Medvedík krtonôžka

Podarilo sa niekomu zbaviť sa ho v záhrade?ak,tak ako? Lebo u nás to vyzerá na márny boj :-(
Odpovedať
https://www.google.sk/search?q=medved...
Odpovedať
@janinah, takto by som zacal. Ale nie nadavat na medvedika nema vyznam. Ku nam to do zahradkarskej oblasti doniesli pred 20 rokmi s kravskym hnojom. Momentalne je cela osada zamorena krtonozkami. Je to brutalny skodca, ktory uz len cestovanim po zahrade urobi tolko skody, co iny hmyz neurobi. Venujem sa jeho "vyprataniu" zo zahrady pomerne dlho. Ale boj to je marny ako pises z nasledujuceho dovodu. Ked si zistime ako krtonozky ziju, tak mi je zbytocne ich nicit na vlastnej zahrade, ked mam zarucene, ze na dalsi rok pridu od susedov, ktori neurobili dostatok opatreni. A to len preto lebo krtonozky sa spravaju skoro ako vcely. Naliahnu sa mlade a po dosiahnuti veku dospelosti ich starsie jedince vyzenu aby si zalozili vlastnu koloniu. No mne dostupne riesenia na boj s krtonozkami: 1. chemia - neuznavam a neriesim = nejaky modry granulat proti slimakom.....sypat do dier, k dieram 2. pasce = zakopes hrniec do zeme, tesne pod uroven zeme. Ku jeho okraju prilozis latu, ktora lezi na stojaka krizom cez zahon. Oni sa idu ondiat na povrch, resp. cestuju po pode. Pridu k late, nemozu preliezt tak idu pozdlz a bum do hrnca. Raz som mal 20 krtonoziek v jednom hrnci.....a to ako sa kanibali zrali...humus. 3. pasce = napriec zahradou vykopat zlaby cca 30-40cm do hlbky a na sirku 20. Povkladat 2l petflase rozrezane napolovice a urobit podobnu pascu ako s hrncom akurat to bude v pasoch cez zahradu. Pravidelne kontrolovat, vyberat a zial zabijat. Alebo predavat rybarom. Zevraj na to brutalne idu kapre. 4. Najst hniezdo = to vidis na jar, ked si porobis hriadky a zrazu tam mas diery ako by si pchala prsty do zeme nahusto....vtedy treba vziat cakan, motyku, lopatu a hybaj kopat a hladat hniezdo (nasiel som hniezdo s cca 500 vajickami). Problem je ze hniezda mozu byt hlboko. Aj 1,5 metra. Takze ak nechcete kopat studnu tak sa tomu vyhnite. Ja som mal v kompostisku hniezdo v hlbke cca 1 meter. Ale aspon som si prehlbil kompostisko. 5. Prirodzeny nepriatel = jež obyčajny (ten musi mat vsak vytvorene podmienky aby u vas ostal :-), australka velka - super sliepka, dalej kokrspaniel a ine psy mozno :-) Nic nenaserie viac ako ked si zasadim krasne vypiplane priesady a na druhy den su cauko cauko. Lebo medvedik. :-)
Odpovedať
http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=650270 skus si pomoct touto diskusiou
Odpovedať
@majki555 @jetam @toox ďakujem,na googli už čítame kadečo /manžel viac/,len som chcela počuť aspoň jediného človeka,že nad nimi vyhral....zatiaľ sa trápime nalievaním jarovej vody do dier,oni vylezú,ale trvá to dlho a záhrada je veľká,dáme aj tie fľaše,ale odmietam to robiť v tejto horúčave,ešte mi je život milý ;-)
Odpovedať
JANINAH-Ja som jeden rok mala tieto potvory v sklenníku /už som to niekde písala/ Doniesli sme to od 5-teho suseda s hnojom. Prvý rok sme lapili asi 50...60 neviem už. Chytala som ráno skoro,zem sa hýbala tak podla toho. Mali sme aj 5-litr.poháre...aj tam popadali. Sypala so aj také granule dovezené z Madarska. Aj na to skapali...Daľší rok sme našli už iba pár a na tretí som už mala pokoj..... Ale hrozne mi bolo ked som stále dosádzala a dosádzala a dosádzala donekonečna papriku. Niekto mi poradil,že mam zasadiť papriku do odrezaných plast. fliaš bez dna-akoby do rúry.Méďa vraj putuje 10cm pod povrchom. Ale to tiež nebolo dobré,lebo sa paprika nemohla zakoreniť.Musela som ten plast vyťahovať,lebo dusil sadenicu. Dúfam,že sa ku mne na záhradu už nikdy nanasťahujú.
Odpovedať
@janinah ahoj, rodicia to tiez maju na zahrade v rodinnom dome a macky ich radi chytaju.. :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?