Mláky vody na záhrade

Ahojte vsetci, kupili sme s manzelkou novostavbu v Stupave. Spodnu vodu mame teraz, ked prsi a je mokro, cca 0,5m pod povrchom. Minuly rok v lete, ked boli strasne sucha a horucavy bola voda cca 1 - 1,2 m pod povrchom, takze dost vysoko. Problem, ktory ma trapi je ten, ze na zahrade mi stoja mlaky vody a zem je taka rozbahnena, ze sa po nej neda chodit. Voda tam stoji aj ked neprsi, chce to viac dni bez vody aby zmizla. Poradte mi, kto s tym ma skusenosti, oplati sa robit drenaz, ked je spodna voda vysoka, alebo jednoducho naviezt zeminu a zahradu dvihnut 10-15 cm vyssie? A co okolo domu, strk, alebo zemina az po tvarnice?
Odpovedať
@radosto100 závisí od druhu zeminy, podľa toho sa navrhuje drenáž.Niekedy to zmysel má, niekedy nie. Kam sa dá ta drenáž zaústiť? neviem či si 15cm zeminy pomôžeš.
Odpovedať
@radosto100 Ja som tiež kôli spodnej vode zvyšoval pozemok až o 40 cm . Určite to pomôže. Treba ale zohnať zeminu priepustnejšiu. Ak máš trvale tak vysoko spodnú vodu by som sa snažil zvýšiť pozemok čo to dá ... Okolo pozemku som urobil múr aj múrik s plotom aby zeminu mi to držalo ... To zvýšenie bude dobré kôli kľudu pri nejakom extrémnom počasí ... alebo spodnej vode ktorá sa môže vystúpiť až na povrch ....
Odpovedať
@radosto100 ak je vysoko voda a nepriepustna poda, odvodnenie malo byt sucastou projektu. Treba tomu venovat maximum pozornosti, skontrolovat hydroizolaciu zakladov, a drenaz riesit o odbornikom. Privalova voda sa lahko dostane k zakladom, a bude zle.
Odpovedať
Ano, lenze dom sa staval v lete a voda vtedy nebola problem, lepsie povedane, nevidel som ju. Nakolko nepochadzam z tej oblasti nevedel som co mam cakat, takze tak. Je to ulica mierne z briezku, ale pozemok je zarovnany. Horny sused je cca 1m vyssie ako my a deli nas murik z tvarnic. Dolny sused je zarovno so mnou. Ani jeden nema vodu na zahrade. Mam pocit, ze to navezenie zeminy bude asi jedine riesenie, ked sa nechcem cvachtat vo vode na zahrade vzdy ked bude dazdivo. Bude to ale mozne max o 15-20 cm, (tolko je prizemie nad zemou a nechcel by som ist s prizemim na nulu.)
Odpovedať
@radosto100 A nesteka ti nahodou voda z horneho pozemku? Mozno by stacilo vykopat nejaky jarok a vodu odviest mimo pozemok
Odpovedať
mate idealny pozemok na jazierko a/alebo mokrad. skoda nevyuzit. vykopanu zeminu pri stavbe jazierka mozete pouzit na vyvysenie okoliteho terenu.
Odpovedať
Dik za ten napad na jazierko, ale zahrada ma 2 are, takze keby som si tam vykopal jazierko tak by som v podstate prisiel o zahradu :-D Rozmyslal som aj nad tym, ze ta voda ide od horneho suseda, ale deli nas oporny mur, ako som uz spominal cca 1m vysoky a ten je suchy. Jedine ak z pod neho. Je to vobec mozne, aby voda z vyssie umiestneneho pozemku podtekala betonovy mur a vyvierala na nasom??? Myslim, ze ten jeho mur by bol potom cely vlhky, nie? Ak by to tak aj bolo, tak co s tym? (po bokoch som obkoleseny susedmi, v zadu zatial nie, ale planuje sa tam vystavba, takze nikto by mi asi nepovolil aby som vodu odviedol na jeho pozemok)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?