Mäta - dierky na listoch

Ahojte, viete mi poradiť, čo môže spôsobovať dierky na listoch mäty? Mám ju von v nádobách...krásne rastie, ale začali sa tam tvoriť dierky, na niektorých listoch je diera väčšia ako samotný zvyšok listu :( Nevidela som tak žiadny hmyz... Je to nejaká choroba, ak áno môže sa konzumovať aj takto napadnutá mäta? Ďakujem
Odpovedať
Mám podobný problém ale len s mätou, ktorú sa pokúšam usušiť . Po troch dňoch má celé listy dierkované a na zemi pod ňou som našla napadané množstvo hmýriacich sa malých bielych bodiek - takže niečo ju zjavne žerie. Ale na tej živej v záhradke nie je viditeľné nič! Dokonca nemá ani dierky v listoch :-( . Snáď niekto poradí, o čo ide.
Odpovedať
Nemozu to byt slimaky?
Odpovedať
Profilova fotka
@stefanik111 môžu, ale nie sú...vošky
Odpovedať
@topvideo môže biť.
Odpovedať
@kampor @stefanik111 @topvideo No tak sú to malé zelené húsenice (predtým som si ich nevšimla, lebo totálne splývajú s mätou). Dá sa toho nejak zbaviť? Existuje nejaký bio postrek alebo niečo...
Odpovedať
Profilova fotka
@misiacik_ je veľa postrekov na bio základe napr. natura Rock effekt http://www.agrocs.sk/produkt/rock-eff...
Odpovedať
@topvideo ďakujem...no pôjdem kúpiť a uvidím, či to pomôže :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@misiacik_ V záhrade sa rastlinám vždy lepšie darí ako v prehriatych nádobách. Môžu to byť skočky. Určite však nestriekajte chemickými prípravkami, to by nemalo význam pestovať postriekané bylinky. Zrežte poškodené výhony. Mäta dobre a rýchlo vyrastie znova. Listy sa môžu použiť ale už nie sú také estetické. Skúste začať polievať tak, aby substrát aj preschol. Bylinky nemajú radi premokrené substráty. Skontrolujte celú rastlinu. Aké rastliny pestujete v jej blízkosti?
Odpovedať
@rastlinky_sk ďakujem :) áno zostrihala som ju úplne a zbavila sa všetkých húseničiek - dúfam ;-) . V blízkosti mám aj ostatné bylinky (oregano,rozmarin,bazalku,petrž.vňať...) Mám to zatiaľ len v kvetináčoch na terase...kým sa spraví záhrada...Potom plánujem bylinkovú špirálu v záhradke :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?