Minimálna vzdialenosť postreku pesticídmi od obytnej zóny?

Hladám tu na fóre odborníka, čo sa vyzná v zákonoch o ochrane životného prostredia. Bývame v tesnej blízkostí ornej pôdy (hned za plotom uz je pestovana plodina), kde druzstvo obhospodaruje zasiate plodiny, co zahrna aj postrek pesticídmi. Zaujimalo by ma, ci existuje zakon, predpis, aku musia dodrziavat ochrannu zonu od rodinných domov, resp. oplotenia pri postrekoch? Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
alebo neexistuje zákon, ako ďaleko musia byť rodinné domy od poľnohospodárskej pôdy? Pretože pri lese je to 100m a ten ani nepostrekujú. Mal som záhradu do 100 m od poľa, hnojiť som nepotreboval, hnojili letecky.
Odpovedať
Profilova fotka
@mimidlo Zaujímalo by ma ako ste sa dostali zo stavbou tak blízko tejto pôdy, skôr tam bolo to pole alebo váš dom. Lebo ak ste postavili niekde v extraviláne obce tak že ste si vyňali nejakú ornú pôdu na stavbu alebo kúpili dom v nejakom developerskom projekte na holej lúpe a potom sa ešte sťažovať že je blízko pole to je na mňa moc.
Odpovedať
@martosko Staci sa poobzerat okolo seba,ked pocestujes autom.Takych domov su tisice...Obce sa pomaly rozsiruju na ukor poli,takze ulicky s domami byvaju tesne pri poliach.
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 Ja nenarážam na to že sa to takto stavajú domy ale skôr nechápem ľudí čo si kúpia pozemok blízko poľa a potom sa čudujú že ho poľnohospodári obhospodarujú s takými vecami ste nepočítali. Ak je na poli nejaké obilie tak som zvedavý čo budeš hovoriť po žatve keď budeš mať všetko zaprášené.
Odpovedať
@martosko no skoda, prosila som ludi znalých veci aby sa vyjadrili k teme, nie kritikov, ktori neriesia problem... len v skratke teda, ked ta to tak zaujima. Jedna sa o intravilan, v ramci územného plánu obce... podotykam este, ze pole je v tesnej blizkosti domov, ktore tam stoja uz X-desiatok rokov.
Odpovedať
@mimidlo https://www.enviroportal.sk/pytate-sa... cize Regionalny urad verejneho zdravotnictva, polnohodpodari su povinni hlasit iba letecke postreky a postreky insekticidmi, ktore su potencionalne skodlive pre vcely
Odpovedať
@mimidlo tu mas popis jedneho z nich, tam pisu o 5 metroch https://www.chemontba.sk/pripravok/ri...
Odpovedať
@martosko Len tak pre informáciu, kde inde si tí ľudia mali kúpiť pozemky? Keď vieš o nejakých prehliadaných stovkách až tisíckach voľných parciel v intravilánoch miest a obcí, podeľ sa s nami.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?