Kto si robil závlahový systém svojpomocne?

Je tu niekto kto si robil zavlahu svojpomocne a vedel by poradit ako nato?? vdaka
Odpovedať
1
2
8
Profilova fotka
@nanyy Ja som si spravil od Gardeny. Je to primitivne jednoduche. Namiesto 2000€ ma to stalo 200€ a jeden den prace. Na www.gardena.sk mas aj konfigurator. Gardena je povazovana za hobby znacku. Vraj lepsie su Hunter. No ja som velmi spokojny a nemenil by som to. Na konfiguratore ti vypise aj kody vsetkych komponentov a podla toho si to skocis nakupit hocikam bud na nete alebo Hornbach, baumax atd... a pozapajas to do seba ako lego.
Odpovedať
@vovo velmi pekne ti dakujem,takze podla toho linku co si mi poslal sa to da vsetko pekne vyskladat,nie? a mozem sa spytat na aku velku plochu si to robil?
Odpovedať
Profilova fotka
@nanyy Ono dost zalezi od zlozitosti terenu, svahovitsost - kvoli cerpadlu... Je dobre si rozkreslit plochu na stvorcekovy papier a potom kruzidlom urcit dosah jednotlivych trisiek aby sa prekrivali. Najlepsie je pouzivat 1" rury na rozvody. Na jednu vetvu tak 6-8 trisiek, podla toho urcit pocet vetiev a podla toho vybrat aj ovladanie.
Odpovedať
Profilova fotka
@vovo 200? Sak len ovladanie stoji okolo 100 plus cerpadlo, trisky hadice atd. To mas aky velku tu zavlahu, kolko vetiev a trisiek? Ja som si dal nacenit Hunter, ponuku som mal na cca 2900e. Pogooglil som a len material ma vide 1200e... Ale mam zlozite plochy, potrebujem 6 vetiev a 51 trisiek...
Odpovedať
Profilova fotka
@madein1974 cena bola samozrejme bez cerpadla, to som uz mal kedze do vtedy som polieval hadicou. K tej gardene... Ked som si to nechal nakonfigurovat automaticky, nahadzalo mi tam asi 11 trysiek. Tak som to zjednodusil a rozmiestnil tri T200 zadazdovace. Mam malu zahradu cca 18x9m cize mi to staci. Hadica Gardena 50m cca 40€, 3xT200 á 20€, pocitac gardena C1030plus 79€, zvysok su spojky, t-ecla, atd. Spolu cca 200€. Este planujem kupit dazdovy senzor (40€). Zavlaha sa da spravit komplikovane alebo jednoducho. Zvolil som si druhu moznost. Ak ma niekto vacsiu zahradu, komplikovanu a pod. cena samozrejme stupa. Ale od 2000€ to je stale daleko :) a s pomocou konfiguratora si to vie navrhnut jednoducho aj laik, a to aj viac vetvovu variantu...
Odpovedať
Ja si robim sam z komponentov hunter. 6 vetiev, z toho 2 na kvapockovu zavlahu, 160m hadic, 35 trysiek rozne typy podla dostrekov.ponuky od firiem od 1400 do nekonecna, material ma vyjde nacca 600 eur, s tym, ze riadiacu jednotku externu na 6 vetiev kupim za 70 usd namiesto 140 eur...dobry rozdiel, nie....a dazdovy senzor mam spoza mlaky za menej ako polovicnu sumu, skoda,ze z kapacitnych dovodov kufra sa nevojde viacej veci. :) Hunter je v usa o viac ako polovicu lacnejsi, kazdy jeden komponent, smiesne. Ako som sa dozvedel, pre firmy je biznis len predavat komponenty, lebo na tom uz zarabaju kvalitne. Kopat ryhy sa moc nechce nikomu a ak chce tak daju taku cenu, ze nastartujem ryl sam. Hadicu som kupoval v plastike priamo, polovicna cena, kabel mam, spojky, zaslepky, t cka, ventily vsetko sa da kupit lacnejsie napriklad v satec.sk. ventily, rozstrekovace, trysky som kupil v gardenstreet.eu, nepisem za reklamu, iba konstatujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@raddo78 mozes dat prosim ta daky link na shop z usa kde to maju o polovicu lacnejsie? Ja som hladal no nic take som nenasiel, vsetko vychadzalo trosku lacnejsie no nie dake extremy... A co postovne? Ako riesis napajanie - v usa maju 110v...
Odpovedať
@madein1974 ip
Odpovedať
pre porovnanie: hunter riadiaca jednotka Hunter XC-401-E: - amazon -> 71 EUR - sk shop -> 156 EUR problem moze byt akurat s reklamaciou a pod.. :)
Odpovedať
ja som si zavlahu robil tiez sam :12 trysiek. interna riadiaca jednotka, 2x hydrant, 60m hadic, 2 vetvy, treba dat pozor na 1" hadice. ja som dostal tenkostenne a bol to masaker. neslo a neslo do t a kolienok. a pozor pri novej studni poriadne precistit. lebo piesok ucpe filter ktory mozete cistit kazdy den. este sa chystam kupit dazdovy senzor a som kompletny. je to super vec a ked vam zavlahu preda profesional ktory sa tomu rozumie tak je to lego pre dospelych :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Ja som si robil hunter a dokonca to chodim bezne montovat aj dalsim zakaznikom. Ak chcete poradit neni problem.
