Kto pestuje levandulu?

Profilova fotka
Levandula je naozaj krásne a obľúbená rastlinka, avšak od jej pestovania ma odraďujú reči známych, že je to náročná rastlinka, ktorej sa v našich končinách nedarí. Chcela by som sa spýtať, či máte niekto skúsenosti s pestovaním levandule a vedeli by ste poradiť správnu starostlivosť či už vonku alebo vnútri v kvetináči. Vopred ďakujem za všetky odpovede.
Odpovedať
Ahoj, tak ja mam asi stastie, kupovala som sest poloskapatych rastlin v tescu za 3 eura, pichla som ich do zeme na juznu stranu domu a odvtedy tam su. Uz tri roky, jedina starostlivost je ze ich na jesen ostriham a sem-tam polejem. Mame tazku ilovitu zem, kde sa jej vraj nema darit, no neviem, moje kvitnu ako besne cele leto. Takze si nemyslim, ze je to nejako extra narocna rastlina.
Odpovedať
Profilova fotka
určite sa jej darí viac vo voľnej zemi, v kvetináči má tendenciu vymrznúť, hlavne odrody francúzskej levandule a odrody farby ružovej. najmenej náročná je levanduľa úzkolistá ale ako píšem, najlepšie v zemi alebo vo veľkých kvetináčoch v kombinácii s inými rastlinami. My sme veľkopestovatelia levandule a ja ju mám na veľa miestach, dokonca mi lemuje celý obvod domu. Odporúčam strihať každý rok na nízko, ale radšej skorú jar - začiatok marca. Veľké rastliny nestrihať do starého dreva, mladé na ježka.
Odpovedať
aj ja mam levandule. pestujem ich aj v meste pred panelakom aj na dedine na zahradke. dari sa im vsade, dokonca sa mi rozmnozuju same semienkami. na jar ich ostriham na uplne malinke a v lete krasne kvitnu. ak ju sem-tam polejes a ostrihas, urcite sa jej bude darit.
Odpovedať
levandulu mam vonku. rastie to ako burina. nic to nepotrebuje, len polievam a ked jej je moc, tak ostriham. na jar ju tiez zostriham, aby si nahnala nove konariky. ziadnu starostlivost nepotrebuje.
Odpovedať
mna by zaujimalo ze ako ju treba ,,zazimovat,, .treba ju zabalit alebo ked je v kvetinaci tak ho mam dat dovnutra?(garaz,kotolna)
Odpovedať
Tiež pestujeme levanduľu vo väčšom. Niekoľko tisíc rastlín ročne, takže môžem povedať, že nie je náročná na pestovanie. Potrebuje celodenné priame slnko a ľahšiu priepustnú zem, dobrá je tiež drenáž. Nemá rada tieň a premokrenie. Ako spomínala @inull5, na jar ju treba zostrihnúť, aby bola hustá a nevyhoľovala konáriky. Levanduľu vnútri nepestujeme. Tzv. francúzska Lavandula stoechas v našich končinách neprezimuje, preto odporúčam pestovať kultivary Lavandula angustifolia. Sú dostať okrem modrých a fialových aj biele a ružové. @kvietok2012 - lavandula vnútri neprezimuje. Bude jej chýbať slnko. Takže by som ju zasadil do voľnej pôdy.
Odpovedať
@azor a co s nou urobit teraz?na jar sme sadili takze su to este mlade rastlinky,no velmi pekne sa nam rozrastli.kvety som uz davno ostrihala a vysusila,no nie som si ista co urobit teraz aby nezamrzla...dakujem ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
ja pestujem levanduľu roky, aj bielu aj ružovú, aj francúzsku. Tú na zimu vyberám zasadím do nádoby a dám do pivnice bez svetla a vždy prežije. Na jar síce vyzerá biedne, ale vždy sa schopí. Klasickú levanduľu mám na záhone a okrem toho, že na konci leta ostrihám súkvetia, nerobím nič. Až na jar. Mám však piesočnatú pôdu, čo je výhoda.
Odpovedať
Profilova fotka
@katkaapetko Teraz už nestrihajte, aj keď v literatúre sa často uvádza, strihanie nakrátko. Osvedčilo sa viacerým urobiť rez až na jar, keď pominú najsilnejšie mrazy a začnú vyrastať nové lístky. Najdôležitejšie je ju držať v kompaktnom tvare. To, že ste zostrihali súkvetia teraz stačí. Pokiaľ sú to mladé rastlinky a bojíte sa o ne, môžete ich prikryť konármi ihličnanov. Záleží tiež, v akej pôde ich pestujete.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
V jeseni som si vysadila do zahrady tri levandule. Teraz na jar su dve z nich uplne vysusene - pri dotyku sa listky rozsypavaju, tretia vyzera, ze to asi neprezila..Vie mi niekto poradit, co mam teraz robit s nimi na jar? dakujem
Odpovedať
... ak ta jedna prezila, strihnut ju, ostatne vymenit za nove :)
Odpovedať
asi pred mesiacom som do kvetinaca zasiala levandulu a zisla mi...ale su to len take tenke vlasky a kedze boli dost husto tak som ich presadila zvlast po dva-tri do kelimkoch..a teraz co s tym?Kedy ich mozem dat von do zeme?Dakujem za kazdu odpoved
Odpovedať
Článok sa načítava...
no ak je levanduľa náročná tak už potom neviem čo je nenáročné :) ja som hrooozny lajdák na kvety, ale mne žijú od jari do neskorej jesene v kvetináči na balkóne, rastú ako divé, netíham ostrihávať úžasné obrovské voňavé kvety... ach už aby bola ďalšia :) raz-dva krát do týždňa polejem tak, aby nemala vodu v kvetináči a je to :) @tixi asi len vykopať... mne tiež tak odumreli túto zimu na tmavej chodbe v paneláku... ale mamina ich v záhrade vždy ostrihá pred zimou a zakryje snehom alebo čečinou a sú ako nové na jar :)
Odpovedať
Profilova fotka
Levandula angustifolia je nenarocna rastlina, ale treba ju mat na slnecnom, max. polotienistom stanovisti v suchcej pode. Po zime mozu mat (hlavne mlade rastliny) presusene vyhonky. Ked je vela snehu aj plesen. Niekedy sa dokaze este vzhopit niekedy nie. Nestrihajte ak ste si nie isti ci prezila. Ak nebudu vydiet puciky po 2 tyzdnoch tak mozete vykopat. Strihat treba len minulorocne vyhonky po "drevo". Strihanim sa udrziava kompaktny vzhlad. Ked sa zanedba rastlina zacne poliehat a stred bude volny. Oplati sa aj ostikavat vyhonky po odkvitnuti. Levandula v kvetinaci by sa nemala davat do tiena, staci ked sa obali kvetinac slamou alebo novinami.
Odpovedať
Levanduľa bude rásť aj v kamenistej a suchej pôde, má rada veľa slnka a len občas ju treba poliať. Na jeseň ostrihať a vydrží veľa rokov.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Ja sa chcem spýtať či môžem zasadiť vedla seba levandulu bielej,ružovej a fialovej farby,či sa potom tie farby nepremiešajú a nezostane len jedna farba.Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@ivetka138 myslím, že keďže ide o trvalku, tak tie tvoje zasadené rastliny si udržia svoje vlastnosti rovnaké, ale deti - vzídené zo semienok (teda nie odrezkami získané, lebo aj tak sa dá levanduľa dobre množiť), tie by mohli byť nejaké krížence :-)
Odpovedať
vsimla som si ze levandula ma zospodu hnede listy? moze to byt premokrenou podou? alebo nejaky skodca? vdaka
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?