Kuceravost listov nektarinky a broskyne

Dobry den, ospravedlnujem sa ak je podobna tema uz zalozena, no nenasla som ju. Minuly rok na jesen sme si v zahradke zasadili nektarinku a broskynu. Na jar dokonca zakvitli a listy boli uplne zdrave. No tento tyzden som si vsimla ze aj nektarinka aj broskyna maju niektore listy napadnute kuceravostou (neviem ci to s tym suvisi, ale po konaroch zacali tiez liezt mravce :) ) napadnute listy som odstrihla, no stale kuceraveju aj ostatne. Je nejaky postrek, ktory nie je velmi agresivny (mame male deti, ktore radi vsetko chytaju :) ) a da sa aplikovat aj ked uz ma strom vypucane listy? alebo je nejaka moznost ako sa zbavit kuceravosti a nepouzit postrek? dakujem za kazdu radu
Odpovedať
1
2
Proti kuceravitosti sa dá striekať len pred pucanim, takže ste to už toho roku prepasli. Už ostáva len trhať listy a prečkať tento rok. Mravce zasa budú pestovať na stromoch vošky. Ak ich tento rok nechas nabuduci rok ich zlikviduju lienky, ak ich postriekas, na budúci rok ich budeš mať znova. Aspoň u nás to tak funguje.
Odpovedať
Profilova fotka
proti mravcom radili lep na myši,natrela som kmeň,mravce aj vosky zmizli...hádam to stromu neublíži..
Odpovedať
Ja som použila taktiež proti mravcom lep na myši a zatiaľ 100 % spokojnosť už to mám natreté tak cca 2 týždne a stále to lepí. My stromy vôbec nestriekame akurát jeden postrek robíme na broskyniach a to proti kučeravosti , súhlasím so slavoslav, ten ste prepásli. Budúci rok budete múdrejší :-)
Odpovedať
@drobik naše mravce sú také vychcané, že nanosili hlinu a kúsky listov a cez ten lep si spravili cestičku, len som tým za..al kmene stromov, ale po štyroch rokoch sa to našťastie stratilo.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav ako sledujem "tunajšie " mravce,zatiaľ na to neprišli :-D ale našla som toto:BIO PLANTELA lepiace pásy proti mravcom..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 rokoch
Tiež som na jeseň nepostriekal broskynu a z krasne zakvitnutého stromčeka je už skoro metla, úroda je už pase, no poradte ako zachrániť stromček. Výhonky s kvetmi a lístkami vysýchajú. Ako ju zachrániť?
Odpovedať
@atack to moze byt aj monilioza, nemusi to byt kuceravost. Suche ostrihat, striekat mednatymi pripravkami na striedacku s pripravkami so zinkom.
Odpovedať
@atack mám podobný problém, naša broskyňa má 5 rokov, rodila úplne krásne. Tento rok jeden celý konár vyschol a zvyšok presne, ako tá tvoja 😔 Ja som postriekala Cuprotonikom, ale či to pomôže, to netuším.
Odpovedať
@akvi kúp novú broskyňu. 5 rokov je pre terajšie hybridy akurát... Tá tvoja aktuálna odchádza.
Odpovedať
@megdesign to vážne? Ja sa v tomto nevyznám, ale čo myslíš pod tým hybridom? Mám odrodu Redhaven. Nechce sa mi veriť, že životnosť 5 rokov.
Odpovedať
@akvi už nie sú broskyne ako kedysi....
Odpovedať
@akvi
Odpovedať
Článok sa načítava...
@megdesign neviem, ale 5 rokov mi príde veľmi málo, ešte nemala ani poriadnu úrodu....
Odpovedať
@atack to je jedno, čo tebe ako príde... Ale je to tak. Čítaj vyššie...
Odpovedať
@megdesign no ja tento stav pripisujem skôr tomuto extremnemu počasiu. Vlaňajšie sucho bol masaker pre všetko, podľa mňa aj tej broskyni uskodilo, aj keď sme ju poctivo polievali. A zima s minimom mrazivých dní zase praje havedi. Mravce sú tak premnožené, že ja mám mravenisko všade, kde kopnem motykou. No ako zmierujen sa s tým, že broskynu už asi nezachranime, ale fakt sa mi nechce veriť, že 5 rokov a dosť.
Odpovedať
@akvi ak je jeden suchý konár celý, tak tú časť stromu "porazilo". Rob ako myslíš.... Ja by som kupoval nový stromček....
Odpovedať
@megdesign no veď počkám do jesene a potom sa uvidí, jasné, že je zbytočné mať polosuchy strom. Len teda zvážim, či chcem broskynu, ak to má takto zase dopadnúť.
