Minimálna vzdialenosť stromu od domu

Dobrý deň, chcem zasadiť strom (Javor mliečny Globosum). Viete mi povedať ako blízko k domu ho môžem zasadiť? Ďakujem
Odpovedať
ešte foto toho javora, v dospelosti by mal mať priemer koruny okolo 5 - 7m
Odpovedať
Ako koruna, by ťa malo skôr zaujímať akú tvorí strom koreňovú sústavu. Ak sa pustí javor po rokoch do základov RD bude neskoro.
Odpovedať
@pripad001 ??? práve kvôli koreňom sa pýtam... ako ďaleko rastú korene pri danom type stromu
Odpovedať
@dannci voľakedy starý ľudia to zvykli vravieť že aká je koruna stromu minimálne taka je koreňová sústava stromu.
Odpovedať
@dannci koreňov sa neboj, tie neporušia nič. Iba ak budú zavadzať v prípade, že tam budeš niečo robiť.
Odpovedať
@viktor811 by si sa cudoval co dokazu korene. Este aj upchat kanalizacny zvod na ulici, ktory je vedeny 5 metrov od kmena... V zasade plati, ze aka koruna, take korene, ale zavisi jednoznacne od druhu stromu. Ale toto ovplyvnuje aj podpnik, lebo teraz sa aj ozdobne dreviny zvyknu stepit. Ak je nastepeny na slaborastucom podpniku, tak aj korenova sustave je slabsia. To by malo byt uvedene v popise stromu, ktory kupujes. Ked nie je hladaj inehio obchdnika, ktory k svojmu tovaru pristupuje zodpovedne. Mozno treba najst nieco aj o dendrologii, hoci aj na internete a dostudovat. Inac sup do kniznice. Ked si spominam, ked opravovali chodnik u nas v robote, tak dospely, asi 25 rocny javor s gulatou korunou asi 5m v priemere mal korene dost daleko od koruny, mozno aj nejake 2 - 3 metre.
Odpovedať
@zita19 môže byť, že dieram sa treba vyhnúť. Robil som úpravu potoka a jelša nedokázala prerásť cez igelitové vrece v ktorom rástla. Korene sa točili vo vreci ako v kvetináči.
Odpovedať
@zita19 korene vedia narobit problemy a vedia byt take velke, ze to by nik nepovedal, ja tiez s tym mam taku skusenost preto si myslim, ze cim dalej tym lepsie ;-)
Odpovedať
@bertie co ti budem vykladat. Na zahrade mame visnu nastepenu na ceresni vtacnici. Jeden koren sa taha asi tak na 10 metrov od kmena, a to je ten o ktorom vieme, lebo sem tam trci spod zeme. A u suseda naproti cez cestu korenove vymladky sem tam vyliezaju pod tujami... Ale visna je vyborna. Korene sa jednoznacne tahaju za vodou, a ked je pod domom prijemne vlhko, tak sa podhrabu aj popod zaklady... A take DT-ckove zaklady, na zakadovom pase pol metra pod povrchomi, to pre nich nemoze byt prekazka
Odpovedať
@1gugu Koreňová sústava je hodne väčšia ako koruna stromu. Mali sme smrek pred rodičovským domom a korene rástli viac než 7 metrov od kmeňa.
Odpovedať
@viktor811 Tak toto by si asi rád vypočul sused, ktorý pred Veľkou nocou dával dole 30 ročné smreky okolo domu. Nielen, že mu ich korene prerástli do pivnice, ale zodvihli a zlomili 50cm hrubé státie na autá z betónu. Vozil betón, tak si to mohol dovoliť.
Odpovedať
ja by som to dal aspon tych 5 metrov od domov, korunu si mozes upravit ale tie korene nie takze na to treba brat ohlady
Odpovedať
Článok sa načítava...
smrek je znamy tym, ze korene ma plytko a roztiahnute do stran. Preto ho silny vietor vyvrati (aj s korenami)
Odpovedať
@pripad001 ja chápem, že tvoj sused musel nejako obci zdôvodniť výrub stromov pri dome, len sa čudujem, že si mu to aj ty uveril.
Odpovedať
@viktor811 Prepáč ja mám to státie denne pred očami, no a obávam sa, že nakoľko ich dal dole teraz o nejakom zdôvodňovaní asi nebola s obcou žiadna debata.
Odpovedať
@zita19 len je to tak, ze clovek pokial s tym nema skusenost tak ani nevie, co to obnasa, kam az mozu siahat :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?