"kvalitná" černozem

Profilova fotka
Vyzná sa, prosím, niekto v zemine? Kúpil som v okolí BA od Superzemina "bio černozem". Aj stála kus viac, ale nejak sa mi nepozdáva. Absolútne nijak nevonia (jak polystirén), je v nej veľa slimačích ulít a nerastie v nej veľmi burina, akurát takéto rastlinky (na foto). Na fotke dávam porovnanie s bežnou hnedozemou. Netušíte niekto, čo by to mohla byť za zem? Povod? Prípadne či je vhodné ju použiť na záhrade? Vopred ďakujem za akékoľvek info
Odpovedať
@peter_varga Čo je to tá "bio zem"? Možno to má niečo do seba, netuším, ale ja keď niekde vidím už to slovíčko "bio", tak mám dosť. Asi by bolo lepšie vziať vozík za auto a ísť si nakopať niekde tú černozem, ak tak o ňu stojíš. A na čo to máš? Ak teda smiem vedieť. Ak do záhrady na pestovanie zeleniny a pod., tak stačí "obyčajná" zem. Aspoň teda my sme to doma nikdy neriešili a rástlo nám tam všeličo ako najaté. Stačilo sem-tam popolievať, niekedy možno pohnojiť a mňam. A ušlo sa aj slimákom, susedom a škorcom. 😄 Na upresnenie to bola lokalita záhorie, senický okres. Neviem, ale podľa mňa ľudia až príliš počujú na to slovko "bio".
Odpovedať
Môže to byť zemina z priemyselných kompostarni s nejakými primesami na vylepšenie zloženia a štruktúry. To ze z nej nerastie burina môže znamenať, že bola preparena a semena burin už neklicia, lebo boli zničené vyššou teplotou. Alebo dezinfikovana dusíkatym vapnom. Rozhod ju, zapracuj do pôdy, keď sa o záhradu budeš starať ako sa ma, tak porastu v nej aj buriny aj to co ty chceš.
Odpovedať
@pochabel len vela ludi to mysli v konecnom dosledku dobre, ked vidia bio, veria, ze ozaj je to a ze je to dobre. Tiez som taka bola, az kym som sa viackrat nepopalila a neprisla na to, ze mnohokrat oznacenie bio je akurat tak ofajc na to aby clovek zaplatil za nieco raz tolko ako za nebio.
Odpovedať
Na čo si konkrétne tú černozem chcel? Niečo v nej sadiť? Na takéto veci opatrne, čo kde kupuješ, lebo veľakrát to môže byť len klamstvo.
Odpovedať
hmmm bohvie, co si to vlastne kupil, kedze podozrive je uz len to, ze v nej ani len burina nerastie
Odpovedať
ani my sme nikdy neriesili, ci je zem bio alebo nie. teraz sa akosi vsetci snazia, aby boli eko bio a neviem co, ale mne to pride tak nepodstatne. ved ak to potrebujes ozaj len na take "obycajne" sadenie, tak nevidim dovod, preco nezvolit akykolvek typ urodnej zeminy.
Odpovedať
@peter_varga uz si presne nepamatam ale sa mi zda ze aj my sme odtial kupili. Oznacenie "bio" nemala ale bola preosiata a zmiesana v nejakom pomere zemina/piesok/raselina aby bola lahka lebo sme ju davali do vyvysenych zahonov tak aby sa lahko rucnou lopatkou dala "preorat" 🙂 sme spokojni Zmenena vona moze byt ako uz spomenute mozno vapnom, mozno tym, ze ju preparili a aj tou raselinou pridanou
Odpovedať
@turbot bez problemov ti v nej vsetko rastie? Daval si do vyvysenych zahonov aj nieco ine, ci len cernozem? Ci aj nejaku vrstvu normalne zeme?
Odpovedať
@luckapuc nijaku inu som nepridaval len tu zmes co som kupil lebo som nechcel riskovat aby bola moc "hutna" a aby som ja ani moja polovicka nemala problem si ju s lopatkou prehrabat. Zapracovali sme do nej do spodnej casti zopar pilin z dreva, konarov a pod. Rastie to tam normalne, nic specialne zeby sme mali lepsiu urodu ako susedia 🙂 Dalsiu sezonu si dam viac zalezat na zavlahe a na zimu rozhodim aj zopar granulovaneho konskeho hnojiva tak som zvedavy ci bude rozdiel lebo mam pocit, ze na zaciatku leta som mal zle nastavenu zavlahu.
