Máte niekto živý plot z cezmíny alebo vavrínovca?

zdravim, mate niekto zivy plot z cezminy alebo vavrinovca, ake mate skusenosti. ako rychlo Vam vyrastol. pripadne poradte, byvam pod tatrami - je tu dost veterno, chcem nejaky neopadavy zivy plot, ale nie tuje, nieco zaujimavejsie. mozno aj nekaky kombinovany.
Odpovedať
Profilova fotka
@lul30 ja mam prvy rok, velmi sa u mna nedari. Ale to moze byt tym, ze mu stale korene podryvaju hrabose.
Odpovedať
Neopadavy listnaty je napriklad z hlohyne. Ale my davame hrab, pretoze rychlo rastie, znesie exponovane podmienky a opadava az na jar, ked rasia nove listky. Cize nikdy neostane uplne holy.
Odpovedať
Ja mam neopadavy vtaci zob.ked sa pravidelne striha, je dost husty,ked kvitne pekne vonia. Kombinovat mozes s panasovanym vtacim zobom. Cezmina nerastie tak rychlo,kvoli pichliacom sa dost zle udrzuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@lul30 Rýchlo vám vyrastie vavrínovec. Sú dokonca kultivary, ktoré dobre zvládajú aj severnú orientáciu a chladnejšie prostredie. I keby namrzol, veľmi dobre regeneruje a dobre zvláda akýkoľvek strih. Rastie rýchlo a je zaujímavý svojimi lesklými a veľkými listami. Cezmína je pomalšie rastúca, zle sa udržiava ani jej tvar nie je extra. Pokiaľ máte, plánujete deti, určite zvoľte vavrínovec. Patrí síce tiež medzi jedovaté druhy, ale ak budete strihať kvitnúť nebude.
Odpovedať
Dakujem za odpovede
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@rastlinky_sk Zdravím, mohli by ste mi odporučiť konkrétny kultivar vavrínovca? Chceli by sme plot cca 1,5 - 2 m vysoký. Nebude pre vavrínovec problém, ked bude stále v tieni? Plot bude síce na západnej strane ale bude zatienený domami...
Odpovedať
Profilova fotka
@lul30 urcite vavrinovec je krajsi lepsie sa tvaruje a velmi dobre regegneruje po namrznuti takze treba len zvolit spravny kultivar, tak nech sa dari.
Odpovedať
Profilova fotka
@misiacik Dobrý deň. Na plot vysoký 1,5m sa hodí ´Otto Luyken´a ´Rotundifolia´ http://www.rastlinky.sk/prunus-lauroc... alebo http://www.rastlinky.sk/prunus-lauroc... na 2 m plot sú vhodné ´Etna´ a ´Novita´ http://www.rastlinky.sk/prunus-lauroc... http://www.rastlinky.sk/prunus-lauroc... Dobre znášajú aj severné strany a zatienené miesta. Výsadba 0,7m od seba.
Odpovedať
Ahoj, ja mám zasadený Vavrínovec na severnej strane záhrady v Martine, kde tiež bývajú veľké zimy. Kúpili sme ho v poľsku, bol len cca 30-40cm. Po troch rokoch má 1,8 metra, je prenádherný, hustý. Každý mi ho obdivuje. Máme druh Prunus laurocerasus novita.
Odpovedať
@gabona1 ak sa smiem opytat-na kolko cm si ho sadila?
Odpovedať
@gabona1 Kde ste ho v Polsku kupili?
Odpovedať
Ahojte, kúpila som ho v Poľsku v Spytkowiciach - záhradníctvo Skalniak. Je to veľmi pekné záhradníctvo a majú výborné ceny, kvalitné rastlinky. Mám celú záhradu odtiaľ. Projekt som si dala spraviť záhradníčke na Slovensku a všetko takmer sme nakúpili v Poľsku a zasadili vlastnoručne. Teraz po troch rokoch, už vlastne štyroch je záhrada nádherná. @usko75
Odpovedať
Článok sa načítava...
@tatiana1978 ahoj, sadila som ho cca 40 cm od seba. Možno by stačilo aj 50 cm, je dosť hustý.
Odpovedať
Profilova fotka
@tatiana1978 Ak plánujete výsadbu živého plota z vavrínovca, zvoľte rozostupy 0,7m , v prvých 2 rokoch bude riedky, ale potom bude vynikajúci. Ak bude vysadený príliš na husto od začiatku, v budúcnosti hrozí, že spodné a bočné vetvy budú suché a slabé, dokonca môže začať vyholovať.
