Lipa a iné stromy v záhrade - ktoré áno, ktoré nie

Už keď tu zakladám témy, ešte jedna ma zaujíma - stromy. Sú také, ktoré ste si do záhrady dali a povedali ste si po rokoch, že nikdy viac? Napr. rozmýšľam nad lipou. Milujem jej vôňu, ale....milujú ju aj vošky, ktoré potvory následne vypúšťajú lepkavú tekutinu na všetko pod stromom. Má niekto s ňou konkrétne skúsenosť a vidí to ako omyl? Je to ozaj také zlé s lipou? Chceli by sme pod ňou sedávať. Navyše, mám obavy či extrémne nepriťahuje bodavý hmyz. Je síce veľmi užitočný, chcem ho dostať do záhrady, ale primerane. Prípadne, skúsenosti s muchovníkom...ano, nie? Dikes. P.S. primeraný bordel z lístia či plodov mi neprekáža, na hrabanie sa teším. :)
Odpovedať
mame vosky kde kade ale na lipe este neboli. Uz by som si nedala katalpu, momentalne ja krasna ale o mesiac zacne u nej jesen.
Odpovedať
Nie som odborník, takže len moje pocity... Keby som mala dostatočne veľkú záhradu, teda aj s veľkým dvorom, lipu by som dala práve naň. Práve pre tú vôňu v čase kvitnutia a celkový pocit pohody. No a potom by som si zohnala medovú kravu.Je to ale veľký strom, treba s tým počítať, Takže by bol naozaj pár metrov od domu. Dôležité sú aj svetové strany, pretože bude tieniť. Včiel by som sa nebála, celú jar u nás bzučia na vtáčom zobe a paviniči a ešte nikoho neuštipli.
Odpovedať
@aniele pozemok by veľkosťou vyhovoval, a tieň potrebujem práve docieliť. Čiže toto by bolo za. Medová kava je čo? :) @atlaska to som rada, lebo tiež som si nikdy žiadne lepkavé srandy z vošiek na lipe nevšimla, ale zneistil ma kamoš, tomu lipu odhováral záhr. architekt. Ale tak on ju chcel umiestniť ku garáži, kde by parkoval auto, možno kvôli tomu. Ja ju chcem prasknuť na trávu, na volnú plochu pri dome. Katalpa takto skoro opadáva? No dobre vedieť. Dík.
Odpovedať
@jabadaba neviem, asi ako ktora lipa a ako ktory rok. My mame pred a za panelakom lipy. Pod tou na vychodnej strane bolo vlani tolko lepkaveho, ze chodnik vyzeral ako medom natrety. Normalne to robilo cmuk cmuk, ked clovek kracal. Ta druha na zapadnej strane nic. A tohto roku sa zda, ze ani jedna, aspon zatial. Mne sa velmi pacia moruse ako stromy. Pamatam sa, ze babka mala na dvore tri. Krasny tien robili, aj ken neviem ako je to ked zacnu opadavat plody, u babky to vyzobali sliepky. Ale pod bielou morusou sa aj to stratilo v trave, tam sliepky nechodili.
Odpovedať
lipa je dobrá pokiaľ je menšia , v lete dobrá aroma a tieni, v zime slnko prepúšťa, no rýchlo rastie a vysoká je nebezpečná má vráskavú kôru, je mokrá priťahuje blesky , blízo máme s nich park , už je nejedna čierna
Odpovedať
@jabadaba https://cs.wikipedia.org/wiki/Medn%C3...
Odpovedať
My sme nad lipou neuvažovali vôbec, keďže máme doma silného alergika. Skôr sme volili stromy ihličnaté a rôzne odrody kríkov. Z listnatých stromov sme posadili skôr také tie ovocné. Inak je to tak, že príliš voňavé a kvitnúce stromy priťahujú omnoho väčšie množstvo bodavého hmyzu a to tiež nemusíme, keďže väčšinu leta sme vonku na záhrade
Odpovedať
@jabadaba a co tak orech? aj nejaky uzitok z neho bude, aj tien robi dobry.. My teraz mame pri dome, velky stary orech..zachranili sme ho, aj ked nam robil komplikacie pri stavbe..teraz, po 10 rokoch ale zacal schnut a ja uz sa teraz bojim, ze ako to bez neho bude vyzerat a urcite vysadim zase orech.. Bordelu je primerane, az na jesen, zvysok roka v pohode, ziadne lepkave gebuziny, ani prilis vela hmyzu..
Odpovedať
@akvi joj, oriešok máme, hneď dva. Len to je na okraji pozemku. Chcela by som niečo také ústredné, kvôli tieňu, pred hlavnú časť domu. No a práve tá lipa sa mi najviac zahovára len teda ma kamoš zneistil tou info o voškách. @duzu fúha, tak aj toto je na zváženie, dobre že píšeš.
Odpovedať
@zita19 jesus, no vidíš, presne toto mi bolo opisované - lepidlo z lipy. :-p Ako, v tráve, kde by som ju sadila by lepkavosť asi nevadila, ale mienim tam sedieť a sedenie mať polepené asi nechcem.Jo, je to západná strana kde ju chcem, ale či toto nejako ovplyvňuje výskyt vošiek..... Joj, moruša je fajn, len nejak mám rešpekt pred toľkými plodmi. Aby nám to následne nehnilo na tráve, zbierať to asi nestihneme vzhľadom na moje pažravé plány mať dostatok ovocných stromov - chcem malý sad a tam kde bude priestor, tiež chcem vramovať niečo ovocné. Moruška by bola už asi navyše.
