Ktorá lazúra na drevo je najlepšia do exteriéru?

ahoj, akú značku a typ lazúry odporúčate do exteriéru na záhradný domček? vodou rieditelné alebo rozpúštadlové? Značku: helios - bori? xyladekor? Johnstones? Luxol? belinka? chemolak? Slovlux? Remmers? Ide o to aby som to nemusel každý rok natierať. Ďakujem.
Odpovedať
1
2
11
@gabriello my ideme prave natierat terasu a dame Osmo - mame ju v interieri, je to farba na baze prirodnych voskov a olejov a podla referencii by mala byt vyborna aj v exterieri. Dobry je vraj aj Xyladekor, mal by vydrzat 10 rokov, ale realnu skusenost zatial nik z okolia nema, nasi susedia maju natrete stity a vyzera zatial vyborne.. Urcite nie Luxol a pod. su to sice lacnejsie farby, ale my mame natrety plot a drevaren a po par rokoch to nevyzera dobre hlavne v miestach, kde frka voda, plot sme uz samozrejme museli aj pretierat..
Odpovedať
Rozhodně rozpouštědlové,více se vsáknou do dřeva.V současné době se na trhu vyskytují dva druhy,slabovrstvé a silnovrstvé.Osobně dávám v exteriéru přednost slabovrstvým lazurám ve 2 -3 nátěrech.Silnovrstvé totiž vytváří na povrchu dřeva film,který je hezký,ale pokud na něj dopadá sluneční záření po 5-6 letech praská a obtížně se odstraňuje. Co se týče značek tak bych bral asi Belinku ,dělají to mám pocit Helios ze Slovinska a zatím mě to nezklamalo.Ona ta technologie výroby je v podstatě stejná a hodně se platí značka.Xyladecor a Johnstones jsou už značky ,kvalita je samozřejmost ale je tam vyšší cena. Důležité je také nejen značka barvy,ale také pravidelná udržba tzn. jednou za 4-5 let obnova nátěru.Pro akvi nade mnou mám špatnou zprávu.Žádná lazura ,pokud na ní svítí sluníčko a prší nevydrží 10 let.
Odpovedať
Profilova fotka
My ideme davat lazuru od Sikkens na cely dom. Tiez nam sice tvrdia, ze to vydrzi 10 rokov, ale silne o tom pochybujem...
Odpovedať
Podbití a to co je skryté před sluncem vydrží dlouho.Problém je ze sluncem a UV zářením.Upřímně ,asi bychom od těch barev chtěli moc. V létě na tom dřevě je i 70 stupňů,v zimě i -20,kolik sezon ta barva může vydržet? Jinak jsem zapomněl dodat že se tím živím.
Odpovedať
@maitland neboj sa, nerobim si iluzie, ze to vydrzi 10 rokov krasne, ale viem, ako vyzera po roku Luxol a ako vyzera Xyladekor.. Ja verim Osmu, pretoze je uzasne v interieri, ale je mi jasne, ze terasu mozem natriet cimkolvek a bohuzial, v nasich poveternostnch podmienkach to bude zaberak pre akukolvek farbu.. Osmo davame prave preto, ze sa nepopraska a da sa bez problemov opravit. Uvidime, napisem o rok, dva ...desat :-D ako to vydrzalo :-)
Odpovedať
tiez som pocula ze osmo alebo herbol je z tych lepsich @maitland moji svokrovci natierali taku ozdobnu drevenu studnu belinkou a asi po 3 rochoch no neviem vyzera ako opliieskana neviem mozno ta hrubovrstva ale vyzera to zle
Odpovedať
Dobrý den. Já nedám dopustit na Luxol, i když je podle některých lacinější a tudíž asi podle některých horší. V interiéru jsem měl Luxolem natřený obklad stropu ( černá pohřební barva asi eben, super neotřelé řešení ) a dodnes jsou ty desky stejné, jak po natření před 22 roky. Akorát je už mám na půdě položené na zateplení, jako autostrádu, po které chodím. A venku mám natřené dřevěné půlkuláče zase hnědým ( asi palisandr ) a tam to vydrží tak kolem 6 roků. Nic se neloupe, protože se ten Luxol vsákne. A také vím, jak vypadá Luxol po roku. A pro info - i když Luxol je na dřevo, tak jsme jím natřeli i okapy , svody a parapety z pozionkovaného plechu a světe div se - ono to bylo stejné, jako na dřevě. No a samozřejmě se musí natírat tak 3 x , stejně jako dřevo. