Muškáty a všetko o nich

Dobrý deň Prosím o rady ako na muškáty. Nikde som takúto tému nenašla. Minulý rok som mala nádherné muškáty od mamy. Na zimu som ich ostrihala, ale neviem kde som spravila chybu neprežili mi zimu. Mála som ťahavé ale ja neťahavé muškáty. Ťahavé muškáty mi zimu prežili, dokonca pekne povyháňali a z tých neťahavých mi zimu prežil len jeden. Prosím o info ako sa dá ten neťahavý rozmnožiť, ako sa celkom o ne starať a pod. Aké kvetiny sa dajú skombinovať s muškátmi, a aké farebné kombinácie muškátov pekne vyniknú na bielych oknách. Ďakujem
Odpovedať
1
2
5
Nikto nepestuje muškáty ;-( ;-( ;-( ;-( ;-( ;-( ;-( ;-(
Odpovedať
Profilova fotka
@majda27 ale pestuje... lenze po tom, co uz mi tri roky neprezili zimu, tak ma to prestalo bavit... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Aj v zime treba muskaty polievat :-) moja babka ich polievala vodou z mäsa :-) svokrusa pestuje len a len muskaty, je zamilovana do Tirolskych muskatov, kazdy den ich prihnojuje a ma aj obycajne muskaty :-)
Odpovedať
ja milujem voňavé muškáty,kvitnú síce málo ale krásne vonajú ... asi pred 10 rokmi som si doniesla od kamarátky jednu odstrihnutú vetvičku no a potom som ich mala plné okná (vnutri ale nekvitli), posledné roky ich dávam aj von do kvetináčov ( a tam kvitnú ked vela prší alebo ich veľa polievam) ... vonavé muškáty sú velmi životaschopné, stačí odrezať vetvička a ona sa zakorení ... len tento rok som ich nedala ako obyčajne na okno do komory ale naokno do pivnice a obavam sa že mi vačšina v tych strašným mrazoch zmrzla :-(
Odpovedať
Ja pestujem muškáty už niekoľko rokov a úspešne. Vždy na jar si kúpim sadenice v multiplatoch (po 10 kusov) napr. v Baumaxe, vyjdu ma okolo 10 SK jeden, t. j. okolo 30-40 centov. Najprv ich mám iba za oknom. Koncom apríla alebo podľa počasia ich vyložím vonku a hnojím raz týždenne. Muškáty už v júli majú trištvrte metra na okne na východnú stranu. Keď som mala okná na južnú stranu, tak muškáty mi dorástli do 1 - 1,5 metra. Pozn. pestujem ich v samozavlažovacích truhlíkoch. Keďže bývam v paneláku a s prezimovaním som mala problémy, muškáty jednoducho vyhodím a zase na jar si zaobstarám nové sadenice. ;-)
Odpovedať
@fra a tie voňavé sa kde dajú kúpiť?
