Kto z vás má zeleninovú záhradku?

ahojte, najde sa tu niekto kto holduje aj trosku tvrdsej praci v zahradke a ma nie len okrasnu ale aj zeleninovu? My budeme na jar prvy krat obrabat nasu zahradku pri domceku a chcela by som keby sa nasli nejaki ludia, s ktorymi si povymiename skusenosti. Co nasadit k comu a pod. :-)
Odpovedať
ahoj, tak ja sa na to chystam tiez na jar na buduci rok, chystam sa zasadit si mrkvu, petrzlen, nejaky ten zeler, kalerab... nie vela, az taku zahradku nemam, ale aspon nieco, kvoli malej. :-) Este netusim, co kde dat, ale moja mama ma zahradu, tak sa poradim s nou. Alebo tu. ;-)
Odpovedať
@katika55 my by sme chceli zemiaky a potom nejake plodiny, ktore su nenarocne na polievanie kedze pravidelnost nevieme zabezpecit. Chcela by som vsak velmi paradajky a to neviem ci je dobre ked to nevieme pravidelne zalievat... kolko mas miesta na zahradku? cca?
Odpovedať
ja mam zahradu na chalupe, najdem si na nu cas len cez vikendy, pokial vsak nemame navstevu, nie sme na turistike a pod. Teda postupne som zredukovala moju zeleninovu zahradku na nenarocnu zeleninu co sa tyka odburinovania, polievania...a mam z nej uzitok. Moj sortiment - struckova fazulka krickova aj tycova (mnam), fazula svabka, cukyny, tekvice, zeler ( sice vyzaduje polievanie, ale minimalne vnatou ma potesi ), kaleraby aj giganty, cvikla gulata aj pozdlzna ,hrasok a kukuricu na varenie a grilovanie. No a hlavne veeeela kopru, mata, medovka, bazalka, rozmarin, vnatovy kuceravy petrzlen. Pravidelne sadim aj paradajky, napriek kazdorocnemu predsavzatiu ze uz nebudem, ale pravidelne mi odidu vdaka plesni....na rok uz nebudem.... Sadievam kazdy rok aj par priesad kalerabu, brokolice, kelu, kapusty. Niekedy sa podaria, niekedy nie....zalezi od pocasia, ale tieto vacsinou posluzia slimacikom .
Odpovedať
@anaxamon, moja zahradka bude mat mozno do 15 m2, ale este si nie som moc ista, ideme sa stahovat niekedy v decembri, takze na jar uz mozem rozmyslat co kde dam. Vela toho nebude, ale aspon do polievky aby bolo. A aj nejake tie bylinky by som chcela. Ribezle, hrozno, maliny, cernice... to vsetko sme uz posadili. Vyzeraju zatial hrozne, ale na bud. rok uz budem tam, tak bude viac casu... ;-) A ak vyjde miesto, tak mozno budu aj tie paradajky. :-D
Odpovedať
katika tak to vy budete mat taku mini pidi:-))) my budeme chciet obhospodarit tak okolo 600m2 manzel chce aj kukuricu ako pise s_mart, na grilovanie a pod. no a s tou fazulkou je to super napad okolo plotu dookola dvora, to urcite nasadim x-)
Odpovedať
@anaxamon My máme u rodičov super nápad - živý plot z tují a pod ním jahôdky. Úžasný výmysel mojej maminy pre drobcov ;-) A ešte jeden tip - na zimu necháva zopár petržlenov v zemi, nezmrzne a dlho sa na ňom tvorí čerstvá vňať. ;-)
Odpovedať
@ninka23 fuha na jahody si ja velmi netrufam aspon nie na zaciatok:-) mozno neskor:-) ale je to super napad zivy plot a jahodky...deturence musia byt stastne s tym petrzlenom to aj mamina robievala:-)))
Odpovedať
@anaxamon No, ale s jahodami nemáš žiadnej roboty. Vysádzajú sa teraz na jeseň. Na jar zakvitnú bileymi kvetmi a keď sa objavia prvé jahody, tak ani nestíhajú dozrievať. Pod nimi je mulčovacia kôra a nie sú špinavé od zeminy.
