Kvetinový múrik z betónových tvárnic

Planujem postavit kvetinovy murik z betonovych tavrnic. Celkova dlzka cca 22-23m, rozdeleny na dve polovice, pricom budu oba kusy murika spojene 3-4 hranolmi, nieco ako lacivka. Pozemok je lemovany betonovym plotom, takym co sa jednotlive platne nasuvaju do stlpov. Betonovy murik planujem osadit 40cm pred tento betonovy plot. Pouzit planujem betonove tvarnice 40x20x25cm. Kotvenie do zeme som planoval nabit zelezne rury alebo roxory do zeme, na to osadit tvarnicu a spojit 1-2 lopatami betonu. Princip mi pride nieco ako zemny vrut. Samozrejme podsypovy strk pod tvarnice. Medzi plot a tvarnice nasledne podu a vysadbu, kvetky, byliny, mozno male kricky. Rad by som si precital vase komentare ohladom zakladov s tymi rurami a hlavne ohladom tlaku zeme medzi tavrnicami a betonovym plotom.
Odpovedať
Este doplnim, ze planujem 2 rady tvarnic na seba. Druhy rad lepit na prvy. Prvy rad tvarnic cca 15-20cm v zemi.
Odpovedať
Profilova fotka
to budú tie tvárnice kvetináč či len z nich murik a za ním kvety?? lebo píšeš o lopate dvoch betonu tým pádom budu tvárnice prázdne čo stým?? čo s vrchnou stranou??
Odpovedať
DT-cka ako kvetinace nie su dobra volba, to pouzi radsej svahovky, vegetacne tvarnice, alebo palisady (aj betonove sa vyrabaju). Jednak lepsie vyzeraju, su vymyslene na to aby v nich bola zamrzajuca zemina aj v zime. A ak su dobre vyskladane, tak maju aj slusnu unosnost na bocny tlak zeminy. Ak budu vyplnene betonom, tak by to asi slo, ale zas potrebujes niecim chranit vrch aby ti do nich nezatekala voda. A vlastne aka bude finalna vyska toho muru? A uplne najkrajsie na zahrade je suchy murik z prirodneho kamene z nejakeho blizkeho lomu. Pekne zarasteny skalnickami, trvalkami, popinavkami, dobre zalozeny aby sa nevyvracal. Aj ked je to mozno draksie (a mozno aj nie) a pracnejsie riesenie, ale neprekonatelne a skoro na veky. My mame na zahrade suchy murik, postaveny pred 40 rokmi a drzi, co pred 5 rokmi z nudze postaveny DT-ckovy stupen v travniku nie. :-p Uz sa zvazaju kamene na murik z haldy za zahradkarskou osadou
Odpovedať
Tvarnice budu len murik, nie kvetinac. Na spodok tvarnic dve lopaty betonu, zvysok prazdny alebo doplnim zemou. Vrch ma byt kryty, bud na to urcenym betonovym krytim, ako sa na ploty dava, alebo som zvazoval nejaky dreveny hranol, nech to posobi prirodnejsie. Finalna vyska murika by mala byt okolo 40cm len. Svahovky sme zvazovali, ale toto riesenie, hlavne s tymi hranolmi na prekrytie vrchnej strany DT sa nam paci viac. Co poviete na ten tlak, ktory vyvinie mokra zem na uz existujuci betonovy plot? A co tie trubky alebo roxory nabite do zeme ako spevnenie? Bude to fungovat ako podobne ako zemny vrut?
Odpovedať
@lacib prazdne DT-cka ti tlak zeminy neunesu, Hlina by to mozno spevnila, ale aj ked bude zakryta, tak bude v zime zamrznuta ti ich roztrha, cez strk voda pretecie ale nic ti nezviaze bez poriadneho armovania. Ked tak poukladat, mierne zaarmovat a vyliat betonom. Roxory aj vertikalne aj horizontalne. Vertikalne aspon pod beton zatlct aspon do kazdej druhej, horizontalne aspon prestrikovat pomedzi vertikalne medzi dvoma radmi DT-ciek, lepsie vyviazat aspon konce. V betone ich staci menej, do strku asi celkom vela ich bude treba. Neviem, ked spocitas naklady na pevny mur z DT-ciek ci nevyjdu lacnejsie svahovky. :-S
Odpovedať
@zita19 Ok, povedzme, ze pouzijem svahovky, co tlak zeme na betonovy plot? Ten vydrzi? Pre ilustraciu este. Betonovy plot je osadeny, predneho ulozim prvy rad svahoviek, cca 50cm od plota, vyplnim zemou a ulozim druhy rad svahoviek.
Odpovedať
@lacib no kedze matne netusim aky plot, tak neviem posudit
Odpovedať
Klasika, takyto. http://www.bagin2.sk/betonove-ploty/
Odpovedať
@lacib ma aj nejaky zakladovy pas? Ak ano, tak by som vyssie ako je zakladovy pas hlinu nedavala. Ak nema, tak by som pred nim ziadny vyvyseny zahon nerobila. Max nejakych 20 cm
Odpovedať
Profilova fotka
Urcote daj nopovku lebo beton je porezny a bude sa cez neho pretlacat voda a namieto tvarvic pouzi okrasne plotove bloky vyzerasuako stiepany kamen a na to striesky. Pri vyske 40 cm by som sa bocneho tlaku nebal aj kvetinac mam vyssi :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Tak to by malo byt v pohode ak to pojde len do vysky 40 centimetrov, to nie je vobec vela. Ani tlak nebude velky, kedze nebudu tvarovky daleko od muru. Nopovu by som dal na isto. To je fajn. Aspon sa ti to trocha odizoluje a nebude ti tam rast tolko havede. Vsak ked budes mat hotovo, hod sem foto ako to bude v konecnom stadiu vyzerat.
Odpovedať
Dakujem vsetkym. Poslem foto, ked to dokoncime. Inspiraciu som cerpal z tohto.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Tak zatial takto nejak. Este na fotke chyba zasyp a vysadba, vysadba bude az posledna. Dorabam este chodnik, potom nasleduje ohnisko, vysadba, vyrovnanie a travnik.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
@lacib Dobrý deň, tie tvárnice ste vyplnili ešte betónom? Ďakujem ☺️
Odpovedať
@lacib Keby sa dalo môžem poprosiť aktuálne foto?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Pekne ja take podobne riešim oddeliť parkovacie státie na auto a spraviť tzv. Zelený pas z DT tvárnic
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?