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@gabriello ahoj. ja mám doteraz výbornú skúsenosť s tikkurilou. dávali sme ju na podbitie (napriek tomu, že sme dali dočasne len jednu vrstvu, tak aj po 2 rokoch vyzerá celkom fajn, ale samozrejme, treba dať minimálne dve aby to bolo ok). keď sme minulý rok robili záhradný dom, moc sme vymýšľali a dali naň dulux rozpúšťadlovú alkydovú lazúru. nikdy viac. príšerne sa to roztieralo, rozpíjalo, krycia schopnosť biedna... a teda lacné to ani náhodou nebolo (za 3 či 4 litre sme dali vyše 60eur, čo stačilo na jednu vrstvu ]-( ). po tejto skúsenosti sme sa pri nátere plotu vrátili k tikkurile. musím pochváliť predavačov v predajni čo majú v R jedničke. nesnažili sa nám tlačiť kaleráby a navrhovať drahé riešenia, skôr naopak. keďže sme toho potrebovali fakt veľa (na 200m2), tak nám poradili priemyselný náter olejový, vodou riediteľný. 18l nás vyšlo cca 110eur. perfektne sa to rozotiera, rýchlo schne, dostáva sa to pekne hlboko do dreva. problém pri týchto priemyselných farbách je, že majú väčšinou dosť veľké balenia, ale tuším mali aj nejaké cca 3 litrové. z ďalších značiek by som jednoznačne nedoporučovala belinku. rodičia to dali na plot a teda nič horšie si asi nemohli vybrať. a ani lacné to zrovna nebolo. keď sme kupovali teraz drevo na plot, tak na píle nám odporúčali bori, že s ňou majú výborné skúsenosti, takže aj to by mohlo byť ok.... v zásade treba ale pamätať na to, že čím to začneš natierať (akým typom farby), tým bude treba neskôr pokračovať. ak sa rozhodneš zmeniť po rokoch napr. hrubovrstvú lazúru za niečo iné, bude to pravdepodobne treba všetko vybrúsiť...
Odpovedať
Belinka
Odpovedať
akakolvek farba odtien palisander, ci eben bude vyzerat aj po 10 rokoch rovnako, nakolko je to tak tmavy odtien, ze nemas sancu vidiet na nom ziadne cakance ani plesne. Ak chces ale iny odtien, tak ver, ze ziaden Luxol ani Belinka a pod. nevydrzia dlho pekne. My sme mali natretu drevaren Luxolom odtien nejaky dub alebo take cosi, pretierali sme to po roku na palisander, lebo to vyzeralo hrozne. Teraz to tiez vyzera hrozne, lebo je to prilis tmave, ale vzdy lepsie jednoliata farba, ako zacapkany dub.. Takze tak..
Odpovedať
ups V zásadě platí,že by se neměly kombinovat vodouředitelné a rozpouštědlové lazury.Já myslím,že se hodně přeceňuje výběr značky.Jasně ,je to důležité,ale tak na 50%,další faktory jsou UV filtr.Nikdy nemůžete porovnávat palisandr jedné značky s dubem od jiné.V Interiéru vydrží skoro vše,v exteriéru osobně začínám pinií.Všechny světlejší lazury (dub,borovice,lípa atd.) vám slunce zničí do 3-4 let..
Odpovedať
kupovali jsme Remmers, teď testujeme tenkostěnnou lazuru od Primalexu. Máme toho k natírání dost, tak jsem zvědavá na rozdíl. Zatím vidím akorát ten cenový!
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@gabriello Naši mají vše dřevěné (plot, podbití, štíty, kůlnu...) natřené už léta letoucí luxolem palisandrem a natírají jenou za uherský rok, což v praxi je třeba deset let a štíty se podle mě skoro 20 let nenatíraly a jsou ucházející. Neříkám jako nové, ale nic co by bilo do očí. Jak by to ale bylo u světlějších odstínů jak píše @maitland to netuším.
Odpovedať
dakujem všetkým vám za odporúčania a skúsenosti, zatiaľ to vyzerá na BORI od Helios ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
no kdesi som to už písal...ale podstatná je príprava povrchu a prevedenie nánosu - nánosov. Kvalita je taktiež individuálna kritérium. treba si stanoviť, čo je priorita. Potom sa povrchovka vyberá podstatne jednoduchšie. Takže odolnosť? zachovanie kresby dreva a farebnosti? opraviteľnosť? cena? ...??? každopádne vzhľadom ku chemizmu lazúr, ktoré sú vo všeobecnosti považované za najmenej kvalitnú povrchovku by som pre najlepšie výsledky použil skôr náterový systém...lazúra je jednoduché laické riešenie - aj keď pri dodržaní určitých postupov a dodržaní zásad môže taká Tinova skutočne odolať 10 rokov so stratov fyzikálno-mechanických vlastností na úrovni do 15 %, čo je veľmi uspokojivé. P.s.: Pre dosiahnutie výborných výsledkov by som doporučil osloviť niekoho, kto má s povrchovkami bohatšie skúsenosti, lebo dnes niekto natrie plot a už je odborník na nátery. :-) Howk!