Odpovedať
Článok sa načítava...
jasne že v amerike je to lacnejšie, veď dph žiadne daň zo zisku smiešna, kurz výhodný a konkurencia veľká. Len keď si to odtiaľ objednáš zaťažia to clom a dph a je to skoro 1:1 oproti USD. Kto si to dovezie bez priznania ušetrí, ale letieť tam kvôli tomu nie je veľmi ekonomické :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav ked rozdelis do vela malych balikov a posles v okoli po rodine tak ani toto nemusis riesit. a hadice kupis na sk. ale ostatne trysky, pc rozdelovace, senzory atd vsetko vies vyriesit elegantne,
Odpovedať
@psychx je velmi nízka hranica pre clo a dph, preto sa to nie vždy dá a netreba ani rozposielať na iné adresy, ale my čo to využívame to vieme. bolo to len odbočenie na nízke ceny vonku. nie všetci sme zlodeji ako sa o ľuďoch nezávislých od zamestnávateľov zmýšľa :-)
Odpovedať
@vovo vedel by si mi povedať kde sa inštaluje výpustný ventil pri tej gardene či to má byť v urcitych rozostupoch alebo ako?
Odpovedať
Profilova fotka
@pomiuk na kazdu vetvu ti staci jeden vypustny ventil. Je potrebne ho nainstalovat v najnizsom bode celej vetvy - aby voda vedela prirodzene odtekat. Pokial mas rovinaty pozemok, je potrebne na kusku hadicu ulozit nizse (hlbsie) do zeme a tam dat vypustny ventil. Ja som sa na cely ventil vykaslal, a radsej vypustim prebytocnu vodu zo systemu tak, ze ked vytahujem na jesen cerpadlo zo studne, rozpojim aj kolienko, ktore mi spaja jednotlive vetvy a voda vytecia. U mna je to zaroven najnizsi bod. Cize bez problemov. Ten ventil je iba predrzaeny kusok "dierky". Ak mozes vrat ho, no ak ho uz mas kupeny tak ho pouzi.
Odpovedať
Ja vam zavlahu nacenim a aj poradim. Mam dlhorocne skusenosti. Len potrebujem podoris alebo lepsie je osobna obhliadka.
Odpovedať
Zavlahu treba vyfukat kompresorom.
Odpovedať
@vovo Treba zacat vyfukovat od hlavneho privodu vody a nepotrebujes ziadny vypustny ventil. My to chodimerobit uz par rokou. Vyfuknes to pekne kompresorom a mas to.
Odpovedať
Profilova fotka
@stefanik111 no aj to je moznost, mne to staci len rozpojit a voda vytecie sama, kedze je to najnizsi bod...
Odpovedať
lenze nevyfuknes vodu z ostrekovacov, staci tam minimum vody a mozu sa mrazom poskodit. @vovo
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska stacci ho zdvihnut rukou a par krat s nim "zapumpovat" a je to. Ano urcite je lepise to prefuknut kompresorom, dokonca aj mam doma dva kompresory, ale aj napriek tomu som to iba vypustil a ypupmpoval rucne a ziaden problem.
Odpovedať
@vovo nechavme kohutiky na vodu vonku na zimu do polovice pootvorene, presne koly tej blbej kvapke vody a minulu uplne miernu zimu nam jeden odisiel, predtym rok tiez jeden. je lepsie vyfiknut tu vodu, ale zas kupit novy ostrekovac nieje katastrofa.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska tak som mal mozno iba stastie. Postrekovac nie je drahy, horsie je ze to musis cele vykopat a ponicis travu atd. atd. Tak to teda radsej vyfukam pred najblizsou zimou :-)
Odpovedať
@vovo ked sa zadari da sa pekne vybrat zly a nasadit novy,ale to chce zeminu tak akurat aby sa nesypala do dieri....... Predtym sme mali zavlahu,ktoru sme vyse 5 rokov nevyfukovali,len prvych 10rokov a ostrekovace boli OK,semtam sa nejaky zadarilo pokosit, teraz mame novu a raz sme nevyfukli po prvom roku a hned jeden odisiel, zaklopku z ventila som velmi dobre niekam na zimu odlozila :-D a uz nenasla, pes rozhryzol kvapkovu hadicu a nevedeli sme kde mame uniky......ked sa dari tak sa dari.
Odpovedať
@vovo ok ale ak tam mas elektroventily tak pred nimi ti voda zostane lebo tie otvara tlak vody v nasom pripade vzduchu
Odpovedať
@atlaska na kvapkovu hadicu predavaju spojky. A vyfukovanie zavlahy je dost drahe my to chodime robyt 1 vetva 8e Ak mas 5 vetiev tak ta to vyde 40e za 10 minut plus cesta. A niektory su velmi radi ze to maju super zazimovane.
Odpovedať
viem ze existuju spojky, rozdvojky,zaslepky, cast som robila.@stefanik111
Odpovedať
Profilova fotka
@stefanik111 ja to rozpajam samozrejme za ventilom a teda vypustam vodu z celej vetvy / vetiev. Nie len z elektroventilu :))) Pocitac ako tomu ja hovorim, si beriem do vnutra na zimu. Cize vsetky hadice a spojky su v podzemnej sachte rozpojene pocas celej zimy a "eletkroventil" mam v teple uskladneni. 8 EUR za vyfukanie jednej vetvy? To akoze aj niekto zaplati? Nechcem rypat, ja si vazim kazdeho kto sa zivi poctivo, ale to ludia vazne platia? Ved kompresor sa da kupit uz od 70 EUR za 100 EUR mas uz poriadny aj s regulaciou vystupneho tlaku a prislusenstvom... to ak ma niekto 5 vetiev tak za dve sezony ma kompresor zaplateny...
Odpovedať
1
2
8
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?