niekedy na rybníkoch kde sa chovajú ryby?? Prečo púšťajú vodu z výšky do vsádzok??? ;-) Ty si s kaprom urobil to isté.. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 nie nebol ale uz viem
Odpovedať
@wolodymyr ano, dozvedel si sa, lebo si sa pytal. Ale zas urazat si ma, nas nemusel
Odpovedať
@zita19 v poslednej dobe je akysi podrazdeny :-S Bez rozboru jevto hadanie, pockame a budeme mudrejsi.
Odpovedať
@rkorba asi mu nesadli fusakle co doniesol jezisko? ;-) alebo kapustnica
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 co ta urazilo ?? Ze som pisal ze taras? Ok tak netaras Alebo to ze si gurman ?? Ok tak niesi A naozaj fusakle mi ten uklincovany muzik doniesol teple a zelal som si tenke ;-) Ps kapustnicka je vyborna dal som si 2x Ak si prajes omluvu Paci sa Omluvam sa a dakujem za poucny den ... dalsie dvere poznania otvorene ;-)
Odpovedať
@wolodymyr beriem spat svoje "svalnate" reci, ked si tak vies priznat omyl :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?