Maliny a pestovanie

ako mam pestovat maliny? minulu jesen som priestor medzi jednotlivymi krikmi vycistila a zbavila burin.cely vlanajsi rok krasne rodili,plody boli velike a chutne a zdrave. len mi vadilo,ze medzi malinami je to hotova dzungla, tak som ten bordel odstranila. niektore kriky mali len 2-3 vyhony. tento rok to z jari vyzeralo velmi dobre. teraz je to hroza a ja sediviem. maliny nerodia {budu o rok na tohtorocnych vyhonoch} ,no co je na zblaznenie,burina je vsade a bujnejsia ako vlani, ba dokonca vacsia ako samotne malincie. co mam s tym robit???????? mam znova priestor precistit? kedy? ako? pouzit aj nieco proti burine?chemiu? alebo to vysypat mulcom? prosim,poradte! dakujem
Odpovedať
Ty si myslis, ze burinu staci odstanovat raz a uz viac nenarastie? Zahrada, to je nekonecny proces, stale dookola ;-) Bud budes burinu pravidelne vytrhavat, ci vypokavat,alebo ti prerastie cez hlavu a zadusi aj to, co mas nasadene... Ty si asi nevyrastala na dedine, vsak?
Odpovedať
Profilova fotka
Velmi jednoducha udrzba :). Okopavat, vytahovat burinu i s korenmi. ;-)
Odpovedať
mozem sadit maliny aj teraz v lete? planujem totiz kupit krik a nechce sa mi cakat do jari :-)
Odpovedať
@sonabernathova mam to podobne. Idem to poriesit kartonmi a senom.. Treba si zohnat nefarbene kartony, poprykryvat zem a na kartony seno, slamu, travu z kosenia, co mas k dispoziciii.. Mam takto urobene uhorky a som max. spokojna.. Tie kartony nedovolia prerast burine a zaroven udrzuju vlhkost.. Uhorky mi neuveritelne narastli, od kedy su takto zakryte.. A zaroven je zuzitkovana aj trava z kosenia, tie vrstvy tam dosypam zakazdym, ked sa kosi..
Odpovedať
Profilova fotka
malina je burina to sad kedy len chces,no najlepsi je odrodeny koren ktory odstrihni na cca 15cm a ten ti na jar vyzenie nove vyhonky a potom sa toho uz nezbavis:-D
Odpovedať
Profilova fotka
@pepe16 ani sused sa toho nezbaví :-D
Odpovedať
@akvi ja som začala s trávou pod stromami, ale chcem sa opýtať nechytá to pleseň, nehnije tá tráva na hriadkach?do akej výšky to nastieľaš?pri stromoch sa mi to zatiaľ celkom osvedčilo
Odpovedať
@ettel Ked nedavas vysoku vrstvu na jeden raz, tak nehnije
Odpovedať
@ettel nie, neplesnie, ani nehnije. Davam dost velku vrstvu - cca 20 cm, aj viac.. A ked zlahne, tak pri najblizsom koseni zase nastielam..
Odpovedať
Profilova fotka
@manilla Teraz ani nie, je sucho. Aj tak z nich teraz nič nebudete mať. Jedine, ak to budú maliny kontajnerované a viackrát rodiace a možno na jeseň objavíte jeden plod. Ak ich vysadíte na jeseň, na jar už budú krásne zelené a ja zarodia – podľa druhu samozrejme. Takže jeseň alebo jar je vhodnejšie obdobie, než leto.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak sa nastieľa, tak nepotrebujete ani kartóny. Mulč zabráni prerastaniu burinám. Len pred samotným mulčovaním musí byť plochy vyčistená od burín a koreňov. Potom stačí nastielať slamu, lístie, trávu. Tráva začne hniť, ak je vo vysokej vrstve zároveň nadmerne zavlažovaná, bez prístupu vzduchu. Čiže ak ju z času na čas prehrabete, hniť nebude. Pekne vyschne a dodá pôde potrebné živiny, môžete ju aj zapracovávať do pôdy. Mulčovanie je vhodné aj na paradajky, papriky, uhorky. V malinčí to môže byť problém, lebo sú husté a olistené. Pravidelne treba odburiňovať. Radšej ničím nestriekať.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?