Odpovedať
aha tak to sa mi treba este poducit, lebo ako na jahody vazne neviem :-N teraz na jesen este nemozem nic vysadzat bo nemame este poorane :-D sak kukni album ;-)
Odpovedať
ak nemate cas na zahradu, odporucam - baklazan - cim je okolo neho viac buriny, tym krajsi nam narastol :-) - mangold - je to v podstate akoby repa, ziadna starost, ostrihate listy a spracujete ako spenat, je aj zdravsi ako spenat a chuti mnam mnam :-) - rajciny a uhorky jednoznacne zamulcovat - aspon 30 cm slamy - jahody - pod ne ciernu foliu - ziadna burina a su pekne ciste aj po dazdi To je zatial zo zahrady mojej mamy, na vlastnu sa chystam buduci rok... ale po tomto roku uz viem, ako sa zastipuju rajciny :-)
Odpovedať
Profilova fotka
my mame tiez zeleninovu mini zahradku pri dome - zrovna dnes sa chystam na petrzlenovu vnat, zvyknem ju ,na zimu a dalsie obdobie v roku ked na zahrade nic nie je, zmrazit... ale aj cast nechat na zahone, tak ako tu uz niekto vyssie popisoval :-) no tohto roku to bolo velmi slabe - hlavne na moznost starostlivosti - teda v mojom pripade je to pletie buriny a pretrhavanie... kt. som bohuzial tento rok nezvladla, vdaka chorobe a neskor aj vdaka tomu uzasnemu tohtorocnemu pocasiu... bud prsalo a vtedy bolo vsetko totalne mokre... alebo bolo total horuco a navecer kopu komarov... ale zvyknneme posadit kazdym rokom: hrasok (ten sa zadaril aj s urodov aj tento rok), kaleraby - uplne nenarocne... petrzlen, mrkvu, cibulu, celer... rajciny (tento rok totalne mizerna uroda, minulý rok sme v auguste urodu rozdavali po znamych, rodine a zavarala som - kecup, stavu, leco... a teraz sme ledvaj mali co do salatov alebo len tak na chleba), uhorky (skusali sme len tento rok a docela dobra uroda na tych par korenov), zltý melon (krasne zakvitol - tesila som sa na velku urodu, nakoniec boli z toho len 2 meloniky...). tento rok manzel vysadil stromcekove ribezle a jeden egres (uroda este nebola poriadna ae tesim sa, ze buduci rok bude toho ovela viac :-) a jahody uplne zboznujem - svokra ma nejaku odrodu, kt. rodi vacsiu cast roka, chcela by som aspon par korenov na skusku... a takto krasne sme vysadili zeleninu v r.2008
Odpovedať
Profilova fotka
my tiez planujeme mat malu zeleninovu zahradku :) asi tak 1,5x3m :) niec ako ma cerler :) ale budem tam mat len jahody, hrasok( ved ten je len na jar), mozno 1riadok mrkvy, jeden petrzlenu, rajciny(!!!! tie musia byt !!)asi tak 6 korenov a mozno par cibuliek( na cvibiky na chleba :-D ), to je vsetko:) jaj, a este mozno cervena repa, ale neviem, ci bude stacit priestor, pri najhorsom to budem sadit i mamy :) A budem to mat oddelene od ostatnej casti maly nizkym zivym plotom, sufam, ze rychlo porastie:)
Odpovedať
Článok sa načítava...
tak to plánujem aj ja ale u svokry ..... aj keď to mám ďaleko - o 2 domy :-D
Odpovedať
@katrin21 cervena repa ci cvikla u nas, to je skvely napad:-) normalne sa tesim, ako si pojdem na jar nakupit sadenicky cim viac ma na tie jahody namotavate, s tou korou ci foliou by to mohla byt parada, ziadna zemina ani nic...len ako su jahody narocne an polievanie?
Odpovedať
@milan395 to mate blizsie ako my, my to mame od bytu skoro 80km:-)))
Odpovedať
Profilova fotka
hej,aj u nas to je cvikla a tu je priam MILUJEM :)
Odpovedať
Profilova fotka
jahody na polievanie - hm... ked je vody az vela, tak zhniju a splesniveju, samozrejme , ked je teplo, polievat ich trochu treba, ale nic zavratne :) ked ich budes polievat, budes mat vacsie plody :) moja mama napr. ma taku teoriu, ze ked zacnu kvitnut, nesmu sa uz pliet, teda trhat burinu, ze to ich znici...ale podla mna je to blbost, lebo potom tam ma prales. ja ich normalne raz za cas pretrham, pozor davam len aby som im moc nevytrhala poplazy.... sadit je lespie ich v auguste, ale daju sa aj na jar.. v auguste preto, ze stihnu potom na jar uz viac narast.,... prvy rok bude mensia uroda, druhy rok uz OK :) tiez by sa mali asi kazde 3-4 roky presadzat na ine miesto,ale to kazda zelenina.... ;-) ak das foliu, smaozrejme odpadne trhanie buriny a tak.... na jahody musi byt dobry rok.. ked vela prsi, nie je z nich nic..
