Magnólia a množenie

ahoj! prosim o radu...v zahrade mame magnoliu,dospely strom,ktoreho kmen ma pri zemi priemer cca 15 cm a od tohto kmena vyrastaju nove vyhonky, ktorych kmienky maju hrubku malicka a vysku cca 1,5m.je mozne tieto vyhonky oddelit od stareho kmena aj s korenovym balom,pricom by sa porusila kora v mieste oddelenia od materskej rastliny? stary strom je na tienistom mieste a malo kvitne, chcela by som ho ,,presadit" ,resp. tie mlade vyhonky na lepsie stanovisko. dakujem za rady!!!
Odpovedať
Profilova fotka
@sonabernathova nie - co ja viem, tak tie vyhonky treba prikryt zeminou a pockat, kym pustia korene a az potom odrezat a presadit.... Ale to len tak matne viem, moja mama to vie presne ( robila to viackrat) tak sa jej spytam a dam vediet, ci som si to dobre zapamatala ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@sonabernathova Jednoduchšie a bez poškodenia kmeňa by bolo rozmnožiť si magnóliu v tomto období potápaním výhonov. Vyberte dostatočne dlhý a polovyzretý výhon, očistite od zbytočných listov. Listy ponechajte len na jeho konci a zasaďte ho do zeme asi do hĺbky 10 cm. Pokiaľ to chcete vyskúšať ako profesionál, tak v mieste, kde budete výhon zahŕňať zemou, ho najskôr očistite od listov, narežte a očistite stimulátorom, ktorý zabezpečí urýchlený rast koreňov. Keď asi o rok rastliny vytvoria bohatý koreňový a vlastný systém, môžete ich presadiť. Vo vašom prípade, ak sa vyslovene nejedná o výhony z koreňových púčikov, nakoľko magnólia plytko korení, pri oddeľovaní by ste mohla značne poškodiť kmeň rastliny. Záleží naozaj v akom mieste to vyrastá.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?