Odpovedať
A samozrejme....druh a kvalita dreviny....to by som zabudol najzásadnejší parameter :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Tak ja jednoznačne odporúčam lazurol, posielam link, je tam na výber veľa druhov a ja som s ním spokojná, natierali sme všetko a všetko aj drží. Hojdačka je v snehu, daždi a stále je krásna, rovnako detský domček, pergola, ... http://www.efarby.sk/kategoria/lazury...
Odpovedať
v Norsku najuznavanejsi Norsk Royal Olje s pridavkom 30% riedidla, kde sa riedidlo v prvom rade berie ako zlozka dopravujuca olej do hlbky...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
zdravim tiez vyberam nejaky nater napodbitie naRD ale vsetky odtiene sa mi zdaju nejake bez napaddu su bud do zlta do cervena alebo moc tmave tak som rozmyslal ze pouzijem moridlo s pozitivnym efektom a na to nejakytransparentny nater s UV filtrom napr Herbol ofenporig co poviete nato
Odpovedať
Profilova fotka
Ja viem jediné a to, že Belinku v živote do rúk nezoberiem. Je to drahé a prd to vydržalo. Po dvoch rokoch som natieral ako keby som nebol natieral nikdy predtým. :-(
Odpovedať
A čo takto KORANOL ???
Odpovedať
Transparentní nátěr s UV filtrem je sci-fi.Síla UV filtru je právě v množství pigmentu v laku,čím více ho je,tím vyšší je ochrana.Pokud jde o nové podbití,asi bych šel už dnes do olejové lazury.
Odpovedať
Belinka, alebo vyssia trieda Xyladecor
Odpovedať
@wladom urcite Xyladekor Tinova alebo Osmo (uz si tu pripadam ako diler :-D , ale som fakt spokojna s oboma tymito znackami).
Odpovedať
Vyskúšajte Holzwachs lasur od firmy Borma Wachs, tento výrobok predávajú vo firme Sircolor Hosťovce okr.Zlaté Moravce, Majú tam transparentý odtieň a vyše 20 farebných odtieňov. Som s ním veeľmi spokojná a nelúpe sa, to je dôležité. Určite vyskúšajte tento výrobok, oni vám to prinesú až priamo domov a neplatíte za cestu, len za to čo si objednáte, ked si objednáte ráno do 9-tej tak ešte v ten den môžete doma natierať. Vyskúšajte a uvidíte a majú aj iné oleje, podľa toho čo chcete natierať bud v interiéri alebo v exteriéri, radi vám poradia. Sú zameraný na povrchovú úpravu na drevo ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
Remmers je nalepsi!
Odpovedať
Profilova fotka
zivotnost farby zavisi od vela faktorov: zakladne su aky farebny odtien si clovek vyberie (pigmentacia) / cim bledsie = mala zivotnost. dalej su dolezite svetove strany nakolko juzna strana "dostane najviac po hube". nemenej dolezite je drevo ktore bolo pouzite t.j. vhodnost typu farby na dane drevo napr. na dub, borovicu, cerveny smrek jednoznacne rozpustadlove farby. samozrejme je aby bolo drevo ochranene proti hnilobe, drevokaznym hmozom, zamodraniu a pod. v niektorych pripadoch je bud farba 2v1 alebo musis pouzit zakladny nater a potom vrchny. cest praci
Odpovedať
Profilova fotka
@pie dobrý deň, mohli by ste mi prosím poradiť? nechali sme si urobiť od stolára nové drevené okná na chalupu... takže máme surové drevo zatiaľ len ošetrené prípravkom proti červotočom, modraniu..... rozmýšlame aký náter použiť aby sa zachovala kresba dreva... poradili nám olejový náter......neviete o nejakých nevýhodách olejovej lazúry? dopredu ďakujem za odpoveď :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@vendi77 doporucujem olejovu a hlavne tekovrstvu lazuru hk-lasur od remmersu. lahka aplikacia a urcite jedoducha udrzba. jedina nevyhoda je doba schnutia cca. 1-2dni. o nicom dalsioum neviem.
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
2
11
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?