Odpovedať
@katrin21 Kati ale tvoja mama ma spravnu teoriu unas to robia naokolo všetci susedia a mame naozaj nádherne jahody. slnko sa knim dostane ak su niektore uplne naspodu treba ich len trošku "odhrnut" aby na ne svietilo slnko.
Odpovedať
Profilova fotka
@womenne akoze vsetci maju prales?? :-D
Odpovedať
@katrin21 u nas je tiez velmi popularna, len manzel musi mat na kocky a ja struhanu na jemno :-D :-D urcite planujem nasadit cukety, baklazany a tekvice, to mi pride ako taka vdacna zelenina...nenarocna a temer vzdy jej je az moc:-) len sa obavam ze nam ju vsetko pozeru slimaky, lebo uz teraz je tam takych tych bezdomovcov do milej jarmilej a aj takych s budkami co sa aj varia je tam kopa :-S
Odpovedať
@womenne maju taky jahodkovy prales :-D :-D :-D keby sa tak dali pestovat lesne jahody na zahrade, to by bola parada :-p
Odpovedať
Profilova fotka
ja tiez robim nastruhanu :) v sladkokyslom naleve a bez chrenu, kvoli malej :) ale nevadia mi aj kocky...
Odpovedať
@anaxamon @katrin21 nie vobec to nieje prales, kámoška pracuje v záhradnictve a ona nam to tiež doporučila.
Odpovedať
Profilova fotka
:-D :-D :-D :-D :-D no.. tak asi ako kde.. ver tomu, ze u nas to prales je , ked to necha len tak.... podla mna, aspon mierne to treba pretrhat.... :-D
Odpovedať
@katrin21 chcela by som vidiet ako pretrhavaš zemiaky,ked ti tak vadi burina pri jahodach.Ak maš nejake skusenosti so zahradkou tak vieš že pri často použivanej zemine sa netvori velka burina ale male ktore nemaju velky vzrast. čiže jahody neprerastu.
Odpovedať
@womenne mne sa teda viac paci napad s tou foliou alebo mulcovacou korou, aby neboli potom jahodky spinave:-) zemiaky niektora pestujete?
Odpovedať
Profilova fotka
nooooooo, ja mam skusenosti zo zahradkou.. do zemiakov zrovna nechodim, to ma na starosti ocino :-D :-D neznasam mandolinky :-D ale burinu v nich nemame !!!! ;-) ;-) ;-) vazne nie:) aka casto pouzivana zemina?? no.. ok, buduci rok, ak nezabudnem , ti pofotim..ako tam nerastie burina.. co z toho , ze nie je ovela vyssia ako jahody, ked drzi vlhkost a vsetky splesneju :-D :-D a slnko sa k jahodam nedostane.. ja na svojich( mame to rozdelene) trham, a urodu mam OK.... :) takze mam vyskusane, ze je to blboooooost :)aj v Zahradkarovi som si raz prefotila o jahodach a nic tam take nebolo, ze netrhat.. naopak.... len som to niekde zapatrošila pri stahovani....
Odpovedať
Profilova fotka
ja som keeeedysi davno bola na jahodovej brigade v Nemecku a tam boj s burinou a zaroven blatom riesili slamou. Vyzera to celkom pekne, burina cez nu neprerastie a nehrozi, ze sa ti zaspinia ani jahodky ani topanky ;-) a nayvse maju aj chranene korene pred zimou (sica jahody preziju v pohode vsetko, ale preco im ndat perinku) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
presne tak, aj tak sa da :) to iste ako folia:)
Odpovedať
Profilova fotka
@anaxamon tohto roku bolo dost mokro a preto je tych slimakov viacej ako po minule roky... nasim tiez pozrali cukinu... ale vysadili dalsiu a maju dost peknu urodu... tak sa vsetci tesme, ze buducim rokom budu podmienky na zahradnicenie lepsie :-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?