Odpovedať
netuším, ani som si ich nikdy nevšimla v kvetinárstve... od niekoho kto ich má si stačí odniest vetvičku, zasadiť ju a do dvoch rokov ich máš aj 20... len sa obavam že aj ja tak budem musieť urobiť, na jar zistím :-(
Odpovedať
@fra neviem o nikom na okoli kto ich pestuje. Tak musim pozriet na nete ci sa predavajú. :-S :-S :-S :-S :-S
Odpovedať
Ja som mala minulý rok červené muškáty ťahavé s bielymi surfíniami tie sú tiež ťahavé a bola som spokojná všetci mi ich chválili muškáty v novembri zostrihám a dám dnu na parapet občas polievam teraz som ich opäť na začiatku februára zostrihala asi o 10 cm a už sú pripravené na ďalšiu sezonu takto ich prezimuvávam vždy tentorok plánujem prikúpiť zase dalšie muškáty určite v Baumaxe multipacky samozrejme aj surfínie , begonie sú krásne ale tie sú do tiena alebo na severnú stranu polievala som ich ráno a navečer o 19:00 ked som došla z práce ale najspolahlivejšie sú samozavlažovacie truhlíky ja ich nemám mne to nevadí polievať 2 krát do dňa. potom sem dáme fotečky ako sa nám vydarili baby ;-) ;-) ;-)
Odpovedať
teraz som videla už v ponuke muškáty v Tesco letáku ;-)
Odpovedať
@lenka26386 tak to sa musim pozriet. Lebo ja som nevidela. Pozriem ake letaky maju na nete...Prosím ta maš fotku ako to vypadalo, tie surfinie s muškátmi. Mne to sadila mama, a stitky mi šikovný manžel zahodil. Problém je že ani mama si už nepamatá názov. Jedny boli Sanvitalia Solaris a druhe sa mi zda ze tie surfinie biele a samozrejme muškáty. Všetkým sa takto ozdobený balkón páčil, a chcela by som niečo podobné aj tento rok spraviť. Ťahavé muškáty, tie mi v pohode prežili zimu, s neťahavých mi prežil len jeden, ostatné odišli. ;-( ;-( ;-( ;-( ;-(
Odpovedať
Profilova fotka
aj moja mama pestuje uz roky muskaty, len cervene a velakrat ich ma jedny z najkrajsich v dedine! :-) Akonahle dokoncime domcek, vrhnem sa do pestovania aj ja ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
nemám fotečky bohužial :-( tá sanvitália bola žltá? to mohlo byť pekné... Ja bývam na dedine asi tak 5 rokov a strašne ma to chytilo, hneď sú tie okná veselšie :-) Dnes som dostala leták z tesca a sú tam tie muškáty. A k tím surfíniam radšej si kúp hnojivko s obsahom železa lebo lúbia trpieť nedostatkom potom odspodu žltnú lístky a opadávajú a muškátom to neuškodí tentorok určite pofotím lebo doteraz sme prerábali a nebolo času 8-)
Odpovedať
@lenka26386 ahojky tak ten ešte nemaju na nete. A k nam sa neviem kedy dostane, najskor ku koncu tyždna ;-( ;-( ;-( ;-( ;-( . Tak presny nazov je Sanvitala Solaris - sú také drobné kvietky tiež ťahavé, a tie biele mohli byt surfínie mini biele.
Odpovedať
@lenka26386 za aku cenu ich tam maju? Maju len tahave alebo aj netahave
Odpovedať
Je to 3,89 10ks ale zatial len ťahavé od 7.03 -do 13.03.2012
Odpovedať
@lenka26386 tak tento ešte nie je ani na nete? :-D :-D :-D :-D :-D :-D ved počkáme u uvidíme. Ved to je cená za ktorú sa aj minulý rok predávali multipack.
Odpovedať
@lenka26386 inak ja som tie svoje tiež ostrihala, ale ešte na jeseň ked som ich schovávala,a zrejme to spôsobilo že mi zimu neprežili ;-( ;-( ;-( ;-( ;-( ;-( . O ťahavé strach nemám, tie si naštepím. Dokonca sa mi minulý rok podarilo jeden muškát vypestovať zo semienok, čo som si kúpila :-D :-D :-D :-D :-D :-D . Teraz ich už druhý tyžden polievam aj hnojivom, tak snáď sa rozoberú, a tento rok ich dám v kombinácii s bielymi surfíniami. Pozriem či sa dajú kupit semená, ak nie tak snád sa mi pritrafí kupiť aj multipak s bielymi mini surfíniami. :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Muškáty klasické sa oveľa lepšie prezimovávajú ako ťahavé. To, že ste ich ostrihali určite nespôsobilo, že neprežili, vysoké by sa mali skrátiť na polovicu a na jar ešte o tretinu. Nevieme, kde ste ich prezimovali, a aké mali podmienky. Muškáty vyžadujú studenú miestnosť bez veľkej zálievky, ale so svetlom. Pravdepodobne im zvýšená vlhkosť v chlade ublížila. Tieto muškáty sa veľmi dobre rozmnožujú odrezkami, vo vode aj v pôde. Pre budúce zazimovanie odporúčame zostrihať na polovicu, umiestniť vo svetlej pivnici, chodbe, v chlade, nie v mraze s minimálnou zálievkou. Na jar otužovať, ešte skrátiť a výdatne zalievať a hnojiť. Na bielych oknách vynikajú pekne dvojfarebné kombinácie, ružová- biela, červená biela, môžete ich podľa veľkosti kombinovať aj s letničkami, ktoré majú radi slnko. Aj s petúniami. Previslé muškáty so surfíniami.