Odpovedať
chcem sa spýtať: @rastlinky_sk potrebujem spraviť živý plot. aby bol dva metre vysoký. ale chcela by som kúpiť už aspon meter a pol aby mal..môže byť aj tá novita. nemáte taký v ponuke? vdaka
Odpovedať
@rastlinky_sk dakujem velmi pekne za radu
Odpovedať
Profilova fotka
@pancake odporúčam vyžiadať si mailom individuálnu ponuku; k dispozícii sú aj vzrastlejšie rastliny, ktoré nie šú uvedené v štandardnom eshope. Novita môže byť dodaná aj metrová a dvojmetrová. Záleží len na Vašom plánovanom rozpočte.
Odpovedať
treba vavrinovec po vysadeni strihat, ked posadim cca 30 cm velke kriky? alebo kedy je dobre ostrihat aby bol hustejsi. stretli ste sa s nejakymi skodcami, treba ho preventivne niecim osetrit - niekde som citala ze ho moze pozierat nejaky chrobak. dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@gabona1 Ahoj prosím ťa vieš mi napísať názov toho záhradníctva v poľsku a kde presne v tych spytkowciach to je ?Dakujem za pomoc:)
Odpovedať
@tininna http://www.skalniak.eu/skalniak/pl,ko...
Odpovedať
Profilova fotka
@peta_petruska Dakujem pekne nevies prosim ta ci sa to cenovo naozaj oplati tam ist?
Odpovedať
@tininna to veru neviem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@lul30 KEdy ste prvýkrát strihali? Aby sa zahustil
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk nevedeli by ste mi prosim pomoct s problem s vavrinovcom ? Niektore listy su totalne deformovane a zo spodu je na nich taky biely povlak. Odtrhol som ich s nadejou, ze vyrastu nove zdrave, ale nezafnigovalo. Neviem nikde najst chorobu co by sa na to podobala a tym padom ani netusim cim to postriekat. Rastlinky su pohnojene a daval som aj horku sol.
Odpovedať
@majkoj ten biely povlak hovori o mucnatke alebo nejakom inom hubovom ochoreni. Treba postriekat fungicidom. Zdeformovane listy mozu byt aj z toho, ze je napadnuty roztocmi (tie su mikroskopicke a kym ich nie su velke kolonie nevidno ich volnym okom, viciciavaju pletiva a listy sa deformuju). Treba postriekat nejakym arakainom. Skus si pohladat nejaky co by ti vyhovoval na www.lacnepostreky.sk Je tam aj katalog skodcov a chorob, mozno z obrazkov nieco urcis.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 no mam doma bumper a ortivu, len som nechcel len tak hala bala skusat, ale asi budem musiet.
Odpovedať
@majkoj ten prvy obrazok co si dal, to jasne hovori o nejakom cicavom skodcovi
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Deformácie listov môžu byť spôsobené aj nedostatkom niektorých živín. Skúste teraz hnojiť hnojivom s vyšším obsahom draslíka. Aké hnojivo okrem horkej soli ste použili? Biely povlak zo spodnej stany sa dá oškrabať rukou? Nie sú tam nejakí škodcovia? Pavučinky?
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk pouzil som tento rok 2x http://www.agrocs.sk/produkt/organick... , povlak sa da oskrabat, pavucinky som si nevsimol a co sa tyka skodcov jedine co tam vidim su osy. Tie mi pripadaju ako keby sa tam chodili zdrogovat. Ale niektore listy su ohryzene, takze nieco tam predsa len bude. Co sa tyka hnojenia, vsetky kricky som hnojil rovnako a len niekde sa to vyskytuje. Som dost bezradny...
Odpovedať
@majkoj Neviem, či dobre vidím na treťom obrázku hnedé bodky na spodnej strane listov - ak áno, poprezeraj listy odspodu, či nenájdeš blízko stopky hnedé bodky, akoby vypuklé. Na mladších listoch svetlejšie, lesklé. My máme vavrínovce napadnuté štítničkami, to by mali byť tie hnedé "bodky", je to cicavý hmyz. Druhým znamením je biely "chlpatý" povlak na konárikoch, pod ním sú tiež tie hnedé "bodky". Minulý rok som ich odstraňovala najprv mechanicky z kmeňa a konárov kefou a mydlovou vodou (máme veľké kríky), potom som to niečím striekala, to budem musieť pozrieť, čo to bolo. Ak teda máte rovnaký problém.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?