Ktoré sú najlepšie rastliny popínajúce sa po múroch domu?

Ahojky, potrebujem poradit s rastlinami, ci kvetmi, krikmi, ktore rychlo rastu a tahaju sa po muroch domu, ci plotoch....;-) dakujem x
Odpovedať
Profilova fotka
brectan, pavinic
Odpovedať
Pozor! Ak pavinic, tak trojlalocny, ten sa prichytava sam na mury. Existuje aj 5-lalocny, ale ten potrebuje oporu,je skor vhodny na pergoly,neprichytava sa sam... Brectan rastie ovela dlhsie,ale zostava aj v zime zeleny. Pavinic na zimu zhadzuje listy,ale na jesen je prekrasny,sfarbeny do roznych odtienov cervenej.
Odpovedať
Profilova fotka
ja ešte doplnim iba majki555 že mame aj aj, a z vlastnej skusenosti môžem povedať, že brečtan rastie pomalšie a pavinič dosť rýchlo, a treba oba aj sem tam pristrihnuť , lebo si najdu cestu všade.
Odpovedať
ja som mala pavinic 5lalocny a chytal sa na mur. nic som tam nemala ziadnu oporu. mozno mam niekde v albume aj foto. teraz som ho likvidovala bolo to zle. drzalo to strasne a hlavne korene sa nedali vytrhnut ani vykopat uz. musela som vykopat jamu a pilkou odpilit. rastie to inak ako dive.
Odpovedať
Ahoj na stare mury mozes dat aj tahavu hortenziu
Odpovedať
Pozri aj http://www.modrastrecha.sk/forum/fasa...
Odpovedať
Profilova fotka
@pitipitipa Najlepšie urobíte, ak vysadíte rôzne rastliny, ktoré budú počas celého roka zaujímavé, aj zakvitnú, na jeseň okúzlia farebnými listami, prípadne plodmi. Vhodné sú okrem paviniča a brečtanu aj trúbkovec, plamienok, zemolez, popínavá hortenzia. Na jar doplňte popínavé letničky a múr bude dokonalý. Treba si uvedomiť, že niektoré tieto rastliny majú expanzívny rast z koreňov najmä pavinič, trúbkovec aj brečtan. Plamienok potrebuje zatieniť koreňovú časť nejakou riedkou výsadbou. Pod múr vysaďte trvalky.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?