Odpovedať
@rastlinky_sk Mala som ich v izbe, ktorá slúži ako sklad. Moc sa tam nekúrilo, iba temperovalo.Svetla mali dostatok.Tie čo mi zimu prežili majú už dostatočne dlhé výhonky, tak s nich si namnožím do ďalších koflov. Hnojím ich raz do týždňa. Chcem sa opýtať či môžem dať na spodok kofla drenážnu vrstvu napr. Keramzit lebo nikde na nete som nenašla info, či sa to má dávať aj pri muškátoch.
Odpovedať
Profilova fotka
@majda27 Keramzit pod výsadbu muškátov nie je nutná. Aby neustále kvitli, vyžadujú priepustné výživné pôdy, substrát pre balkónové rastliny a hlavne hranty s odtokom, lebo neznášajú trvalé zamokrenie a mohlo by dochádzať k zahnívaniu koreňov. Odporúčame zalievať až po preschnutí substrátu a hnojiť od začiatku kvitnutia. Substráty obsahujú hnojivá preto po výsadbe nehnojte. Môžete použiť tyčinkové hnojivá, ktoré živiny uvoľňujú postupne.
Odpovedať
Profilova fotka
@majda27 muškáty lepšie tolerujú chvíľkové preschnutie ako stálu vlhkosť. Nemali by stáť stále vo vode ako napr. petúnie. Drenáž im určite neuškodí.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
ahojte chcem sa aj ja pripojit k teme muskaty. Viete mi prosim poradit ako mam vyriesit polozenie tahavych muskatov na okno aby vam nespadol hrantik, ked bude vietor? Na balkone si to viem predstavit, ale zaujima ma parapet nakolko mam bungalov a chcela by som tahave muskaty. Dakujem
Odpovedať
@stela je dostať také zábrany, čo sa prišrobujú do steny. Ja ich hladám tiež, ale zatial som nenašla žiadny obchod kde ich dostať.
Odpovedať
@rastlinky_sk Kedy je ideálny čas, na rozmnožovanie muškátov? A aká je vhodná pôda, na zakorenenie odrezky?
Odpovedať
Profilova fotka
@majda27 Teraz je obdobie vhodné na rozmnožovanie muškátov. Najlepšie so stimulátorom alebo do odrezku zarežte a vložte do neho zrno nejakého obilia. Substrát ľahký, priepustný, na balkónové rastliny alebo na množenie rastlín.
Odpovedať
Profilova fotka
@stela Dajú sa kúpiť rôzne parapetné plôtiky, ktoré držia nádoby proti prevráteniu. Laicky by ste si mohli vložiť do hrantov väčšie kamene, aby Vám váha previslých kvetov hrant nesťahovala dole. Potom je možnosť pestovať rastliny, ktoré nemajú také mohutné a dlhé previsy.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk Dakujem za radu super:) skusim to najpr s kamenmi ak by to nezabralo kde mam kupit tie parapetne plôtiky? dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@stela Konkrétne by asi išlo o reklamu ale skúste sa pozrieť na diskusné fórum, kde nájdete čo potrebujete napr. http://www.poradte.cz/rostliny-a-pest... Alebo http://zahrada.artmama.sme.sk/kvety-n...
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_skprosim vas o radu, neviem co sa mi mohlo s muskatmi prihodit, prvy krat v zivote co si vzdy vysadzam na okna nove muskaty, mi tento rok nekvitnuuuuu.
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?