Odpovedať
@cippka veď toto, že tiež plánujem tráviťčas vonku, aj sedenie pod stromom a možno ďalší strom čo priťahuje hmyzenu by bol už aj veľa....to je tiež taká dilema. Kácať niečo potom do budúcna nechcem, preto sa potrebujem vyvarovať počiatočnej chybe pri výbere.
Odpovedať
Profilova fotka
Rodičia kúpili dom aj s dvomi obrovskými lipami. Bolo to nádherné, ale lipy boli bohužiaľ veľmi blízko domu a korene robili problémy. A v zime pri námraze padali z nich ostré úlomky ľadu a pod nimi zasa zmŕzali. Bolo to nebezpečné, pretože boli naozaj vo veľmi tesnej blízkosti domu. Preto požiadali o súhlas s ich vypílením. Naši susedia kúpili pozemok s lipou na konci pozemku. Je to nádherná dominanta na južnej strane, ďaleko od domu. Je na očiach všetkým naokolo. Bzučia v nej včely, ale nie je to nebezpečné. Je tam aj veľa vtákov. Kvety z nej už mám vysušené a odložené na dobrý čajík v zime.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@aniele jejda, to je zaujímavé. Dík za link. Ja mám v pláne kvôli lepšiemu opeľovaniu stromov siať lúčnu zmes namiesto čistého trávnika, najmä pod ovocné stromy.
Odpovedať
@lifelike ďakujem, čiže, pre úžitok z nej sadiť čo najďalej od domu....
Odpovedať
ja pokukujem po tychto stromoch: dub mociarny, paulownia alebo albizia
Odpovedať
@dgerzo tá albízia sa aj mne zahovára, no my musíme brať ohľad na pôdu - ílovitá a tam by sa jej asi nie veľmi páčilo. Dub...nie je moc tmavý?
Odpovedať
@jabadaba vošky vynášajú na stromy mravce, robia im potravu, stačí dať na kmeň stromu niečo lepkavé a čo má spoločné peľ s trávy na opeľovanie stromov? pod stromami veľmi nekvitne , je tam málo svetla
Odpovedať
@dgerzo mrkla som na ten dub, a musím povedať že je to krásny strom. Nádherne sa farbí na jeseň, čo prusko môžem. No, dám si ho na zoznam. Dík za tip.
Odpovedať
@duzu čím viac kveteny v záhrade, tým viac opelivého hmyzu. Na sterilnom trávniku nelieta nič. Na lúčnej zmesi áno. Trávnik kvitne - sedmokrásky, ďatelina, púpava a spol. a to priťahuje hmyz. Detto aj správna výsadba a to následne pomáha kvitnúcim stromom a iným plodinám. ;-) A by si sa čudoval, pod stromami ovocnými kvitne práve lúčny trávnik. :-) Aha, čiže by sa to prípadne dalo poriešiť týmto spôspbom -. mravcom malú pascu, vošky by nedostali tam kam treba a bolo by vybavené...dík.
Odpovedať
@jabadaba ak sú v blízkosti včely zavoňajú zdaleka a opeľujú oveľa intenzívnejšie ako iný hmyz, vtedy sa tam žiaden iný hmyz nedostane včely útočia na každý pohyb,peľ sa prenáša inými včelami s úľov, to iný hmyz nedokáže, iba ak osy, mám suseda včelára ten chodí s včelami do sadov ked kvitnú a platia mu zato , vtedy je úroda oveľa vyššia
Odpovedať
Ja som mala vybraté agáty, guľovite ale v záhradníctve sme vybrali tiež dub močiarny, ďalej lipu tu nižšiu odrodu a potrebujem ešte jeden strom uvažujem nad nejakou okrasnou jablonkou, ceresnou.
Odpovedať
Profilova fotka
My sme vsadili zväčša na tuje a kríky. Ja som veľký alergik, takže som to neriskoval zbytočne a povedali sme si s manželkou, že si nebudeme znepríjemňovať život a budeme mať teda len také stromky. Však to podľa mňa aj stačí. v našom okolí majú susedia dosť listnatých stromov, takže mi stačí radosť z nich.
Odpovedať
@wewio tak ak je niekto tak alergicky ako ty, tak sa mu v podstate ani necudujem, ze sa co najviac snazite vyhnut kvitnucim stromom. Tuje to je takas klasika, raz za cas poliat, len su podla mna nachylnejsie na suchoty. Vtedy vedia zhrdzaviet a uz sa podaktore z toho stavu ani nedostanu. No kazdy si v konecnom dosledku zasadi co chce
Odpovedať
Profilova fotka
@nasi11 Presne tak nakoniec si každý nasadí čo potrebuje a čo mu vyhovuje. S tým suchom je to síce pravda ale keď má človek čas sa o ne starať a polievať ich keď je suchšie tak sa dá tomu vyhnúť. My sme tie tuje zvolili kvôli tej mojej alergii no.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?