Kuceravost broskyn - eko riesenie?

Ahojte zahradkari, mate nejaku skusenost, ako odstranit kuceravost broskyn bez chemie? Existuje na to nieco vobec? Ja som poctivo odtrhala minuly rok poskodene listy, ale nie je to celkom ono, aj ked kondicia stromceka sa viditelne zlepsila..Ak neexistuje nic "ekobio", co je najmenej skodlive pre okolite prostredie (napr. lienky a ine hmyzodravce)? Dakujem!
Odpovedať
@evelli eko - bio . NATUR neexistuje. Jedine vysadit rezistentne odrody, to znamena, ze sice kuceravost dostane, ale nebude jej to sposobovat velke problemy. Kedysi som citala, ze odolnost voci kuceravosti zvysuje zinok, odporucali pri vysadbe korenovy bal omotat pozinkovanym zajacim pletivom (co je uz v tvojom pripade neskoro) alebo vykopat po obvode koruny ryhu a do nej nasypat zinkovu belobu (kupis v obchode s farbami) a zakopat. Odstranovanie napadnutych listov nie je moc ucunne, lebo kucerovost je mykoza, ktorej spory su rozptylena po celom strome a na jar v case pucania listov oziju a podhubie prerasta do mladych listkov. Postreky proti kuceravosti broaskyn by hn´myzu skodit nemali, lebo zacina sa striekat v case ked este nelietaju, kym zacnu lietat, tak uz sa nepostrekuje. Okrem toho postrek je fungicid, cize prothubavy pripravok, pre hmyz su vacsou hrozbou inseticidy https://www.lacnepostreky.sk/katalog....
Odpovedať
@zita19 Zitka, dakujem velmi pekne.
Odpovedať
zdravim zahradkari. Mam tiez jednu otazocku ohladne kuceravosti. Min.rok sme sadili ovocne stromceky (stihle vretena) no pri nektarinke a broskyni sa ukazala kuceravost listov. Viem teraz uz ze sme mali aspon 3x za rok striekat november,januar a pred kvetom. Buduci rok uz budem vediet.Samozrejme ako kazdy zacinajuci zahradkar sa ucim prevazne na vlastnych chybach :-) Momentalne len striham napadnute listy, nektarinka sa drzi ma aj nove listy ale na broskyni zacali opadavat uz aj listy.Stonky, vetvicky sa zacinaju sfarbovat do cervena vid foto. Otazka je prezije to vobec ten stromcek? Mam ho nechat alebo tam uz nie je sanca a mam zakupit novy a nestracat s nim uz cas? Dakujem za rady. Zahradkarceniu zdar.
Odpovedať
Stromcek vyhadzovat nemusis,buduci rok moze mat urodu. teraz mozes odstranovat poskodene listy a spalit,aby sa choroba nesirila.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?