Odpovedať
@akvi broskyňu treba buď meniť, alebo zmladzovať... A to zmladzovanie treba vedieť robiť... Konkrétne tvoja odroda... Strihá dole 70% dreva: "Mne napríklad dosiaľ prináša úrodu odroda ‘Redhaven’, ktorej vek je približne 30 rokov. O tento strom som sa začal starať pred 25 rokmi, vtedy mal prírastky 15 cm, navyše s dosť preschnutými a starými výhonkami. Bol to ukážkový stav, ako strom broskyne vyzerať nemá. Na počudovanie všetkých známych, odstránil som z nej asi až 70 % dreva. Odvtedy sa každý rok teším pravidelnej a bohatej úrode aj napriek úctyhodnému veku stromu. Pozor! Ak letný rez vynecháte, vytvoria sa kvetné puky v horných častiach letorastov, čo je nevýhodné. To má totiž za následok, že vám strom „utečie“ do výšky a dôjde k vyholovaniu rodivého obrastu."
Odpovedať
@megdesign strihá mi ju každý rok záhradník, takže toto nie je problém.
Odpovedať
@akvi máš foto? Záhradník nieje ovocinár. Ale keď podľa teba "toto nieje problém" a "tomu sa mi nechce veriť", tak polievaj a čakaj na zázrak... Človek chce poradiť a defacto netreba, lebo všetko je ok. 😄
Odpovedať
@megdesign záhradník je ovocinar, žiak p.Hricovskeho. No ale ty si nič neporadil, len si skonštatoval, že je kaput 😅 To vidím aj sama, že dobré to nie je. A určite nepôjdem v máji rúbať strom a sadiť nový, lebo si povedal. 😅 Človek čaká radu v zmysle skús ešte toto a toto. A keď to nepomôže, tak bohužiaľ.
Odpovedať
@akvi jasné. Žiak Dr. Hričovského... 😄 Ad1. V máji sa broskyňa nesadí... Ad2. Čo chceš poradiť? Postrekuje sa postrekom na báze medi pred pučaním. Ty si ho postriekala meďnatým postrekom v plnom vegetačnom štádiu... To ti pomôže vieš asi čo..... Len to by žiak Dr. Hričovského mal vedieť a poradiť... Teraz môžeš proti kučeravosti a monilioze akurát tak Zeazinom... Ad3. Poradil som kúpiť nový strom. Zasadiť ho ( nie v máji samozrejme, ale na jeseň....) a kým ten, čo ti strihá žiak Dr. Hričovského, skape úplne, ( ak teda žiak Dr. Hričovského nepozná zmladzujuci letný rez.... ) budeš mať mladý strom, z ktorého môžeš mať úrodu bez pauzy starý <-> nový strom. Ad4. Veľa úrody prajem.
Odpovedať
@akvi ked ma ta broskyna moniliozu, tak nepomozu jej postreky proti kuceravosti. Moniliozou napadnute drevo treba odstranit. Proti monilioze, rovnako ako proti vsetkym hubovym chorobam sa strieka preventivne a robia sa opatrenia aby sa choroby nesirili. Ked uz je rastlina napadnuta, nepomoze nic.
Odpovedať
@megdesign vidíš, toto sú rady. Ďakujem. A skús bez tej irónie, lebo tým dehonestujes vlastný príspevok. Na Cuprotoniku je napísané, že sa má aplikovať počas vegetácie 2-3x a nie na kvitnúce stromy. Tak až takú chybu som snáď nespravila 🤷.
Odpovedať
@zita19 striekam Imunofol preventívne, ale je prd platný. Netuším, čo je to za pliaga, monilioza ale viem, ako vyzerá, toto vyzerá skôr, že schne komplet strom. 🙄
Odpovedať
@akvi Cuprotonic je hnojivo na báze medi. Nie postrek. Treba použiť Champion 50 WG, Cuproxat sc a pod.... Striekať proti hubovým chorobám treba od skorej jari pred pučaním až po kvitnutie.
Odpovedať
@akvi a Imunofol je tiež hnojivo, nie fungicídny postrek.... 😄 Asi preto je prd platný....
Odpovedať
@megdesign len aby sme sa tu zase nedotahovali, že ako sa čo má používať.
Odpovedať
@megdesign viem. Chémiu nepoužívam. Všetky tieto prírodné veci len posilňujú odolnosť.
Odpovedať
@akvi oba prípravky sú hnojivá. Nepoužívaj. Sa potom nečuduj, že máš kučeravé listy. To môžeš potom striekať octom a olejom... Hawk.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?