Môžme presadiť javor opadavý?

Pred 6 rokmi sme na dvore zasadili javor opadavý. Chceli by sme stromčeky - kríky vykopať a presadiť. Chcem sa opýtať, je to možné urobiť?Ako ďaleko od stromčeka je potrebné kopať, aby sme nepoškodili korene? Od seba sú vzdialené cca 30 cm. Aký je najlepší spôsob, aby sa nám na inom mieste ujali? Alebo je už lepšie kúpiť nové kríčky? Môžme tento druh rozmnožiť? Ako?
Odpovedať
@martaa4s pokial viem tak korene by mali +- kopírovať obvod koruny, ale nie som si celkom istá, pozri cez google, nehovor že na nete o tom nič nie je
Odpovedať
Profilova fotka
zaleži aky je velky už ten stromček. Všeobecne javory niesu nachylne ani na menšie poškodenia korenov. ale samozrejme s mierou.Idealne je obkopať cely koren a tak aj so zeminou ho premiestniť aby ste zabranili šoku z presadenia. Ak by sa vam ztalo že nejake korienky poškodite ..skuste mať po ruke zakorenovač na rastliny ..je to taky prašok a maju to v zahr. potrebach..tie poškodene časti poriadne posypať alebo strčiť ich do toho .
Odpovedať
Profilova fotka
Presadiť sa dá čokoľvek. Nie je to drevina, ktorá by vyslovene neznášala presádzanie. Dôležité je naozaj aby pomer koruny a koreňov bol rovnomerne vyvážený. Dostatočne odkopať, nepoškodiť hlavný koreň, skrátiť vedľajšie korene a dostatočne zalievať. Malo by sa to urobiť v čase keď ešte nerašia listy, čiže teraz alebo na jeseň. Zabezpečiť proti vyvráteniu, pokiaľ to už je veľký strom. Javor sa dá rozmnožiť zo semena.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?