Odpovedať
@turbot to konske hnojivo je dobry napad, ideal je zohnat si normalne a rozrobit s vodou, svokor to tak robil a len to tej zemi prospelo 😉
Odpovedať
@janka3633 a to je velmi zvlastne, kedze burina rastie uplne vsade a za kazdych podmienok 😄
Odpovedať
@turbot odporucam ovcie hnojivo (granulat), ma vlastnost ze sa pekne postupne uvolnuje a nespali korene rastlin. Inac my sme doteraz kupovali zahradny substrat (kombo kompostu, preosiatej ornice a raseliny) od kompostarne Bernolakovo a zem sa nam dost pozdavala. https://kompostaren.sk/sortiment/13/z.... Este sme do vyvysenych zahonov pridali perlit a rozhodila som vapencovy dolomit kvoli pridaniu vapnika do pody (kvoli paradajkam).
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@turbot Ahoj, na obohatenie sa pridava kravsky hnoj. Ma prospesnejsie ucinky ako konsky. Co som pocula, konsky sa neodporuca kvoli zaneseniu semien burin.
Odpovedať
Netreba z toho robiť raketovú vedu. Jediné, čo sme kedy s tým robili, tak porýľovať, pohrabať, narobiť hriadky podľa zeleniny, narobiť si chodníčky, posadiť, sem-tam pokopať, samozrejme popolievať, čakať, vyšklbať, zjesť. Ale každú sezónu alebo každé dve, už neviem, sme obmieňali umiestnenie zeleniny. A to je všetko asi. Len jahody sme mali tuším na jednom mieste stále. No a ešte bolo niekedy treba pozbierať mandelinky (pásavky) a postriekať zeleninu. Ale to striekanie bolo len v prípade, že bolo viac škodcov, čo nebývalo často.
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem vsetkym zapojenym za prispevky. Dovysvetlim preco som tuto temu zalozil. Chceme na zahrade vela pestovať - stromy, kriky, zelenina. Pred touto cernozemou som si dal naviezt 2 tatrovky (z dvoch roznych zdrojov) obycajnej hnedozeme. V oboch zdrojoch som ale nachadzal sem tam nejaky bordel (sklo, kusky sackov, kusky tehal, obkladaciek) - nebolo toho vela, lebo zem bola preosiata, ale desilo ma ze mam na takejto zemine (asi z nejakej stavby) pestovat, kedze mam v zivej pamati ako robotnici na nasom dome vylievali vedra s roznymi hmotami rovno na zem. Je mi jasne, ze oznacenie "bio" pri zemine je cisty marketing a v praxy nic neznamena, ale nemal som sa chytit coho ineho, ak mi slo fakt o kvalitu a nevadilo mi si trosku priplatit. Som len teraz trochu na pochybach, ci som neurobil este horsie, ako keby si necham naviezt tu "obyc" zeminu. Sused ma strasi ze to je kal z cisticky 🙂 Vyskusam este test so zeruchou 🙂 pocul som ze sa to pouziva na take amaterske ohdnotenie zeminy. Nasadim na hnedu, na ciernu a porovnam kde rastie lepsie 🙂
Odpovedať
@peter_varga A na pozemku máš akú zeminu? Nie je možné práve tú dať preorať a sadiť rovno tam? Alebo potom si radšej ísť odniekiaľ doviesť zeminu sám, tak aspoň budeš vedieť čo si si doviezol. Nebolo by možné, ak niekto robí pred stavbou skrývku, že by si si zašiel tam po zeminu?
Odpovedať
Profilova fotka
@pochabel no ved dobre hovoris. Teraz som uz trochu skusenejsi a robil by som to spatne inak, ale zeminu mam uz na pozemku, tak dovazat inu je neskoro. Robim to zatial tak, ze to miesam s hnedou a tak zarovnavam
Odpovedať
@peter_varga Nech sa darí záhrade. A uži si úrodu.
Odpovedať
Ved mal si doviesť radsej tatrovky kompostu a to potom rotavatorom premiešať s tou hnedozemou. Ak by hnedozem bola tazka, tak pridať aj trocha kremiciteho piesku a mal by si ideálnu zem na pestovanie. Navyse by to bolo urcite lacnejsie.
Odpovedať
@peter0 suhlasim, ten piesok je velmi prospesny pre rastlinky. samozrejme nie vsetky 🙂 ale isto im tym len pomozes
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?